Infografika- Einstein (értékelés és nyereményjáték)


A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első megjelent kötetben a tudományos életet alapvetően meghatározó híres fizikus, Albert Einstein nyomába eredhetünk, hogy a hozzá kapcsolódó legérdekesebb és fontosabb információkat látványos módon ismerhessük meg. A Brian Clegg által összeállított kötet gazdagon illusztrált, és a legtöbb ismeretet infografikák felhasználásával adja át az olvasóknak. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!


Oldalszám: 96 oldal
ISBN: 9789634336594
Eredeti cím: Biographic Einstein
Fordító: dr. Molnár Csaba
Illusztrálta: Matt Carr és Robin Shields

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.

Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.

Véleményem:

Nem sokkal a Frida Kahlo-ról szóló kötet után egy újabbat is kézbe vehettem a Bookline Könyvek új, ismeretterjesztő sorozatából. A művészetek után most a tudományok területére evezhetünk, ahol a világ egyik legnagyobb hatású tudósa és gondolkodója, Albert Einstein életét ismerhetjük meg tüzetesebben. Nekem eleve nagyon szimpatikusak a témaválasztások abból a szempontból, hogy olyan személyek köré épülnek ezek a könyvek, akiknek neve jól ismert, mindenki tud velük kapcsolatban legalább egy-két anekdotát vagy tényt említeni, de az életükről és az abban szerepet játszó apró érdekességekről mégis rengeteg újat tudhatunk meg. Én most is csak ámultam, remekül szórakoztam és nagyon élveztem a különböző illusztrációkat és infografikákat.



A tartalmi felosztás itt is ugyanaz, mint a másik könyvben, vagyis a szerző, Brian Clegg az élete, világa, munkássága és öröksége címszavakon keresztül igyekszik bemutatni nekünk ezt a zseniális elmét. Olvashatunk az ifjú Einstein gyermekkoráról, ahonnan megerősítést nyertek azzal kapcsolatos homályos ismereteim, hogy a leendő tudós sokszor a saját feje után ment, nem igazán volt hajlandó olyasmit csinálni, amihez nincs kedve és ezzel nem vált éppen a tanárok kedvencévé. Nagyon tetszik, hogy a szárazabb leírások helyett itt is inkább az érdekességekre fókuszál a könyv, akár tartalmi, akár formai szempontból. Jó példa erre, amikor Einstein születésének évét úgy mutatja be, hogy felsorol sok érdekes eseményt a világ különböző pontjairól, melyek szintén 1879-ben történtek. Olvashatunk arról, hogy az eredetileg német tudós milyen országokba utazott élete során, vagy éppen arról is, hogyan került halála után agya egy cider-es rekeszbe.
"A legérthetetlenebb dolog a világgal kapcsolatban az, hogy megérthető. "


A világával és munkásságával kapcsolatos részek már valamivel keményebb diót jelentettek, hiszen az egyszerű és látványos információ-átadás mellett is elég komoly tudományos témákról van szó, melyeket nem biztos, hogy az ember első olvasásra tökéletesen felfog (az ember alatt itt most nyilván magamat értem, bár igyekszem olvasgatni a modern fizikával vagy csillagászattal kapcsolatban, így is érzem, hogy csak a felszínt kapargatom a felfogás tekintetében). Einstein munkássága meghatározó volt a modern fizika kialakulásában, legyen szó a relativitáselméletről vagy  a kvantumelméletről (amit egyébként még ő maga is igyekezett cáfolni), és a különböző fejezetekben azt is láthatjuk, hogy ez milyen konkrét technológiákban vagy eszközökben hasznosult. A leírások tényleg nem vállalkoznak arra, hogy komolyabb tudományos hátteret biztosítsanak a számunkra, de arra éppen elegendők, hogy az érdeklődők tudják, merre kell tovább tapogatózniuk, ha egy-egy kérdésben jobban el szeretnének mélyedni.

Amellett, hogy szeretnék minél többet tudni a tudományról és a modern fizikáról, nekem legalább olyan fontosak voltak ebben a kötetben azok a részek, melyek Einsteint, mint embert mutatták meg. A legtöbb ember habókos, szórakozott professzorként gondol a tudósra, de ebből a könyvből megtudhatunk olyan érdekességeket is, amik alapján jobban el tudjuk őt képzelni férjként, barátként vagy kollégaként. Az ismeretek kiterjednek Einstein kapcsolatrendszerére is, nem csak a családi viszonyait láthatjuk át jobban, hanem azt is, melyik kortárs tudóssal milyen viszonyt ápolt, illetve kiknek a munkássága hatott elméleteire. 



Továbbra is imádom a sorozat látványvilágát és a megjelenő infografikai elemeket, ilyen formában tényleg élmény a tudás megszerzése. Bár tartalmi szempontból inkább felnőtt könyveknek érzem ezeket, de itt is azt gondolom, hogy egy gimnáziumi fizika órára gond nélkül be lehet vinni belőle bizonyos részeket vagy fejezeteket. A kötet rövidsége miatt egy nap alatt kényelmesen átrághatjuk magunkat rajta, de miután becsukjuk, így is garantáltan tele lesz a fejünk egy csomó érdekes információval vagy olyan aprósággal, amire korábban nem is gondoltunk. Így hát továbbra is nagyon remélem, hogy a kiadó újabb köteteket jelentet meg majd fontos és meghatározó személyiségekről, mert ezekből a könyvekből tényleg szórakozássá válik az ismeretszerzés.

Értékelésem:5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a tudomány vagy a fizika, vagy kifejezetten Einstein életéről és munkásságáról szeretne könnyen emészthető információkhoz jutni.

Nyereményjáték:

Einstein mellett akadtak szép számmal a történelem folyamán olyan gondolkodók, akik nagy hatással voltak a tudomány fejlődésére. Aktuális játékunkban híres fizikusok nevét rejtettük el a bejegyzésekben, a ti feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe állítva a betűket beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.21: Utószó
11.23: Never let me go
11.25: Hagyjatok! Olvasok!
11.27: Könyv és más
11:29: Readinspo
12.01: Csak olvass!
12.03: Spirit Bliss Sárga könyves út


Megjegyzések