Az Igazmondó Glimpi (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az Igazmondó Glimpi c. verses mesekönyve. A Blogturné Klub kilenc bloggere ennek örömére bemutatja A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból más jól ismert és mindenki által szeretett Igazmondó Glimpi vicces és szívmelengető történet, melyben szó esik igaz barátságról, őszinteségről, kudarcok feldolgozásáról, és az élet szépségéről.
Kiadó: Kolibri, 2019

Oldalszám: 122 oldal
ISBN: 9789634375784
Eredeti cím: The ​Truth Pixie
Fordító: Szabó T. Anna 
Illusztrálta: Chris Mould

A könyvet ITT tudod megrendelni

Fülszöveg:

Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz,
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.
Te döntesz, hogy telik veled az élet el,
úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel.
Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!
Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.

Véleményem:

Az elmúlt években kellemes tendenciává vált, hogy a téli ráhangolódást Matt Haig valamelyik csodás könyvével kezdhetem meg. A fiú, akit Karácsonynak hívnak című sorozat nagyon sok olvasó szívébe lopta be magát, ami nem véletlen, hiszen a gyermek- és ifjúsági irodalom és a karácsonyi történetek műfajában a szerző képes volt egy nagyon egyedi, egyszerre realisztikus és varázslatos világot építeni, amibe nagyon jó érzés elmerülni. Bár az a sorozat egyelőre lezártnak tűnik, mégsem kell nélkülöznünk a további történeteket: ebben a rövidke kötetben az egyik fontos mellékszereplő, Igazmondó Glimpi kerül a középpontba, akinek a kalandjait verses mese formájában ismerhetjük meg.


Könyvünkben újra útra kelhetünk a messzi északra, a trollok, rénszarvasok és koboldok vidékére, ahol Karácsony apó és segédjei is munkálkodnak, és ahol Glimpi is él. Azt már eddig is tudtuk, hogy ez a különös kis teremtmény képtelen hazudni, ebből sok vicces kalamajka is keveredett az előző kötetekben, de most, ha úgy tetszik, megismerhetjük ennek a tulajdonságnak a drámaibb oldalát is. Az ötletes és szellemes versikék elmesélik nekünk, hogy Glimpi mennyire nehezen viselte egész életében, hogy más, mint a többiek, hiszen amellett, hogy nem rendelkezik a fajtájára jellemző, kiemelkedő tulajdonságokkal, még azzal is meggyűlik a baja, hogy igazmondása miatt folyton megorrol rá a környezete. Nagyon magányosnak érzi magát, szinte senki sincs már, aki elviselné őt, hiszen az igazság sokszor fájdalmas, és nem szeretünk vele szembenézni. Amikor már Glimpi azt hinné, nincsen számára remény, megismerkedik a szintén magányos és kétségbeesett kislánnyal, Aadával, és ahogy az a tündérmesékben lenni szokott, végre megtalálja a személyében azt az embert, akinek pont az igazságra van a legnagyobb szüksége. Glimpi végre megérti, hogy az átok néha lehet áldás is, és hogy lehetünk bármilyen furcsák, biztos akad valaki, aki szeret és elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk.

Matt Haig-nek ismét sikerült még ebbe a nyúlfarknyi terjedelmű történetbe is olyan tanulságokat és mondanivalót csempésznie, ami nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is széppé és megfontolandóvá teszi a mesét. Megjelenik benne, milyen nehéz másnak lenni, és mennyire magányossá tehet, ha úgy érezzük, senkihez sem vagyunk hasonlóak. Glimpi karaktere pont attól lesz nagyon szerethető, hogy egyáltalán nem tökéletes, neki is megvannak a maga hibái és bosszantó kis szokásai, ennek ellenére tele van szeretettel és jóindulattal. Az Aadával való beszélgetése szép üzenet arra vonatkozóan, hogy bármilyen kilátástalannak érezzük a jelenlegi helyzetünket, előbb-utóbb felragyog majd a nap, és ha reménykedünk és bizakodunk, minden rendbe jöhet. Az pedig külön hatalmas plusz pont a szememben, hogy ezt az üzenetet nem bárgyú módon közvetíti a szerző, mintha semmilyen súlya nem lenne, hanem pontosan érezzük, hogy emögött az optimizmus mögött azért rögös út és sok-sok küzdelem áll.

"Minden csak jobb lesz, ez kétségtelen,
szorongás, félelem szükségtelen,
mert mikor az élet viharos és kemény,
mint téglát a habarcs, úgy tart meg a remény.
Építsd hát a házad: a saját életed, 
mert holnap olyan lesz, amivé ma teszed."



Bár nem olvastam eredetiben, Szabó T. Anna fordítása szerintem nagyon szellemes lett, a szöveg dallamos és sokszor nagyon humoros is. Az egyetlen szemöldökráncolásom abból eredt, hogy egy-két helyen szerintem durvára sikeredett a szöveg, szerepel néhány kifejezés, amit én nem tettem volna bele egy kisgyerekeket is célzó mesekönyvbe, de gondolom, ez az eredeti verzióban is ugyanígy van (én mondjuk nem csinálok belőle nagy ügyet, felolvasásnál szimplán átugrottam azt a néhány mondatot). Chris Mould illusztrációi természetesen most is fantasztikusak, annyira egyedi és kifejező képi világot teremtett ezekhez a történetekhez, hogy soha nem lennék képes megunni. És ha már megunás: eddig háromszor olvastam el a kötetet (igaz, fél óra alatt bőven kivégezhető), és még mindig találok benne új dolgokat vagy rejtett poénokat. 


Összességében megint nem csalódtam Matt Haig munkájában, legfeljebb sajnáltam kicsit, hogy ez az utazás most rövidebbre sikeredett. Remélem, hogy nem ez volt az utolsó történet, amit ebből az univerzumból olvashattunk, és továbbra is gyűlik majd a kupac a kedvenc téli meséim polcán.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Aki szerette a szerző eddigi meséit, most sem fog csalódni, ráadásul ez a kötet akkor is remek választás, ha kisebb gyerekeknek szeretnénk valami rövidebb olvasnivalót. Egyébként meg kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom, aki nem fél az igazságtól. :)

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az Igazmondó Glimpi bőrébe bújunk… több-kevesebb sikerrel. Emberek lévén sajnos nem mindig sikerül igazat mondanunk. A Ti feladatotok, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis az adott állomáson olvasható állítás. Amennyiben mind a kilenc megfejtést beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Feladvány:
"Nikolas apukája egy koboldokat felderítő királyi expedíció során veszíti életét."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11/08 Flora the Sweaterist
11/09 Olvasónapló
11/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/11 Csak olvass!
11/12 Zakkant olvas
11/13 Könyv és más
11/14 Könyvvilág
11/15 Hagyjatok! olvasok!
11/16 Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések