More Than Water- Több mint víz (értékelés és nyereményjáték)

A tudomány és művészet találkozik Renee Ericson romantikus könyvében. A több mint víz hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, és egy blogturné keretében mi is elmondjuk a véleményünket róla. Ha kíváncsiak vagytok Foster és Evelyn nem mindennapi párosának történetére, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért!


Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789634573722
Eredeti cím: More Than Water
Fordító: Guti Eszter

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

Nem érzem helyesnek. Nem érzem helytelennek.
Csak érzem.
E.J. Cunning művészettörténet szakra jár és egy rockzenésszel randizik. Foster Blake vegyészmérnöknek tanul és botfüle van. Egyáltalán nem egymás esetei, csak együtt dolgoznak. Aztán egy görbe éjszaka mégis szexhez vezet – barátokként -, ami után születik egy megállapodás közöttük. Olyan egyszerűnek tűnik az egész, pedig soha semmi nem az.
Sok réteg lapul az emberek külső álcája alatt. Alaposan mögé kell nézni, ha fel akarjuk tárni, amit a másik rejt. Több mint víz – egy egész történet, egy élő, lélegző anyag a mindent visszatükröző felszín alatt.
Csupa művészet, csupa tudomány.
Mélyedj el a titkaiban!

Véleményem:

Pont a minap írtam arról a Zajlik az élet értékelése kapcsán, hogy a new adult műfaja nekem kicsit kívül esik a perifériámon, ehhez képest most zsinórban ez a második könyv, amit olvastam ezen a fronton (itt a választás eredetileg teljesen intuitív volt, egész egyszerűen beleszerettem a címbe, és utána a fülszöveg is meggyőzött arról, hogy adjak egy esélyt Renee Ericson-nak). Eleinte kicsit nehezen csiszolódtunk össze, és féltem is, hogy nem fog igazán közel kerülni hozzám ez a történet, de szerencsére az első egyharmad után nagyon megszerettem a regény kicsit különc főhőseit és az írásmódot.

A romantikus könyvek esetében általában azzal szoktam jönni, hogy szeretem, ha van valami plusz gondolkodnivaló, vagy olyan téma, amit fontosnak és aktuálisnak érzek. Nos, ebben a regényben ez talán kevésbé hangsúlyos, de mindezt nagyon jól kompenzálta azzal az írónő, hogy a kisebb történéseket, apró-cseprő mindennapi problémákat és érzéseket is olyan érzékletesen és hitelesen adta át, ami miatt nagyon olvastatta magát és amiért jó volt elmerülni benne. Maga az alapsztori nem annyira egyedi, hiszen a történet középpontjában két főiskolás hallgató áll, akik először az egyetemi könyvtárban találkoznak, majd különös "barátság extrákkal" kapcsolat alakul ki közöttük. Viszont volt benne számtalan olyan apró érdekesség, ami mégis többé tette, mint egy szimpla főiskolai románcot. A női főhős, Evelyn, minden vágya, hogy igazi művész lehessen, ezért a főiskolán a művészettörténet főszak mellett igyekszik minél több ilyen tárgyat belecsempészni az órarendjébe. Valahol persze sejti, hogy hiába, gazdag és befolyásos szülei ugyanis elvárják tőle, hogy mesterképzésre menjen és utána szálljon be a családi vállalkozásba. A tehetős anyagi háttér ellenére Evelynnek fontos, hogy a saját lábán álljon, ezért vállal munkát a könyvtárban, ahol megismeri a kicsit kocka vegyészmérnök hallgatót, Fostert. Mivel a lány egyébként is túl van egy jó kis pofára esésen, és sem ő, sem a srác nem tervez semmi komolyabbat, a haverságukból hirtelen testi kapcsolat lesz, amibe eleinte egyikük sem lát bele sokkal többet. De mi, olvasók itt már dörzsöljük a tenyerünket, hiszen várható, hogy hőseink eléggé bele fognak kuszálódni a saját érzéseikbe.


A regényben jó néhány forró és érzéki pillanat akad, de ami nekem ennél sokkal értékesebb volt, az az, hogy valódi érzéseket láttam és olyan vívódásokat, amiket könnyű átérezni. Nagyon sokat dobott az egész történeten a művészi szál, ami bekerült a cselekménybe. Evelynnek több művészeti projektet is le kell bonyolítania az iskolában, és nagyon szerettem, amikor ennek részleteiről olvashattam, akár az ötletelés, akár a megvalósítás fázisában. Nagyon szépek voltak az azzal kapcsolatos részek, amikor a lány próbálta bevonni Fostert a saját művész-világába, illetve amikor a fiú is beletette a saját, racionálisabb felét a közös ötletelésekbe és alkotásokba. Ennek kapcsán nyer majd értelmet a regény címe is, és az is, hogy jelen esetben az ellentétek miért is vonzzák egymást. 

"Olyan érzés mellette ülni, mint amikor hosszú távollét után bemászik az ember a saját ágyneműjébe. Amikor tudja, hogy hazaért." 
Ahogy korábban írtam, ebben a történetben nincsenek nagyon mély vagy komoly témák, inkább olyanok, amik sok fiatal felnőtt életében aktuálisak lehetnek (és persze éppen emiatt ezekről is fontos beszélni). Ilyen például a szülői elvárás és nyomás hatása, ami Evelynre kiskora óta nehezedik. Édesanyjával nagyon ellentmondásos a kapcsolata, úgy érzi, nem tud és nem is akar megfelelni azoknak a kívánalmaknak, amiket vele szemben támaszt, és nehezen viseli, hogy az igazi szenvedélyét el akarja nyomni benne. Szerintem ezzel a problémakörrel sokan tudnak azonosulni, hiszen a felnőtté válás fontos lépése, amikor rájövünk, kik vagyunk valójában, mik a valódi céljaink, és mit vagyunk hajlandóak megtenni vagy feláldozni azért, hogy ezeket elérjük. Evelyn Foster személyében megtalálja azt az embert, aki még különcsége, szókimondása és furcsaságai ellenére is elfogadja őt olyannak, amilyen, de persze ez óhatatlanul azzal is jár, hogy ijesztővé teszi az együtt eltöltött időt. Olvasás közben egyre kíváncsibb lettem, hogyan alakul kettejük története és hogyan birkóznak meg a múltbeli sebekkel és csalódásokkal, hogy igazán önmaguk lehessenek. Ja, és persze mindeközben imádtam, hogy a szép és intelligens főhősnő mellé nem egy macsó szépfiút, hanem egy okos, szemüveges, céltudatos srácot kaptam, akit sokkal igazibbnak éreztem.

Összességében ez a könyv szerintem nagyon jó választás, ha valami könnyed kikapcsolódásra vágyunk, olyan főhősökkel, akiket tökéletlenségükkel és szerencsétlenkedéseikkel együtt is nagyon lehet szeretni. A maga műfaján belül nagyon jól hozza azokat a dolgokat, amiket elvárunk egy new adult történettől, azon belül is a könnyedebb, humorosabb fajtától. Ha pedig valaki szereti, ha egy csöppnyi művészet és tudomány is helyet kap egy regényben, akkor semmiképpen nem érdemes kihagyni. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik olyan romantikus történetre vágynak, ami tartalmas, mégse nyomasztó mondanivalóval rendelkezik.

Nyereményjáték:

A mostani játékunkban egy kicsit mi is tudományosak leszünk, a kémia világába invitálunk titeket. Minden állomáson egy-egy kémiai elem jellemzőjének a leírását találjátok meg, a feladatotok pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok melyik elemről van szó, és beírjátok a nevét a Rafflecopter dobozba.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

A periódusos rendszer 118. eleme, amely a természetben nem található, mesterséges magreakcióval lehet előállítani. Elnevezését egy orosz atomfizikusról kapta.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.20. Könyvvilág
11.22. Veronika's Reader Feeder
11.24. Deszy könyvajánlója
11.26. Könyv és más


Megjegyzések