Infografika – Kahlo (értékelés és nyereményjáték)


A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első kötetből a híres festőművész, Frida Kahlo életét ismerhetjük meg rendhagyó formában. A kötet az életmű legfontosabb adataira és a főbb érdekességekre fókuszál, mindezt pedig könnyen emészthető és látványos módon, infografikákon keresztül tárja elénk. Tarts bloggereinkkel a nyolc állomáson keresztül, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Kiadó: Bookline Könyvek, 2019

Oldalszám: 96 oldal
ISBN: 9789634334859
Eredeti cím: Biographic Kahlo
Fordító: dr. Molnár Csaba
Illusztrálta: Matt Carr és Robin Shields

A könyvet ITT tudod megrendelni

Fülszöveg:

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.

Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Véleményem:

Nagyon szeretem az ismeretterjesztő könyveket, azonban sajnos elég ritkán van idő arra, hogy az ember egy hosszabb, tartalmasabb darabot átrágjon az őt érdeklő témakörökben. Pont ezért nagyon megörültem, amikor először hallottam a Bookline Könyvek új sorozatáról, az Info+Grafikáról. Az oldalszám és a fülszöveg alapján úgy tűnt, ezek a kis kötetek éppen megfelelők arra, hogy egy-egy híres ember életéről könnyen emészthető formában kapjam meg a legfontosabb információkat és főbb érdekességeket, ráadásul az egyik első megjelent kötet Frida Kahlo-ról szól, akiről mindig is szerettem volna többet megtudni. Kíváncsi voltam, mit fog mindehhez hozzátenni a grafikai rész, és az olvasás után azt kell mondjam, nagyon elégedett vagyok.



A kötet négy nagyobb fejezeten keresztül mutatja be a híres mexikói festőművésznőt, ezek az Élete, Világa, Munkássága és Öröksége címeket viselik. Azonban itt a legkevésbé sem kell arra számítanunk, hogy a szerző hosszasan és néha vontatottan igyekszik beavatni minket a legapróbb részletekbe is. Az egész könyvre jellemző, hogy az elsődleges hangsúlyt a képi megjelenítésre helyezi. Maguk a lapok is színesek és tele vannak Kahlo stílusához kötődő illusztrációkkal, ráadásul maga az információs bázis is nagyon látványos, sokszor alkalmazva az infografikai megjelenítést.



Frida Kahlo életéről eddig szégyenszemre elég keveset tudtam, ugyanakkor mindig is vonzottak élettel teli, intenzív és érzelmekben gazdag  festményei. A kötetből megtudhatjuk a legfontosabb dolgokat Frida gyerekkoráról, arról a társadalmi és ideológiai háttérről, ami hatással volt munkásságára, illetve a betegségéről és későbbi balesetéről is, melyek fájdalma egész életét végigkísérték. Még a viszonylag kevés információ ellenére is remekül átjött, hogy egy igazi túlélő típus lehetett, aki hátrányai ellenére is küzdött azért, hogy művészetét kifejezze, és aki sokszor szenvedélyesen képviselte politikai vagy egyéb nézeteit. Házassága Diego Riveraval elég viharosnak volt mondható, válásokkal, újbóli kibékülésekkel és különböző szeretőkkel tarkítva mindkét fél részéről. 

Én leginkább Frida festményeire voltam kíváncsi, és szerencsére ezek közül is jó néhány megtalálható a kötetben. A keletkezés körülményei helyett itt sokkal inkább az érdekességek kerülnek a középpontba, például azzal kapcsolatban, hogy mi mit szimbolizált a képein, milyen színeket használt, vagy hogyan gondolkodott saját festészetéről. Bár sokan szürrealistának tartották, ő maga sokszor hangsúlyozta, hogy képein a valóság látható, úgy, ahogyan azt ő látta és megélte. Rám a legnagyobb hatással azok a festményei vannak, ahol a fájdalmat jeleníti meg, ezek néha tényleg olyan intenzívek, hogy az ember a saját húsában érzi, mennyi szenvedés és érzelem kavargott az asszonyban. Ezek többsége betegségéből adódott, de ugyanilyen mély nyomot hagyott benne és alkotásain, amikor terhességei megszakadtak és nem válhatott édesanyává.



Ahogy a fülszöveg is ígéri, tényleg találunk egy csomó érdekességet, amik talán nem olyan fontosak egy életmű szempontjából, mégis segítenek abban, hogy a művészt, mint embert közelebb érezzük magunkhoz. Ilyen volt az a rész, amikor Frida műtermét ismerhettem meg, vagy az, amikor elolvashatjuk, művészi palettáján melyik alkalmazott színnel mit akart kifejezni (ezek forrása egyébként a festőnő naplója). De olvashatunk arról is, melyik festménye hol található jelenleg, illetve az évek során hogyan növekedett értékük a piacon.

Összességében úgy gondolom, hogy ez a vékony kötet tökéletesen megfelel annak a célnak, amire eredetileg létrejött. Nagyon szemléletes és élvezetes módon mutatja be Frida Kahlo életét, arra törekedve, hogy a teljesség helyett egy olyan széles áttekintést nyújtson, ami alapján az olvasó már tovább kutakodhat az őket érdeklő résztémákban. Ideális választás akkor, ha nincs sok időnk olvasni, de szeretnénk egy viszonylag átfogó képet kapni a művésznőről, illetve szerintem akkor is, ha a fiatalabb korosztállyal szeretnénk megszerettetni a művészetet (én például nagyon jól el tudom képzelni ezt a könyvet egy rajz vagy művészettörténet órán). Nagyon remélem, hogy a kiadó tovább fogja folytatni a sorozatot, amit össze lehet majd gyűjtögetni, mert ahogy néztem, külföldön nagyon érdekes emberekről jelent már meg kötet. Én biztos, hogy azokra is vevő leszek. :) 


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akiknek nincs idejük az adott témában hosszabb ismeretterjesztő könyveket elolvasni, vagy akik egyszerűen csak szeretik a sok illusztrációt és az infografikai megjelenítést.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során Frida Kahlo festményei állnak a középpontban. Minden állomáson találtok egy képet a híres festőnőtől, a feladatotok pedig, hogy a festmény címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.(Amennyiben több alternatív magyar cím is tartozik hozzá, természetesen bármelyiket elfogadjuk).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.18: Spirit Bliss Sárga könyves út
11.20: Hagyjatok! Olvasok!
11.22: Könyv és más
11.24: Flora the Sweaterist
11.26: Readinspo
11.28: Csak olvass!
11.30: Never let me go
12.02: Utószó


Megjegyzések