Ne érezz, ne kérdezz! (értékelés és nyereményjáték)

A Jégvarázs című mese 2013-ben hódította meg magának a közönséget, azóta töretlen az emberek rajongása a rajzfilm iránt. Kicsik és nagyok egyaránt odavannak Elza és Anna nagyszerű történetéért. De vajon mi lett volna, ha a két lány egymástól külön nőtt volna fel és egyáltalán nem emlékezne egymásra? Mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el a Jégvarázs világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.
Kiadó: Manó Könyvek, 2020

Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789634038351
Eredeti cím: Conceal, Don't Feel
Fordító: Herman Alexandra


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

Véleményem:

Ahogyan a gyerekkönyvek, úgy a rajzfilmek is nagyon közel állnak a szívemhez. Bár a mai mesék számomra már általában nem nyújtják ugyanazt a színvonalat vagy minőséget, amit gyerekkoromban megszoktam, a Jégvarázs azon kivételek egyike, amit felnőtt fejjel is ugyanolyan átéléssel tudok bámulni, mint annak idején a különféle Disney-klasszikusokat. Az egyik érv tehát adott volt, hogy miért olvassam el Jen Calonita könyvét, de emellett volt egy másik is. Nagyon szeretem a különböző történetek újramesélését, és ilyen megoldással korábban még nem találkoztam, hogy meglévő rajzfilmek alternatív cselekményét írta volna meg valaki. Szóval, bár a korábban megjelent darabot nem olvastam a Sorsfordító történetek-sorozatból, a Ne érezz, ne kérdezz! című regényt semmiképpen nem akartam kihagyni. 



A könyv azzal a kérdéssel indít, mi lett volna, ha Anna és Elza nem ismerik egymást? Nagyon kíváncsi voltam, hogy az írónő hogyan tudja majd a már ismert cselekményt úgy megcsavarni, hogy a kérdésben felvetett szituáció anélkül állna elő, hogy a történet erőltetett lenne, vagy nélkülözné az eredeti mese hangulatát és stílusát. Szerencsére hamar kiderült, hogy ez a fogás nagyszerűen sikerült. Ebben az alternatív történetben szinte minden alapvető fontosságú tény megegyezik az eredeti mesében megismertekkel (Elza különleges varázsereje, a karakterek személyisége, a főbb helyszínek és sorsfordító találkozások), mindössze egyetlen apró változtatást eszközölt Calonita, ami azonban pillangó-effektus módjára hat ki a további eseményekre. Ebben a változatban Elza balul sikerült varázslata nem csupán ahhoz vezetett, hogy Anna elfelejtette az összes, varázslattal kapcsolatos emlékét, hanem sajnos ahhoz is, hogy egy olyan átok aktiválódjon, ami miatt a szülők nagyon nehéz döntés elé kerültek: muszáj volt elválasztaniuk egymástól a két testvért, ráadásul úgy, hogy az egyikük emléke mindenki számára rejtve maradjon. 

Ez a kis módosítás teljesen más életutakhoz vezetett, azáltal, hogy Anna nem a kastélyban nevelkedett, a lányok sorsa egészen másként alakult. Nagyon tetszett, hogy annak ellenére, hogy változott a cselekmény, az írónő szinte minden fontos pillanatot megtartott az eredeti verzióból, legfeljebb az változik, hogy milyen kontextusban történnek meg azok. Így azoknak sem kell csalódniuk, akik szeretnék az eredeti rajzfilm hangulatát visszakapni, és azok sem, akik valami másra vágynak, és szeretnének izgulni a megváltozott cselekmény végkimenetelén. Egészen érdekes élmény volt egy rajzfilm történetét regény formájában olvasni, először azt gondoltam, sokkal mesésebb lesz és elsősorban a fiatalabb olvasókat szólítja majd meg, de örömmel tapasztaltam, hogy ez bizony egy nagyon igényes, fordulatokban gazdag könyvre sikeredett, ami akkor is megállná a helyét, ha valaki úgy venné a kezébe, hogy még soha nem hallott az eredeti filmről. A karakterek írásos verzióban is nagyon szerethetőek voltak, ahogy a rajzfilmben is, itt is nagyon sokszor megmosolyogtatott kedvenc hóemberem, Olaf, és nagyon tetszett, hogy a bővebb terjedelemnek köszönhetően egy kicsit többet megtudhattam Arendelle-ről.


Kép forrása: imdb.com

Sokkal többet nem szeretnék elárulni a történetről vagy a cselekményről, hiszen pont az a pláne benne, hogy más, mint amit ismerünk és így igazán izgalmas perceket okozhat. Azt viszont bátran mondhatom, hogy ez a fajta feldolgozás nem egy újabb lehúzott bőr valamilyen népszerű és nagy bevételt hozó sikerfilmről, hanem egy olyan könyv, ami érdemben és minőségileg új tartalmat tesz hozzá egy sokak által szeretett történethez. Szerintem nagyon pozitív dolog, hogy a regényes forma által bővül kicsit a célközönség is, hiszen ebben azok is megtalálják a számításaikat, akik szeretik a Jégvarázst, de a különféle mesekönyv-feldolgozásokhoz már túl idősnek érzik magukat. Ha tehát ebben a tikkasztó nyári melegben szeretnénk valami igazán fagyossal lehűteni magunkat, nyugodtan vágjunk bele, a gyermeki énünk és a könyvmoly lelkünk egyaránt ujjongani fog tőle! :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden Jégvarázs-rajongónak, illetve azoknak is, akik a rajzfilmtől függetlenül szeretnének egy szép, izgalmas és megható történetet olvasni a testvéri szeretet erejéről.

Nyereményjáték:

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
<Blogturné Klub>
06.21: Csak olvass!
06.22: Utószó
06.23: Flora the Sweaterist
06.24: Csak olvass! (extra)
06.25: Fanni's Library
06.26: Readinspo
06.27: Utószó (extra)
06.29: Fanni's Library (extra)
07.01: Könyv és más
07.03: Dreamworld
07.04: Spirit Bliss Sárga könyves út
07.05: Hagyjatok! Olvasok!
07.06: Dreamworld (extra)
07.07: Sorok között

Megjegyzések