A csere- Adam és David (értékelés és nyereményjáték)

 


Nógrádi Gábor legújabb ifjúsági regényében egy modern köntösbe bújtatott Koldus és királyfi -történetet olvashatunk, mely amellett, hogy szórakoztató, nagyon fontos és aktuális témákkal foglalkozik. Tartsatok három bloggerünkkel a kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Móra, 2020
Oldalszám: 316 oldal
ISBN: 9789634866718


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A tizenhat éves Adam anyjával és húgával a tenger mellett egy menekülttáborban él. A fiú a kikötőben dolgozik, és mint minden kamasz – és mint minden szegény – jobb életről álmodozik. Amikor beúszik a tengerbe, hogy közelebbről lássa egyik vágyálmát, az elnöki jachtot, találkozik Daviddal, az Elnök fiával. Kiderül, hogy a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Hogyan lehetséges ez?
Szerepet cserélnek. David üldözött menekült lesz, Adam pedig az Elnök – széltől is óvott – fia. És a meg nem nevezett, távoli ország diktatúrájában elkezdődik egy izgalmas történet, amelynek előképét Mark Twain Koldus és királyfi című regényéből ismerhetjük.
Nógrádi Gábor harmincadik ifjúsági könyve ugyanolyan lebilincselő és szívszorító, ugyanakkor szórakoztató olvasmány, mint eddigi regényei a Gyerekrablástól a PetePitéig.

Véleményem:

Igyekszem tudatosan minél többet olvasni magyar szerzőktől, és Nógrádi Gábor neve már régóta birizgálja a tudatomat. Korábban még nem olvastam tőle semmit, pedig tudtam, hogy könyvei népszerűek és nagyon jó értékeléseik, kritikáik vannak. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent, A csere című regény jó apropónak tűnt, hogy végre közelebbről megismerkedjek a szerzővel. Nagyon szeretem a Koldus és királyfi-típusú sztorikat, akár könyvben, akár filmben, így kíváncsian vártam, hogy Adam és David története mit tartogat a számomra. 

A cselekmény legfőbb vonalaiban adott és már a fülszövegből is sejthető, ugyanakkor a szerző a klasszikus témát egy mai, aktuális környezetbe helyezte. A regény helyszínéül egy meg nem nevezett ország szolgál, ami valószínűleg tudatos döntés volt, hiszen így egyrészt kedvünk szerint behelyettesíthető általunk ismert diktatúrákkal, másrészt így sokkal könnyebb elképzelni, hogy mindez valóságos, nem pedig egy alternatív történelemben játszódik. Ebben az országban, ami pontosabban egy diktatúra, egy szigorú és kegyetlen elnök uralkodik. Tizenéves fia, David, bár érzékeli apja zsarnokságát, arról keveset tud, miféle törvénytelenségek és aljasságok állnak hatalma mögött, egyszerűen csak élvezi a világtól elzárt, kiváltságos életét, amiben minden luxus és anyagi feltétel a rendelkezésére áll, és fogalma sincs arról, hogy zárt világán kívül az ország más területein milyen nyomor és szegénység uralkodik. A nyomor oldaláról elsősorban egy menekülttáboron keresztül kapunk képet, itt él a szintén tizenhat éves Adam édesanyjával és kishúgával. Miután, még a fiú egészen kicsi korában, egy háborúban lebombázták az otthonukat, a család állandóan vándorol és menekül abban a reményben, hogy egyszer találnak egy biztonságos helyet a letelepedésre. A menekülttábor rémes körülményei ellenére Adam igazi álmodozó, aki a szíve mélyén hisz abban, hogy egyszer majd jobbra fordul a sorsuk. 


Nem nehéz kitalálni, hogy az események hamarosan olyan fordulatot vesznek, amiben a két tinédzser fiú sorsa keresztezi egymást. És amikor ez megtörténik, a kissé elkényeztetett Davidnak őrült ötlete támad: cseréljenek helyet néhány órára, ha már úgy hozta a véletlen, hogy ennyire hasonlítanak egymásra, de azzal nem számol, hogy a későbbi visszacserélődés már komoly nehézségekbe fog ütközni. A fiúk tehát akaratuk ellenére beleragadnak egymás életébe, mi pedig felváltva izgulhatunk amiatt, hogyan állják meg a helyüket a számukra ennyire idegen környezetben. Közben szép fokozatosan megtudunk kicsit többet az ország berendezkedéséről, a belső konfliktusokról és árulásokról, és arról is, hogy a felkelők már régóta próbálják megdönteni a zsarnok elnök hatalmát. Ahogy egyre jobban felgyorsulnak az események, úgy kerülnek a fiúk is egyre veszélyesebb helyzetekbe, mígnem végre ők maguk is megtudják, mi is a valóság, és hogyan kapcsolódik a sorsuk egymáshoz. 

Bevallom, meghökkentően pozitív élményeim voltak ezzel a történettel, legfőképpen abból a szempontból, hogy milyen égető kérdésekkel foglalkozik. A menekültek sorsa, körülményei, illetve a diktatúrák működése és természete olyan témák, amikkel a tizenéves korosztálynak már bőven fontos találkoznia, és nagyon jó dolognak tartom, hogy ez egy remek ifjúsági regényen keresztül történik. Ha valamibe belekötnék, az legfeljebb az életkori ajánlás, szerintem a kiadó által feltüntetett 12+-os megjelölés egy kicsit korai, mind a téma komolysága, mind a cselekmény és a szöveg miatt úgy éreztem, inkább 14 éves kortól felfelé ajánlanám, akkor viszont már nagyon jó szívvel. Adam és David történetéből nagyon sokat lehet tanulni, egyrészt azokról az értékekről, amiket a téma más feldolgozásai is képviselnek (valódi értékek megbecsülése, anyagi javak szembeállítása a barátsággal, családi szeretettel, szabadság és rabság kettőssége), másrészt akár teljesen aktuális világpolitikai jelenségekről. Az ifjúsági műfajhoz képest szerintem nagyon mélyre ment ez a könyv, komoly kérdéseket és jelenségeket boncolgat, mégis meg tudja őrizni a könnyedségét és szórakoztató jellegét is. 
"Senki sem ártatlan, aki a világ igazságtalanságait eltűri. És ki mondhatja el magáról, hogy sohasem hallgatott, amikor szólni kellett volna? És nem állt mozdulatlanul, amikor tenni kellett volna. És nem bámészkodott bambán, amikor sírni kellett volna."

Nagyon tetszett a két fiú karaktere, de főleg David átalakulása, ahogy szép lassan ráébred arra, mi is zajlik az országában. A szerző nagyon jól szembeállította egymással a kétféle "rabságot": míg Adam az anyagi lehetőségei és menekült státusza végett van nagyon erőteljesen korlátozva, addig David amiatt, hogy az ország legfontosabb emberének a gyermeke. Valójában egyikük sem teheti mindig azt, amit szeretne, ugyanakkor olvasás közben elgondolkodhatunk azon, melyikük áll közelebb a szabadsághoz. Kettejükön kívül felbukkan még pár érdekes mellékszereplő, a kedvencem egyértelműen Doki volt, a szintén menekült férfi, aki segítette Adam családját. A fogalmazásmód nagyszerű, szépirodalmi minőségű, ugyanakkor megenged magának olyan kifejezéseket is, amiktől hitelessé válik a tinédzserek elbeszélése. Persze, a fiúk története eléggé kalandos és mesés, és nem is kezelhető teljesen realisztikusan, de azok a dolgok, amiknek a kifejezésére szolgálnak, egytől egyig igaziak és fontosak. 

Összességében nagyon kellemes meglepetés volt ez a regény, hiába ifjúsági, a téma komolysága és a remek stílus miatt én felnőttként is nagyon élveztem. Örülök neki, hogy a jól ismert mesét egy egészen másfajta feldolgozásban olvashattam, és most már biztos, hogy tovább fogok kutakodni Nógrádi Gábor könyvei között, hogy további kincseket találjak.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Olyan fiataloknak, akik nyitottak és érdeklődőek a világ eseményei és fontosabb kérdései iránt, illetve mindenkinek, aki szeretne egy izgalmas, kalandos és megható történetet olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunk során Nógrádi Gábor korábbi ifjúsági regényeit vizsgáljuk meg tüzetesebben. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 “Van az így. Előfordul, hogy évekig egyetlen csoda sem történik, aztán meg egy csomó egymás után.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
11.17. Könyv és más
11.19. Utószó
11.21. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések