Szíve helyén sötétség (értékelés és nyereményjáték)

 

J.D. Barker a 4MGY trilógia és a Dracul után valami egészen más fába vágta a fejszéjét. A Szíve helyén sötétség című regénye hamisítatlan és letehetetlen Barker stílusban íródott, de erősen idézi Stephen King és Dean R. Koontz korai alkotásait, a fő ihletet pedig Charles Dickens egy fő műve adta.  Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!




Kiadó: Agave, 2020
Oldalszám: 720 oldal
ISBN: 9789634198291
Eredeti cím: She Has A Broken Thing Where Her Heart Should Be
Fordító: Bosnyák Edit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Jack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.

Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni.

A szereplőket elképzelhetetlen szálak kötik össze egymással.

A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, hamisítatlan Barker. Stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonz-t idézi. Felejthetetlen történet, ami bekúszik az ember bőre alá, és késő éjszakáig olvastatja magát.

Véleményem:

Sokakat hallottam már ódákat zengeni J.D. Barker 4MGY-sorozatáról, ami már régóta várólistás nálam is, de eddig valahogy nem sikerült rá sort keríteni. Ugyanakkor a szerző új regénye, a Szíve helyén sötétség nagyon felkeltette a figyelmemet a fülszövegével, és a pszicho-thriller helyett inkább kicsit misztikusabbnak tűnő témával. A téli szünet egyébként is alkalmas szokott lenni arra, hogy az ember 700+-os féltéglákat olvasson (hiszen nem kell cipelni a buszon, a bejglis tányér pedig ragyogóan megtámasztja:)), én pedig szívesen elköteleződtem kicsit hosszabb időre emellett a különleges történet mellett- azzal együtt, hogy végül olyan olvasmányosnak és izgalmasnak bizonyult, hogy sokkal gyorsabban haladtam vele a vártnál. 


J.D. Barker egy igazán monumentális regényre vállalkozott, nem csupán a terjedelem miatt, hanem azért is, mert a kötet több évtized cselekményét meséli el. A történet elején megismerkedünk az egyik főszereplőnkkel, az akkor még csak nyolcéves Jackkel, akit szülei tragikus halála után nagynénje nevel fel az amerikai kisvárosban. Jack élete nem mondható különösebben izgalmasnak, egészen addig, amíg egy nap a temetőben össze nem ismerkedik a gyönyörű, sötét hajú kislánnyal, Stellával, aki már akkor rendkívül titokzatosnak és ellenállhatatlannak tűnik a kisfiúnak. Titokzatossága leginkább abból ered, hogy mindig csak az év egyetlen napján, augusztus 8-án bukkan fel, így Jack számára az évek során ez a dátum egyfajta megszállottság forrása lesz: szüksége van rá, hogy újra láthassa Stellát, és a lány sokszor rideg viselkedése ellenére úgy érzi, különös kapocs van kettejük között. Ezzel a szállal párhuzamosan, nagyon rövid, villanás-szerű fejezetekben bepillantást nyerünk egy rejtélyes kutatóközpontba is, ahol egy másik kisfiút, az úgynevezett "D" alanyt tartják fogva. Szintén mindezekkel párhuzamosan pedig azt is megtudjuk, hogy a rendőrség egy ideje nyomoz egy különös, évente ismétlődő, megmagyarázhatatlan gyilkosság-sorozat ügyében. Nos, ahogy egy jó regényhez illik, természetesen szép fokozatosan megtudjuk, hogy a különböző szálak hogyan függenek össze, illetve azt is, hogy a három gyermek sorsa hogyan kapcsolódik egymáshoz a soron következő évek, évtizedek alatt.

Nehéz a cselekményről spoiler-mentesen írni, hiszen éppen az a könyv egyik lényege, hogy apránként adagolva állnak össze az információ-morzsák, hogy aztán egy igen szétterjedt és sok szálon futó összeesküvés és titok részleteit tudhassuk meg. A könyv egyik legfőbb fókusza Jack életén és fejlődéstörténetén van, a cselekmény nagy részét is az ő szemszögén keresztül látjuk. Nekem nagyon tetszett, hogy Barker gyermek szereplővel dolgozik, ez megidézte számomra az általam kedvelt King-regények hangulatát, ahol a gyermeki ártatlanság találkozik a sötétséggel és a felnőttek kiábrándító világával. Ráadásul Jack esetében valódi változásról és fejlődésről is beszélhetünk, nagyon jól végig lehet követni, ahogy a kezdetben bizonytalan, határozatlan fiúcska - többek között a különböző furcsa események és tragikus fordulatok következtében- hogyan válik egyre kiégettebb, kiábrándultabb kamasszá, majd felnőtté. Az egyetlen biztos pont, ami a regény ciklikusságát is fenntartja, Stella folyamatos, újbóli felbukkanása, aki nagyon ellentmondásos személy lesz a fiú életében. A történetben fontos szerepe van Dickens Szép remények című regényének, Stella és Jack pedig Estella és Pip egyfajta modern megfelelőjeként kerül ábrázolásra. A lány hiába elutasító vagy kegyetlen, Jack annál inkább szeretne a közelébe férkőzni, még azután is, hogy kiderül, hogy Stella és a róla gondoskodó különös, fehér ruhás emberek sötét titkokat őriznek. 


Nehéz megragadni, hogy pontosan miben rejlik ennek a regénynek a nagyszerűsége, de talán pár lényegesebb pontot érdemes kiemelni. Egyrészt Barker remekül ír és mesél, jól tudja átadni az érzéseket, és észre sem vesszük, hogy már száz oldalt elolvastunk. Másrészt szerintem nagyon jól bánik a karaktereivel, kellő figyelmet fordítva rájuk. A regényben elég sok figura felbukkan, akadnak kisebb-nagyobb szerepek, de mindegyikre igaz, hogy jól kidolgozott, érthető háttérrel és motivációkkal, ráadásul senki sem sablonos vagy fekete-fehér (a személyes kedvencem a Prédikátor és Jack gyerekkori barátja, Dunk volt). Ide kapcsolódik a regény erkölcsi kérdésekhez való viszonyulása is, ami szintén összetett, nincsenek könnyen eldönthető igazságok vagy felszínes ítéletek. Jack és Stella maguk is kerülnek sokszor olyan helyzetbe, amikor tetteik megkérdőjelezhetők, de ahogy szép lassan egyre többet megtudunk róluk és a hátterükről, múltjukról, úgy árnyalódnak ezek a dolgok. 

Nagyon tetszett az is, ahogy szerkezetileg felépült a történet. Én két nagyobb egységre osztanám, ami talán leginkább Jack személyiségéhez, ártatlanságának elvesztéséhez kapcsolódik. A naivabb gyermeki éveket egyre sötétebb felnőttkor követi, ahol a fiú számtalan démonnal küzd meg, és persze ezzel egy időben a cselekmény is kezd felpörögni, egyre többet tudunk meg a tulajdonképpeni krimi-szálból. Mégis valahogy sokkal jobban érdekelt bármilyen bűncselekménynél vagy rejtélynél Jack lelke, hogy sikerül-e megtartania magát a "fény" oldalán, és hogy válhat-e belőle az a férfi, aki igazi társa lehet Stellának. 

Összességében csak annyit mondhatok, hogy ha valaki egy igazán egyedi, nagy gonddal felépített és igényesen elmesélt történetet szeretne olvasni, az nem fog csalódni. Barker sok különféle műfaji elemet ötvözött a regényében, így a misztikus történetek vagy személyes drámák kedvelőitől kezdve a krimirajongókig mindenki megtalálhatja benne a maga számítását. Ezek után már teljesen biztos vagyok benne, hogy a szerző többi regényét is el szeretném olvasni, és nagyon remélem, hogy sok másik történettel örvendeztet még meg minket (azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy annyira megérdemelne ez a kötet egy klassz film-adaptációt:)). 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnek egy regényben hosszasan és mélyen elmerülni, és kedvelik, ha az izgalmas, titkokkal teli cselekményhez egy csipetnyi misztikum keveredik.

Nyereményjáték:

A Szíve helyén sötétségen kívül még négy J.D. Barker regény olvasható magyar nyelven. Játékunkban ezek szereplőit rejtettük el a bejegyzésekben. Keressétek meg a betűket, rakjátok össze és írjátok be a Rafflecopter dobozba a keresett karakter nevét. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Január 12: Zakkant olvas
Január 14: Könyv és más
Január 16: Nem félünk a könyvektől

Megjegyzések