A kastély szelleme (értékelés és nyereményjáték)

  


Lucy Strange legújabb regényét egy árva kislányról, akinek a származása különös titkokat rejt, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, hogyan talál magára és szeretteire egy különös segítőtárs útmutatását követve Agatha.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Gosswater Hall szellemének titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.



Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 328 oldal
ISBN: 9789634039228
Eredeti cím: The Ghost of Gosswater
Fordító: Ruff Orsolya


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az angol tóvidéken járunk 1899-ben. A tizenkét éves Agatha, a grófi Asquith család leszármazottja egy nap nemcsak az édesapját, hanem minden mást is elveszít: az otthonát, a vagyonát, a személyiségét. El kell hagynia a kastélyt, Gosswater Hallt, hogy egy kis, tóparti házban lakjon egy idegennel, akit apjának mondanak.
Aggie elhatározza, hogy kideríti, ki is ő valójában, ám nem ő az egyetlen, aki ki akarja deríteni az igazságot. Az év utolsó napján, mikor éjfélt üt az óra, egy rejtélyes árnyalak tűnik fel a múltból, és nem tűnik el addig, míg fel nem tárul a múlt sötét rejtélye…
A nagy sikerű A fülemüleerdő titka és A világítótorony legendája szerzőjének új könyve.

Véleményem:

Lucy Strange már belopta magát a szívembe A ​világítótorony legendája című kötetével (értékelésem ITT), így amikor megláttam, hogy új regénye érkezik, ráadásul újfent csodaszép borítóval, egyből ment a kívánságlistámra. Bár nagyok voltak az előzetes elvárásaim A kastély szellemével kapcsolatban, így sem kellett egy pillanatra sem csalódnom, mert az angol írónő újfent egy különleges környezetbe ágyazott, izgalmas és érzékeny történetet hozott el nekünk, ami, bár minden szempontból megfelel az ifjúsági műfajnak, mégis képes megszólítani szinte minden korosztályt. 


A cselekmény 1899-ben kezdődik, a századforduló idején az angol tóvidék területén. Főszereplőnek most is egy fiatal lányt választott az írónő: a tizenkét éves Agatha az ódon Gosswater Hall nevű kastélyban él, és éppen borús és fájdalmas napok elé néz, ugyanis anyja után most apja, Lord Asquith is eltávozott az élők sorából. A kislánynak ráadásul még arra sincs ideje, hogy tisztességgel meggyászolja a férfit és feldolgozza veszteségét, ugyanis a kastélyba érkező kuzinja, Clarence kegyetlen és csúfondáros stílusban tájékoztatja arról, hogy nincs többé maradása. Agatha-t sokként éri az információ, hogy Gosswater grófja nem is volt az igazi édesapja, így pedig sem az örökségből nem jár neki semmi, sem otthonában nem maradhat. És ha ez még mindig nem lenne elég, Clarence tájékoztatja, hogy hamarosan érte jön az igazi apja, a lúdpásztor és hírhedt tolvaj hírében álló Thomas, és ezentúl vele kell majd élnie.

Agatha élete több szempontból is fenekestül felfordul. Amellett, hogy egész identitása, korábbi élete megkérdőjeleződik a számára, egyik napról a másikra egy teljesen újfajta életmódot is meg kell szoknia, ahol szolgálók híján saját magát kell ellátnia és olyan dolgokat kell megtanulnia, amivel korábban sohasem foglalkozott. És bár a csendes, zárkózott férfi, Thomas nem bánik rosszul vele, a kislány mégis elutasít magában mindent, ami hozzá kapcsolódik, becsapva és elárulva érzi magát, és mindenáron vissza szeretné kapni jogos örökségét. A cselekmény ezen részét Strange nagyszerűen megbolondítja egy csipetnyi misztikummal, a tóvidéken ugyanis sokszor különös jelenségek ütik fel a fejüket, és régóta suttognak az elveszett Királynőkő átkáról is... Agatha a fejébe veszi, hogy kideríti az igazságot mind a kővel, mind pedig a saját származásával kapcsolatban, mert a zsigereiben érzi, hogy a felszín alatt sokkal több titok húzódik, mint amit el tud képzelni. 

A történetben remekül megelevenednek az angol regények stílusjegyei és főbb fordulatai, nem véletlen, hiszen Strange-re nagy hatással voltak például a 
Brontë nővérek, Robert Louis Stevenson vagy éppen Frances Hodgson Burnett. Ez utóbbi nekem is gyakran eszembe jutott olvasás közben, főleg A titkos kert című regény, ahol egy hasonlóan elárvult, zárkózott kislánynak kellett feltalálnia magát a fényűző élet után a zord lápvidéken (ráadásul Bryn karaktere is eléggé hasonló volt Dickon-éhoz). A jogos örökségből való kiforgatás, Clarence kegyetlen és mohó jelleme, illetve a mélyen őrzött, családi titkok és botrányok mind jellemző témák a 19.századi regényekben, Strange pedig nagyszerűen megidézte ezt a korszakot, azzal együtt, hogy meg tud ütni egy olyan hangot, ami által a mai ifjúság számára is élvezetesek a könyvei, sőt, még kedvet is csinálhatnak ahhoz, hogy a későbbiekben jobban elmerüljenek a klasszikusokban. 


Szerintem nagyon erős volt a történetben a misztikus, kísérteties szál. Én azért olvasok thrillert és horrort rendesen, de bevallom, voltak olyan részek a könyvben, amikor úgy izgultam, mint utoljára talán tizenéves koromban egy-egy izgalmasabb jelenet kapcsán. A zord, mégis szépséges tóvidék tökéletesen megelevenedik a lapokon, egyszerre testesítve meg a magányt és a végtelen nyugalmat, remek táptalajt nyújtva a szellemek világának és a misztikumnak. Nagyon szerettem a karaktereket is, szerintem még a főgonosz, Clarence is remekül sikerült, nagyon lehetett őt utálni és megvetni. Ha valamibe mindenáron bele akarnék kötni, az talán az lenne, hogy számomra Agatha inkább tűnt tizennégy-tizenhat évesnek, mint tizenkettőnek, de ez tényleg olyan apróság, amit én is csak konstatáltam, majd többet nem zavart cseppet sem. Sokkal jobban érdekelt az izgalmas cselekmény, a rejtély kibogozása és az a lassú és szép folyamat, ahogyan a szereplők egymásra találnak.

Összességében nagyon jó szívvel ajánlom ezt a regényt felsős korosztálytól kezdve bárkinek, mert nagyon jó arányban keveredik benne a kaland, a romantika, a misztikum és a dráma. Nagyon remélem, hogy Lucy Strange még sok-sok hasonló történettel fog megörvendeztetni bennünket, és bevallom, egy igényes filmadaptációt sem vennék rossz néven.:)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik, ha egy történetben gyerekek a főhősök, de mégis érzékenyebb és mélyebb tartalomra, hangulatra vágynak.

Nyereményjáték:

Mivel a történetben fontos szerepet játszik egy szellem, az állomásokon olyan filmekből találtok jeleneteket, ahol szintén előfordulnak szellemek. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a szellemes filmek címeit kell beírnotok.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések