Erdőszelfi- Vándortábori versek (értékelés és nyereményjáték)

A Móra Kiadó idén nyáron egy nem mindennapi verses antológiával készült az ifjú olvasók számára. Ebben a kötetben 17 kortárs költő 45 verssel igyekszik kedvet csinálni az ifjúságnak a természet, a kirándulás, a táborozások nyújtotta feledhetetlen élmények átéléséhez. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020

Oldalszám: 112 oldal
ISBN: 9789634866053
Szerkesztette: Lackfi János
Illusztrálta: Ritter Ottó


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Néha olyan jó képzeletben kiröppenni a szobánk négy fala közül. Most rímek lesznek a szárnyaid, verslábak a lábaid: ha kinyitod e könyvet, kinyílik a világ, erdei ösvényeken gyalogolsz, bicajjal gurulsz, alattad suhan az aszfalt, fölötted rohan az ég, kenuban evezel, lóhátra pattansz, tábortűznél énekelsz. Régi és új barátok vesznek körül, szerelembe esel (és néha folyók vízébe, de ezen jót nevetsz), most fedezed csak fel, mennyi varázslatot rejt a természet, milyen izgalmas a növény- és állatvilág, és milyen boldogító érzéssel töltenek el a közös élmények. Kellemetlen, ha csípnek a szúnyogok, de a viszkető érzés elmúlik, a társaiddal átélt kalandok viszont örök emlékek maradnak. Mi lenne, ha jövő nyáron a valóságban is kipróbálnád?
Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával megjelenő antológia célja, hogy versek segítségével népszerűsítse a gyalogos, kerékpáros, vízi- és lovas túrázást.

A könyv szerzői: Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Demény Péter, Finy Petra, Gáti István, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István


Véleményem:

Gyermek- és ifjúsági irodalmat viszonylag sokat olvasok, ugyanakkor verseket sajnos általánosságban keveset, legyen a célközönségük akár a fiatalabb, akár az idősebb korosztály. Az Erdőszelfivel való első találkozásom során tehát pont az keltette fel az érdeklődésemet, hogy versek szerepelnek benne, méghozzá egy olyan téma köré épülve, ami számomra nagyon kedves. A természetjárás, az erdő és a táborozás mind olyan dolgok, amik gyerekkorom óta nagyon sokat jelentenek a számomra, és pedagógusként abban is hiszek, hogy a természet szeretetének átadása a gyerekeknek nagyon fontos feladat. A Lackfi János által szerkesztett antológia pontosan ezt a feladatot, célt kívánja megvalósítani: olyan kortárs magyar verseket csokorba fűzni, melyek képesek átadni azt az életérzést a fiataloknak, ami az erdőjárással, túrázással jár, hogy az erősen digitális világunkban vegyék észre ők is azt a rengeteg szépséget, csodát és kalandot, ami körülvesz minket, ha egy picit túllátunk a négy falon. 



A válogatás meglehetősen sokszínűre sikeredett, ami természetes is, hiszen 17 kortárs költő verseit találjuk meg benne, melyek mind stílusukban, mind témájukban eltérnek picit egymástól- amellett, hogy mindben központi elem a természetben való kikapcsolódás. A kiadó 8 éves kortól ajánlja a kötetet, ami szerintem is teljesen reális, főleg, hogy nagyjából ebben a korban már elég idősek a gyerekek ahhoz, hogy a versekben szereplő témák (táborozás, vízitúra, bringázás, sátorozás) már ismerősek lehetnek, ha pedig még nem, akkor remek apropót nyújtanak a kipróbálásra. A különféle verseket három nagyobb fejezetre osztva olvashatjuk, melyek központjában az erdei iskola, az állatok és az indián gyerekek állnak - természetesen ez utóbbi nem szó szerinti értelmezésben, inkább azt mondanám, hogy ezek a darabok adják leginkább vissza azt az életérzést, amikor kölyökként gondtalanul játszunk és fedezzük fel a természetet, fabrikálva, gyűjtögetve, rá-rácsodálkozva minden apróságra, hogy aztán szúnyogcsípésekkel és nappírral tarkítva térjünk haza. 

A versek stílusa, nyelvezete sok helyen alkalmazkodik a mai gyerekek sajátosságaihoz, viszont ami nagyon tetszett, hogy mindez nem teszi őket túl modernné, szlengessé, szerintem sikerült megtalálni a költőknek az arany középutat a lazaság és az irodalmiság között. Minden költemény remekül visszaad egy-egy pillanatot, amit a természetben járva élhetünk át, legyen szó a készülődésről, az erdőben megélt élményekről, vagy a szabad ég alatt táborozásról. Ezek az élmények szerintem nagyon fontosak egy gyermek, fiatal számára, főleg a mai, rohanó világban, amikor egyre nehezebb olyan teret és időt találni, amiben megengedhetjük magunknak a szemlélődést, a lecsillapodást vagy a gyermeki kíváncsiságot. A kötet tehát ebből a szempontból abszolút hiánypótló és aktuális, ugyanakkor azt is fontosnak tartom, hogy önmagában nem elegendő. Ideális esetben a szülők, akik felolvassák ezeket a verseket/gyermekük kezébe adják a kötetet, maguk is szeretik a természetet, és az olvasottak mellé igyekeznek minél több valós élményhez juttatni családjukat, amiket aztán újra fel is lehet idézni egy-egy vers kapcsán. 



A könyvecske célközönsége az ifjúság, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a felnőtt korosztály számára is nagyon szórakoztató. Sok vers olvasása közben éreztem erős nosztalgiát, jó volt visszaemlékezni a saját erdei iskolákban, táborokban, vízitúrákon megélt élményeimre, és bár én egyébként is sokat vagyok a természetben, olvasás közben nagyon erős késztetés fogott el, hogy máris szaladjak a legközelebbi zöldövezetbe. A költeményekben nagyon sok a humor, ugyanakkor voltak olyan darabok is, amik érzékeny, megható gondolatokat tartalmaztak. Kedvencet nem is igazán tudnák kiemelni, mert számomra úgy volt kerek egész a válogatás, ahogy volt, és tetszett, hogy minden költő beletette kicsit a saját személyiségét és élményeit. Külön kiemelném Ritter Ottó kedves és szellemes illusztrációit, amik nagyszerűen egészítették ki a szöveges részeket, és sokszor mosolyt csaltak az arcomra. Összességében jó szívvel ajánlom, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, tegyük be szépen a hátizsákba, és irány az erdő! :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól minden gyereknek, főleg, ha szeretnénk, ha kicsit közelebb kerülnének a természethez. Általános iskolában szerintem a tananyagba is remekül be lehet építeni, akár irodalom, akár környezetismeret órán.

A könyv trailere:


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a kötetben szereplő versek címeit keressük. A bejegyzésekben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, a feladat pedig az, hogy ezeket helyes sorrendbe téve alkossátok meg az egyes versek címeit, és ezeket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. Minden vers címe egy szóból áll és természetesen kapcsolódik valamilyen módon a táborozáshoz. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A második állomáson Tóth Krisztina versének címét keressük. 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07/11 Könyv és más
07/13 Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések