Hullámvasút (értékelés és nyereményjáték)

 

Madarász Éva színművész debütáló regénye a Hullámvasút, amely a Móra kiadó gondozásában jelent meg idén júniusban. Eszter története egy igazán ütős felütéssel kezd, a 15 éves lány ugyanis rajtakapja apját otthonukban a szeretőjével... Ha kíváncsi vagy kis csapatunk véleményére, tartsatok ti is bloggereinkkel és a turné végén három szerencsés nyerhet a könyvből egy-egy példányt!




Kiadó: Móra, 2021
Oldalszám: 328 oldal
ISBN: 9789634867784


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ha nem megy haza korábban aznap, ha nem kapja rajta az apját a konyhában azzal az idegen nővel, ha az anyja keményebben harcol azért, hogy egyben tartsa a családot – akkor talán nem hullik minden darabokra. Ezt gondolja magában a 15 éves Temesi Eszter. Haragszik az apjára, haragszik az anyjára, a világra, olykor még imádnivaló kishúgától is idegbajt kap. Vajon megérti, hogy ez a sok „ha” értelmetlen, és minden bonyolultabb, mint gondolta? Lehet, hogy sikerült kilépnie a burokból, amiben eddig élt? Mert ha jobban belegondol, csak így történhetett meg, hogy Barnabás egyik este lefékezett mellette a motorjával… Madarász Éva első regénye erőteljes érzékenységgel ábrázolja az élettől az első nagy pofonokat kapó, a dolgok összetettségével szembesülő, vívódó kamaszlány összekuszálódott érzelmeit szülei válása, a költözés, az elsőként közelről megtapasztalt fajgyűlölet és kirekesztés, valamint a káosz közepén beköszönő, de korántsem egyszerű szerelem özönében.


Véleményem:

Rövid időn belül ez a második kortárs, magyar ifjúsági regény, amit a Móra Könyvkiadótól olvasok, bár nem én vagyok ennek a műfajnak az elsődleges célközönsége, egy jó történet mindig magával tud ragadni, ráadásként pedig az sem hátrány, ha tudok mit ajánlani a tizenéves korosztálynak, akikkel dolgozom. Madarász Éva nevét eddig színészi, szinkronszínészi pályafutása miatt ismerhettük, a Hullámvasút című regénnyel mutatkozik be íróként a hazai olvasóközönségnek. Én pedig csak annyit mondhatok, hogy az ilyen bemutatkozásoknak mindig örülök, ugyanis a Hullámvasút egy igazán szerethető, olvasmányos és tanulságos történet, ami rávilágít a serdülőkor számos nehézségére és szépségére. 

A regény két párhuzamos idősíkon játszódik, a jelenben és a közeli múltban. Főhősünk, a lassan tizenhat éves Eszter a belvárosban élt szüleivel és Borka nevű húgával, szerette az életét, az iskoláját és a legjobb barátnőit, igazán nem árnyékolta be semmi a gondtalan tinédzseréveit. Legalábbis addig, amíg egy nap arra ért haza, hogy édesapja egy másik nővel van a lakásukban. Az ezután következő veszekedések, sírás és végül a válás melletti döntés alaposan felkavarja főhősünk lelkét, úgy érzi, apja elárulta édesanyját és őket, hogy egy másik nőt válasszon helyettük, és ezt azóta sem tudja megbocsátani. Eszternek ezzel párhuzamosan rengeteg másik változással is meg kell birkóznia. A szeretett belvárosi lakásból valamelyik kertvárosi kerületbe költöznek, előtte az iskolaváltás és a gimnázium megkezdésével járó stressz, ráadásul még a legjobb barátnőjével is el kell szakadniuk egymástól. Ahogy sejthetjük, nem éppen rózsás hangulatban tölti az általános iskolai évek utolsó nyári szünetét, és bizonytalanul, kétségek közt várja új életét. A párhuzamos idősíkoknak köszönhetően egyrészt nyomon követhetjük, hogyan veszi az akadályokat és új kihívásokat, másrészt azt is láthatjuk, hogyan élte meg pár hónappal ezelőtt családja széthullását. 

Az új iskolában szerencsére igen sok az új impulzus, melyek némileg elvonják Eszter figyelmét a problémáiról. A gyönyörű iskolaépület, a szimpatikus osztályfőnök, a szeretnivaló új osztálytársak és egy jóképű, motoros srác - mind-mind olyan dolgok, amik egyre nehezebbé teszik a lány számára, hogy utálja az új életét. Ráadásul Eszter olyan csaj, aki a szívén viseli más emberek sorsát, társai között pedig jó néhányan vannak, akik különböző problémákkal küszködnek, annak ellenére, hogy a látszat szerint boldog, kiegyensúlyozott kertvárosi gyerekek. Eszter szemén keresztül az olvasó is megérti, hogy minden élet és sors egyedi, mindenkinek megvan a maga keresztje, és hogy tudni kell segítséget adni és elfogadni ahhoz, hogy boldogulni tudjunk. Hőseink számos kisebb kalandon mennek keresztül, bár kiugró dráma nincs a cselekményben, mégis mindig történik valami, ami lendületessé és izgalmassá teszi a történetet, mindehhez pedig keveredik némi romantikus szál is, ami szintén nem egy tipikus tiniszerelemként jelenik meg, hanem annál tartalmasabb formában, már ami a résztvevők nehézségeit, problémáit illeti.


Bevallom, a viszonylagos egyszerűsége ellenére nekem nagyon tetszett ez a könyv. Nem akar hatalmas újdonságokat bemutatni, csupán rengeteg olyan dolgot, élményt és érzést, ami a középiskolás lét velejárója, és ami minden tini számára ismerős. Én azért szeretem különösen a Magyarországon játszódó ifjúsági regényeket, mert folyton elfog tőlük a nosztalgia, olyan jó volt most is visszaemlékezni a saját gimis osztályomra (szerencsés vagyok, mert nálunk is olyan elfogadó és szeretetteljes légkör volt, mint Eszter osztályában), vagy éppen a balatoni nyaralásokra. A válás, mint téma sem ismeretlen, sőt, egyre több fiatal életében játszik szerepet, és aki átélt már hasonlót, pontosan tud azonosulni főhősünk ellentmondásos érzéseivel, apja iránti haragjával, vagy a régi élet utáni sajgó vágyakozással. Ezek a mindennapi történések, epizódok könnyed módon kerültek ábrázolásra, ami egyáltalán nem jelent felszínességet. A sorsoknak, eseményeknek és érzéseknek van súlya és mélysége, csak éppen érzelmileg a könnyebben emészthető kategóriába tartoznak. A karakterek és párbeszédek néha kicsit sablonosak vagy mesterkéltek voltak (nekem Elláék családja volt kicsit nehezen befogadható, aztán ki tudja, lehet, hogy van ilyen), de az én ízlésem alapján még bőven nem estek a zavaró kategóriába. Érdemes kiemelni, hogy egy csomó fontos téma megjelenik a kötetben, például a rasszizmus és kirekesztés, alkoholizmus vagy családon belüli erőszak, szerintem nagyon jó dolog, ha ezek kezelésével kapcsolatban pozitív mintákat és megoldási stratégiákat kaphatnak az ifjú olvasók. 

Összességében tehát nagyon örülök, hogy elolvastam, a Hullámvasút olyan történet, amit teljesen nyugodt szívvel adnék bármelyik 13-17 éves olvasó kezébe, mert egyszerre szórakoztató, elgondolkodtató és szívmelengető, alapvetően pozitív és szeretetteljes üzenettel. Nekem is jólesett felnőtt fejjel olvasni, nagyon megszerettem Esztert, ezt a figyelmes, jószívű csajt, aki nem fél kimondani, amit gondol, kiállni azokért, akik fontosak neki, vagy éppen bocsánatot kérni, ha hibázott. Tökéletes olvasmány a nyári szünetre.


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Elsősorban a középiskolás korosztálynak, és mindenkinek, aki szívesen olvas a tinédzsereket érintő problémákról egy keserédes és szerethető történet keretében.

Nyereményjáték:

A játékunkkal ezúttal elszakadunk a könyvek világától és ezúttal a filmek háza tájára evezünk, szerzőnk ugyanis “civil” életében színésznőként, szinkronszínészként tevékenykedik. Minden állomáson egy film- vagy sorozat azon karakterének nevét találjátok, akinek Madarász Éva a hangját adta. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik színésznőnek(!) kölcsönözte a hangját és a nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Ellen Minnola
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 19. - Könyvvilág
06. 23. - Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések