Az ​élet olyan, mint a szél (értékelés és nyereményjáték)

 

A Pagony Kiadó jóvoltából ismét a kezünkbe vehetjük Shona Innes hiánypótló gyermekkönyvét, mely a halálról és a gyászfeldolgozásról mesél úgy, hogy az a gyermekek számára is érthető és befogadható legyen. Az élet olyan, mint a szél Agócs Írisz illusztrációival jelent meg, és egy igazán különleges kötet lett, melyet most te is megnyerhetsz, ha velünk játszol!



Kiadó: Pagony, 2021
Oldalszám: 30 oldal
ISBN: 9789634107453
Eredeti cím: Life is like the Wind
Fordította: Rét Viktória 
Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az élet olyan, mint a szél.
A szél sem látszik szabad szemmel,
ha ott van, mégis tudja az ember.
Hova megy a szél, mikor nem látjuk,
hogy mozog, zizeg tőle minden?
Olyankor máshová megy innen.

Varró Dániel fordítása

Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. AGÓCS ÍRISZ képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. VARRÓ DÁNIEL verselése pedig mesterien könnyed és humoros. Ilyen az ideális KönyvTÁRS.

Véleményem:

Érdekes módon Shona Innes könyveire nem a szerzőn keresztül találtam rá, hanem akkor, amikor olyan köteteket kerestem, amiket Agócs Írisz  illusztrált. Az első ilyen könyv, amivel próbát tettem, Az élet olyan, mint a szél címet viseli, mely egy célirányosan óvodás korú gyermekeknek íródott kötet a gyászfeldolgozásról, életről és halálról. Talán elsőre furcsa lehet, hogy kisgyermekeket ezzel a kérdéskörrel szólít meg valaki, én egyből kíváncsi lettem, mert azt gondolom, fájón hiányos az ezzel kapcsolatos irodalom, holott a halál olyasmi, ami a legkisebbek életében is jelen van, tapasztalják a természet mindennapos körforgásában, szomorúbb esetben a saját családjukban is. Attól, hogy kicsik, még fontos, hogy erről is beszélhessünk velük, így szerintem nagyszerű kezdeményezés, hogy mindez egy mesekönyvben jelenik meg. Már csak az volt a kérdés, hogy a jó koncepció mellett hogyan sikerült a kivitelezés?


Ahogy a cím is sugallja, Shona Innes rövidke könyve tulajdonképpen egy nagy hasonlat: a szerző a szélhez hasonlítja az életet, mely jelen van, érezzük, mégsem tudjuk megfogni vagy látni, és ami annak rendje és módja szerint egyszer tovaszáll. Én nagyon szépnek találom ezt a hasonlatot, az pedig tovább erősítette a pozitív benyomásaimat, hogy a kötetben szereplő figurák bájos állatkák, akikkel a gyerekek jól tudnak azonosulni, és akiknek köszönhetően a téma ellenére cseppet sem lesz megrázó vagy félelmetes az olvasás élménye. A szerző szépen végigviszi a gondolatmenetet, ír arról, hogy az elmúlás az élet természetes velejárója, ahogy arról is, hogy hányféleképpen gondolkodhatunk és érezhetünk ezzel kapcsolatban. 


Ami szerintem a legnagyobb erőssége ennek a könyvnek, az a rendkívül elfogadó és megengedő álláspont, amit képvisel a halállal kapcsolatban. Innes ír arról, hogy sokféleképpen vélekedünk arról, mi történik a halál után: vannak, akik a mennyországban hisznek, vannak, akik a lélekvándorlásban, és olyanok is, akik csak abban, hogy életünk végén visszatérünk a természet körforgásába. Szerintem ez nagyon jó és fontos dolog, mert így bármilyen világnézettel, vallással rendelkező család nyugodtan olvashatja, ráadásul a nehéznek tűnő téma abszolút a kisgyerekeknek megfelelő stílusban van tálalva. Azzal kapcsolatban is bemutat az írónő többféle alternatívát, hogy az emberek (vagyis jelen kötetben az állatok) hányféleképpen birkóznak meg a gyásszal - csendesen, sírva, magányosan vagy a szeretteikkel, emlékekkel körülvéve vagy imádkozva. Az, hogy a gyerekek ennyiféle variációt láthatnak arra, hogyan fejezhetik ki az érzéseiket, segít abban, hogy a saját repertoárjuk bővüljön, ráadásként pedig ez a sokszínűség ahhoz is hozzájárul, hogy mások reakcióival szemben elfogadóbbá, empatikusabbá váljanak. 


Preventív jelleggel megjelenik a kis mesében az is, hogyan vigyázhatunk az életünkre, többek között az egészséges étkezéssel, rendszeres testmozgással. De ami talán a legfontosabb, hogy szeretetben és szeretve éljünk, hiszen ez az, ami a leginkább segít megőrizni fizikai és lelki jóllétünket. A szöveg igen rövid, viszont annyira tartalmas és értékes mondatokat találunk benne, amikhez érdemes többször visszatérni, ráadásul a mondanivalót csodásan kiegészítik Agócs Írisz érzékeny, bájos rajzai. Bevallom, körülbelül a könyv felénél meg is könnyeztem, annyira szép és megható a kötet.

Összességében nagyon jó szívvel ajánlom, nem csak akkor, ha közvetlenül vagyunk érintettek a gyászfolyamatban, hanem akkor is, ha fontosnak érezzük, hogy gyerekeinkkel minél többször, többféleképpen beszélgessünk az élet dolgairól, az emberi érzésekről és azok lehetséges kifejezéséről. Az érzések verbalizálásának fontosságát fejlesztőpedagógusként nem tudom eléggé hangsúlyozni, ez pedig kiemelkedően jól sikerült darab a hasonló témájú könyvek közül. Komolysága ellenére végig megtartja azokat a jellemzőket, amik a célkorosztálynak megfelelnek, nem beszélve arról, hogy igényesen kivitelezett, csodaszép kis kötet. Olvassátok, szeressétek!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Olyan családoknak, akik szívesen olvasnának tartalmilag és formailag is igényes könyvet gyermekeiknek a halálról és a gyászról.

Nyereményjáték:

Az élet olyan, mint a szél igazán nehéz témához nyúl, hiszen a halállal és a gyásszal foglalkozik, ezért mostani játékunkban olyan gyermek- és ifjúsági könyveket gyűjtöttünk össze, melyekben szintén fontos szerepet kap a gyász és annak feldolgozása. Minden állomáson egy-egy ilyen kötet borítóját találjátok meg, ám kissé elhomályosítva, a feladatotok pedig az lesz, hogy felismerjétek az adott könyvet, és beírjátok a címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05. 23. Utószó
05. 26. Csak olvass!
06. 04. Könyv és más
06. 07. Nem félünk a könyvektől

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések