The ​Grace Year – A tizenhatodik év (értékelés és nyereményjáték)

  


Kim Liggett történetében a fiatal lányoknak különös varázsképesssége van, aminek köszönhetően hatnak a férfiakra. Hogy erejüktől megszabaduljanak, egy szigetre száműzik őket 16 éves korukban, ahonnan nem mindenki tér vissza. Vajon Tierney James a hazatérő kevesek közé tartozik? Tartsatok bloggereinkkel a blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se. A Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk meg is nyerheti A tizenhatodik év egy példányát!




Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789634992530
Eredeti cím: The Grace Year
Fordító: Béresi Csilla


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Senki ​nem beszél a kegyelem évéről. Tilos. Garner megyében azt tartják a lányokról, hogy varázshatalmuknál fogva felforgatják a házasságokat és rabságba taszítják a férfiakat. Már maga a bőrük is ellenállhatatlan afrodiziákumot választ ki: a nőiség küszöbén álló kamaszlányok varázslata ez. Tizenhatodik életévükben ezért a vad természetbe, egy szigetre száműzik őket, hogy ott megszabadulva sötét hatalmuktól kezes feleséggé válhassanak. Már aki hazatér élve.
A tizenhat éves Tierney James ennél jobb életet álmodik magának, olyan világról, amelyik nem állítja szembe egymással a nőket és a barátokat. Mikor azonban kezdetét veszi számára is a kegyelem éve, hamar rájön, hogy nem egyedül az elemek tombolásától kell félnie. Nem is csak a trancsírozóktól, akik prédára vadásznak a táborlakók közül, hogy busás áron adják el a megyebelieknek örök fiatalságot ígérő testrészeiket. A legnagyobb fenyegetést egészen máshol leselkedik rá.

Spekulatív thriller A szolgálólány meséje és A hatalom szellemében. Elizabeth Banks, a Universal producere, rendezője és színésze a megfilmesítését tervezi.

Véleményem:

Kim Liggett írónőtől eddig nem olvashattam magyarul, viszont a The ​Grace Year – A tizenhatodik év felpiszkálta az érdeklődésemet, amikor elérhető lett a fülszövege. Rég olvastam már olyan disztópiát, ami igazán nagy hatással volt rám, és ami olyan elsöprő erejű lett volna, mint mondjuk annak idején A szolgálólány meséje vagy Az éhezők viadala. Szóval reménykedtem, bár azt magam sem gondoltam volna, hogy végül ennyire pozitívak lesznek a benyomásaim. Ez a történet bizonyos szempontból tekinthető YA-regénynek, de olyan fontos társadalmi témákat feszeget, ami alapján korosztályi felsőhatár nélkül érdemes kézbe vennie mindenkinek, aki szereti az ilyesmit. 

A szerző egy kicsit homályos, megfoghatatlan világba kalauzol bennünket. Nem igazán tudjuk, hol járunk térben és időben, hogy valamiféle posztapokaliptikus disztópiában vagyunk, vagy éppen egy alternatív valóságban. Annyi bizonyos csak, hogy Garner megyében igen sajátos törvények uralkodnak. Hangulatát tekintve kicsit olyan, mintha a középkorba csöppennénk, nincs modern technológia, az emberek szerény körülmények között élnek és többségében kétkezi munkát végeznek. Ami igazán izgalmas, az viszont a társadalmi berendezkedés, mely alapján a nők jóval alacsonyabb pozíciót töltenek be, mint a férfiak, és legfőbb kötelességük az engedelmesség és a fiúgyermekek szülése férjeiknek. Emellett pedig a település egy különösen kegyetlen szokással is rendelkezik. Minden évben kiválasztják azokat a lányokat, akik éppen a felnőttkor küszöbére érnek, és egy esztendőre elküldik őket egy elszigetelt táborba, ahol csak magukra számíthatnak. Ettől az évtől azt várják, hogy a lányokban ébredező, tiltott és gonosz varázserő felszínre kerüljön, majd haljon el végleg, hogy visszatérésük után engedelmes és jámbor asszonyokká váljanak. 


Néhány lányra eljegyzés vár, mielőtt a hosszú száműzetésre indul. Főszereplőnk, a kicsit fiús neveltetést kapott, határozott és karakán fiatal lány, Tierney már felkészült arra, hogy neki nem ez a sors jut, nem kíván férjhez menni, helyette sokkal szívesebben dolgozna a földeken. Pont emiatt hatalmas megrázkódtatásként éri, amikor indulás előtt mégis fátyol kerül a fejére, ráadásul a táborba készülő többi lány közül többen igen rossz néven veszik, hogy ki választotta őt jövendőbelijének. Bár a Kegyelem Évéről szigorúan tilos beszélni, mégis sokan suttognak róla baljós pletykákat, ráadásul évről évre látható, hogy a túlélők milyen állapotban érkeznek vissza a száműzetésből. Persze csak aki visszatér, ugyanis akik elhagyják a kijelölt utat vagy a tábor területét, a trancsírozók prédái lesznek, hogy maradványaikat utána varázsszerként árusítsák a piacon. 

Nos, a fentiek alapján arra számíthat az olvasó, hogy egy elég brutális regényt olvashat, és azt kell mondjam, pontosan erről van szó. Nem nehéz kitalálni, hogy azok a fiatal lányok, akik rettenetes elnyomásban élnek, hogyan fognak viselkedni, amikor egy évre felügyelet nélkül összezárják őket mostoha körülmények közé, ahol nem csupán attól kell rettegniük, milyen lények veszik körül őket a sötétben, hanem attól is, hogy bűnös és aljas varázserejük hogyan fog felszínre törni. Félelmeiket és indulataikat senki máson nem tudják kitölteni, csupán egymáson, hiszen soha senki nem taníttotta meg őket arra, hogy akár össze is foghatnának egymással. Gondolhatunk itt akár A Legyek urára, akár A szolgálólány meséjére, sok párhuzam megtalálható, de a testi brutalitás és erőszak mellett sokkal izgalmasabb és húsbavágóbb a regény lélektani, pszichológiai aspektusa. Olvasás közben sokszor eszembe jutott a salemi boszorkányperek dinamikája, vagy akár A falu című film is, ahol egy egész társadalmat lehetett működtetni és rettegésben tartani babonák által. 

Kim Liggett zseniális abból a szempontból is, hogy sok mindent csak lebegtet az olvasók számára. Sokáig nem lehet pontosan tudni, hogy ezt a bizonyos varázserőt hogyan kell elképzelni, van-e bármi más realitása azon kívül, hogy a női bájakat és vonzerőt tuszkolja a konzervatív városvezetés ebbe a misztikus fogalomba annak érdekében, hogy a nőiséget valamiféle aljas förtelemmé degradálja. Mert a nőiség, nőiesség bizony hatalommá tud válni, Garner megye pedig semmit sem szeretne kevésbé, mint hatalmat adni a nőknek. Az elszigeteltségben töltött idő alatt a lányok már az első pillanattól kezdve egymás ellen fordulnak, bizalmatlanok és számítók, ami teljesen érthető annak fényében, hogy egy olyan társadalomban nevelkedtek, ahol nincs valódi bajtársiasság, összetartás, ahol elég egy hazug szó vagy egy pletyka ahhoz, hogy valakit tönkretegyenek vagy halálra ítéljenek. Ilyenkor derül ki, hogy trancsírozók ide vagy oda, a legkegyetlenebb dolgokra mégis csak az emberi elme képes, különösen akkor, ha rég felhalmozódott sérelmeit és dühét életében először fordíthatja legálisan valaki ellen. A táborban persze szövődnek enyhébb szövetségek, de Tierney-t a kezdetektől nehezen fogadják be a többiek, így még a túlélés is nehéz feladat lesz a számára, nemhogy még változtatni is megpróbáljon a rendszeren. 

Nagyon tetszett, hogy a cselekmény egy cseppet sem kiszámítható vagy klisés, az írónő sokszor meglép olyan dolgokat is, amiért az olvasó felszisszen vagy őszintén meglepődik. Bár magát a világot nem mutatja be részletesen a tények szintjén (tér, idő, kialakulásának körülményei, előzményei), azok a jelenetek, amiket a jelenből kapunk, annyira pontosan átadják a hely atmoszféráját, hogy olyan érzés, mintha mi is ott lennénk a szereplőkkel. A társadalmi és pszichológiai folyamatok teljesen érthetően és logikusan vannak ábrázolva, és tökéletesen megmutatják, hogyan lehet egy elnyomásra alapuló rendszert létrehozni és fenntartani. Ugyanakkor hangvételét tekintve mégsem teljesen pesszimista, hiszen megcsillantatja a reményt is és azokat a lehetőségeket, amikkel dacolni lehet egy ilyen rendszerrel szemben. 
"Ha fölboncolnának egy nőt, zárak és reteszek, gátak és befalazott zsákutcák tömkelegére bukkannának. Körbefalazott, agyonnyomott szívekre, amelyek belefulladnak titkaikba."

Összességében nagyon-nagyon tetszett ez a történet, keményebb, hatásosabb és brutálisabb volt, mint amire számítottam, de ez most ebben az esetben egy pozitív dolog, annyira jó volt újra olyan disztópiát olvasni, ami rendesen mellbe vág, elgondolkodtat, és amin lerágom a tíz körmömet. Tierney személyében egy fantasztikus karaktert ismertem meg, akivel könnyű volt azonosulni, és akinek végig nagyon drukkoltam, hogy ép bőrrel ússza meg a megpróbáltatásokat. Nagyon remélem, hogy igaz a megfilmesítéssel kapcsolatos hír, borzasztó jó lenne egyszer a mozivásznon is látni ezt a különleges történetet. Az idei év egyik kedvence lett!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik hozzám hasonlóan régóta várnak egy igazán ütős disztópiára, vagy akik úgy érzik, még nem sikerült betölteni Az éhezők viadala vagy A szolgálólány meséje után tátongó űrt.

Nyereményjáték:

Nyereményjátékunkban ezúttal azt tesszük próbára, mennyire ismeritek a 16 éves YA-regény főszereplőket! Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet, és ki kell találnotok, hogy melyik könyvhöz tartozik! A könyv címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
“Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.14. - Könyv és más
06.16. - Readinspo
06.18. - Utószó
06.20. - Sorok között 
06.22. - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések