A csavargó kisautó és más történetek (értékelés és nyereményjáték)

 

Tapsolj, ugrálj és kiabálj, hiszen megérkezett Balázs Ágnes legújabb mesekönyve, A csavargó kisautó és más történetek! A mesék örökmozgóknak sorozat legújabb kötete csupa olyan mesét tartalmaz, melyek felrázzák a gyerekeket, és mozgásra ösztönzik őket mesehallgatás közben, így a történetek azokhoz is utat találnak, akik nem szívesen ülnek végig egy mesét. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk, és nyerjétek meg ennek a különleges mesekönyvnek egy példányát!



Kiadó: Móra, 2021
Oldalszám: 52 oldal
ISBN: 9789634867715
Illusztrálta: Horváth Ildi


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Balázs Ágnes a Móra Könyvkiadó házi szerzője. Legismertebb karaktere a Pöttyös-sorozatban felbukkant Lufi, a cserfes kamaszlány, akinek nyolc köteten át izgulhatjuk végig hajmeresztő kalandjait, de az írónő kiválóan ismeri az óvodás és kisiskolás korosztály problémáit is, amelyről számos meséje, meseregénye tanúskodik. A csavargó kisautó a Mesék örökmozgóknak 5. kötete! A Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója utat talál a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez, hiszen a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. Keltsd életre a rosszcsont medvebocsok, a félénk helikopter vagy a csavargó kisautó történetét!

Véleményem:

Korábban még nem olvastunk mesekönyveket Balázs Ágnestől, viszont kíváncsi lettem a Móra Kiadó Mesék örökmozgóknak című sorozatára, ami az egyszerű történeteken felül valamiféle extra, interaktív tartalmat is sugall. A csavargó kisautó és más történetek ennek a sorozatnak a legújabb, ötödik része, és mivel ezek a részek egyébként nem függenek össze egymással, úgy döntöttem, teszek vele egy próbát. 


A kemény kötésű, vidám színvilágú könyvecske már első pillantásra szimpatikusnak tűnt, bár ekkor még azt gondoltam, hogy egyetlen történetet fogok olvasni a címben is szereplő kisautóról. Csak fellapozva a kötetet, jöttem rá, hogy összesen öt rövidebb mesét találunk benne, melyek mindegyikéhez tartozik valamilyen extra feladat. A mesék előtt találjuk az instrukciókat azzal kapcsolatban, hogy mik is ezek pontosan. Általában minden meséhez 3-4 ilyen mozgásos feladat tartozik, melyeket rendszerint akkor kell a gyerkőcöknek elvégezni, ha bizonyos kulcsszavakat meghallanak. Egy állatos mesénél például a nyuszi szó elhangzásakor nyusziugrálást kell végrehajtani, a verébnél páros lábbal ugrálni, és így tovább. Az egyik történet még további lehetőségeket tartalmaz, itt maga a mese is az alapján alakul, hogy a gyerekek milyen konkrétumokkal egészítik ki. 


A mesék témája leginkább a közlekedéshez kapcsolódik, hiszen olvashatunk éjszakai csavargásra induló, huncut kisautóról, a repüléstől félő helikopterről, vagy éppen egy bicikliről. Egy másik, már említett történet középpontjában a kiránduló erdei állatok, az utolsóéban pedig egy vidámparkot működtető mackócsalád áll. Nekem a legjobban A félénk helikopter című mese tetszett, ebben volt szerintem a legjópofább az olvasás közbeni feladat, ami az ismert "Repül a, repül a..." című játékot építette be. Általában jellemző a történetekre, hogy nem túlságosan hosszúak, elég jó hangulatúak, és többségükben valamiféle kisebb mondanivalót is tartalmaznak (pl. azzal kapcsolatban, hogyan kell szabályosan közlekedni). Horváth Ildi illusztrációi nagyon bájosak és vidámak, jól illenek ezekhez a kedves történetekhez.

Nekem nagyon tetszett, hogy néhány mesénél többféle variációt találunk a feladatokra annak függvényében, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre. Ha tehát valakinek nem alkalmas a helyszín vagy a körülmények a futkározáshoz, választhat más feladatot is, aztán a későbbiekben mi is kitalálhatunk bármilyen mozgást vagy hanghatást, amit az adott szó elhangzása után kell produkálni, így a kicsik garantáltan nem unják meg hamar a könyvet. Fejlesztőpedagógusként fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a fajta meseolvasás nagyon jól fejleszti az auditív percepciót, differenciálást és figyelmet, így akkor is érdemes használni, ha gyermekünk nem egy örökmozgó típus. Mi is kipróbáltuk párom ovis kislányával, kint a szabadban, a feladatok jól is mentek, bár maga a mese talán kicsit kevéssé kötötte le. Talán nem véletlen a borítón található 6+ besorolás, én is úgy éreztem most, hogy ez a kötet elsősorban a kisiskolás korosztálynak ideális. 


Összességében elégedett vagyok, mert valami olyasmit olvashattam, amit eddig még nem, nagyon tetszett, hogy a meseolvasásba interaktív elemeket épített a szerző. Persze ki kell tapasztalni, hogy milyen körülmények között, milyen napszakban a legalkalmasabb az olvasásuk (én mondjuk esti mesének nem annyira javasolnám, mert erősen felpörget), de ha ezt sikerül jól eltalálni, garantált az önfeledt szórakozás az egész családnak. Kíváncsian várom a sorozat további köteteit is!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Nem csupán örökmozgóknak, hanem mindenkinek, aki valamilyen különleges, interaktív élménnyel szeretné feldobni a szokásos meseolvasás rutinját.

Nyereményjáték:

A csavargó kisautó nem az első örökmozgóknak készült könyve Balázs Ágnesnek. De vajon tudjátok, hogy a sorozat további részeinek ki a címszereplője? Ez derül ki, ha helyesen rakod össze a bejegyzésekben szereplő, kiemelt betűket. Ha pedig a megoldást megírod nekünk a Rafflecopter dobozban, akkor egy példányt is nyerhetsz A csavargó kisautóból!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 05. Könyv és más
06. 07. Utószó
06. 09. Nem félünk a könyvektől

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések