Az ​értő figyelem- Útmutató a jobb, tartalmasabb kommunikációhoz (értékelés és nyereményjáték)

 

Manapság a felgyorsult világ miatt egyre inkább kezdjük elveszíteni a másokkal szembeni érzékenységünket – pedig a járvány miatt most még fontosabb lenne figyelnünk egymásra, mint valaha. Ebből a szempontból épp jókor érkezett a Libri kiadónál Kate Murphy könyve, amely a fokozottabb figyelemre, és ezáltal a hatékonyabb kommunikációra tanít minket. Kövessétek a turnét, és játsszatok a könyv egy példányáért!



Kiadó: Libri, 2021
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634335542
Eredeti cím: You're Not Listening
Fordító: Gyárfás Vera


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Korunk ​nélkülözhetetlen könyve.” – Lori Gottlieb
„Ebben a megvilágító erejű és meggyőző kötetben Murphy a figyelem kihasználatlan készségének milliónyi hasznára mutat rá… Ez a jól átgondolt és megírt könyv nem csak a kapcsolatainkat alakíthatja át, de azt is, ahogy a világra tekintünk.” – Waterstones, Az év tényirodalmi kötetei, 2020
Nem figyelünk. És senki nem figyel ránk.
Mikor fordult elő utoljára, hogy igazán figyeltél? Hogy úgy beszélgettél valakivel, hogy közben nem vetettél lopott pillantásokat a telefonodra, vagy nem vágtál a beszélgetőpartnered szavába, hogy a saját véleményed hangoztathasd? És rád mikor figyeltek utoljára?
A közösségi médián keresztül minden gondolatunkat megoszthatjuk, és gondosan kiszűrhetjük az ellenvéleményeket. Azt hisszük, hogy a világ kinyílik előttünk, pedig valójában hermetikusan lezárt véleménybuborékokban kommunikálunk.
Megértjük-e valóban a másikat, és egyáltalán képesek vagyunk-e a való világra koncentrálni, amikor a virtuális valóság minden erejével a figyelmünket követeli?

Kate Murphy szemléletesen, közérthetően és a humort sem mellőzve igen szórakoztatóan vezet be minket a figyelem pszichológiájába és szociológiájába. Az értő figyelem tanulható és fejleszthető, a kötet kulturális és tudományos magyarázatai, valamint a szerző gyakorlati tanácsai pedig segítenek, hogy ne pusztán elbeszéljünk egymás mellett, hanem valódi beszélgetéseket folytathassunk.
"Az életben nem is annyira a sorscsapásszerű, traumatikus eseményektől érezzük igazán magányosnak és elszigeteltnek magunkat, hanem… az elszalasztott lehetőségtől, hogy kapcsolódhassunk valakihez, de nem figyeltünk vagy nem figyeltek ránk.
A szülő-gyermek kapcsolatban a varázslatot keressük, az érdeklődésnek, az egymásra hangolódásnak és a megértésnek azt a még oly rövidke pillanatát, amely megragad a szülő és a gyermek fejében, és figyelemre bírhatja őket egy-egy későbbi helyzetben is.

Véleményem:

Időről időre szeretek kézbe venni pszichológiai témájú ismeretterjesztő könyveket, leginkább olyanokat, amik közvetlenül kapcsolódnak a munkámhoz. Így került a látóterembe Kate Murphy Az értő figyelem című kötete, mely egy mindenki által használt, de nem biztos, hogy jól ismert fogalmat jár körül. A figyelem mindennapi életünk része, nélküle nem is tudnánk eltölteni egyetlen órát sem, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire tudatosan alkalmazzuk az életünkben, a kapcsolatainkban? Hogyan érhetjük el, hogy jobb beszélgetőpartnerek legyünk, hogy barátaink, családunk vagy akár egy ismeretlen szívesen nyíljon meg nekünk? Mit tehetünk azért, hogy a figyelem segítségével felvértezzük magunkat a 21. században egyre égetőbb problémává váló elmagányosodás ellen? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, ha elolvassuk a Libri Kiadó frissen megjelent ismeretterjesztő kötetét. 


A figyelem fogalma nem ismeretlen a számomra, egyetemi éveim során sok megközelítésből tanulhattam már róla. Ugyanakkor ez egy olyan területe az életnek, a kommunikációnak és az önismeretnek, amit szerintem sosem lehet tökéletesen elsajátítani, mindig lehet jobban és jobban csinálni. A munkám során több, mint tíz éve emberekkel, gyerekekkel foglalkozom, és nagyon hamar megtanultam, hogy jól figyelni bizony sokszor nehéz és fárasztó dolog, főleg akkor, amikor az ember különböző praktikákon keresztül próbálja elsajátítani azt, és nem egy belsőleg kialakult szemlélet, életvezetési stílus gyakorlati megnyilvánulása. Azt hiszem, hogy Kate Murphy újságíró könyve leginkább ebben nyújt támaszt: konkrét tippek és ötletek helyett (bár egyébként ilyenek is szerepelnek a könyvben) megpróbálja átadni azt az attitűdöt és azokat az ismereteket, melyek birtokában szándékunk és képességünk lesz arra, hogy jobban figyeljünk. 
"A figyelem inkább szemléletmód, beállítódás, nem pedig követendő és kerülendő dolgok listája."
A könyv első oldalain olvashatunk arról, hogy az értő figyelem miért egyre jelentősebb a modern technikával átitatott mindennapjainkban. A közösségi oldalak folyamatos böngészése, az egyre tömörebb információk, a sokféle inger, ami napi szinten ér minket mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nehezebben tudjunk elcsendesedni és igazán odafigyelni. Régen még természetes volt, hogy egy személyes találkozó során hosszú órákat töltünk beszélgetéssel (vagy éppen órákig lógunk a vezetékes telefonon), napjainkban pedig örülünk, ha egy felületes üzenetváltásra van időnk és energiánk. Nem csoda, hogy egyre több ember érzi úgy, hogy magányos, még akkor is, ha egyébként sok barát és ismerős veszi körbe, ahogy az sem, hogy egyre többen érzik azt, hogy őket senki nem érti meg igazán. Később hosszasan olvashatunk arról, hogy az emberek milyen kommunikációs hibákat vétenek a leggyakrabban, és arról is, hogy ezek helyett mi az a néhány fontos aranyszabály, melyek betartásával elindulhatunk a jó figyelővé váló úton. 
"Újságírói munkám legfontosabb tanulsága, hogy mindenki érdekes, ha a megfelelő kérdéseket tesszük fel neki. Ha valaki unalmas vagy érdektelen, az a mi hibánk."
Bár azt nem mondanám, hogy nagyon sok alapvetően új ismeretet tartalmazott számomra a könyv, abból a szempontból mindenképpen hasznos, hogy a meglévő ismereteket jól rendszerezi és egy nagyon konstruktív, segítő szándékú és érdekes kötetbe gyűjti. Azoknak, akik most kezdenek el közelebbről foglalkozni a témával, mindenképpen érdekes lehet, főleg abból a szempontból, hogy sok téves, mindennapos vélekedést segít eloszlatni. Régebben én is hajlamos voltam például arra, hogy a nekem mesélő személyeknek igyekezzek minél több tanácsot adni, vagy, hogy túl hamar ítéletet mondjak a gondjaikkal, véleményükkel kapcsolatban. Az értő figyelem remekül rávezet arra, hogy figyelmes, nyitott kérdésekkel, a másik érzéseinek visszacsatolásával/mondandója összefoglalásával, vagy éppen a megfelelő hosszúságú csenddel sokkal többet segíthetünk a másik félnek. A kötet arra is felhívja a figyelmet, hogy a kommunikáció során sokszor akarva-akaratlanul saját magunkra tereljük a beszélgetést, holott ez is olyan szokás, aminek köszönhetően rossz hallgatóságnak tarthatnak ismerőseink. Tetszett, hogy több fejezetben is olvashatunk a figyelem neurológiai vagy éppen szervi hátteréről is, például arról, hogy maga a hallás vagy az esetleges halláskárosodás milyen hatással van a figyelmünkre, illetve akadnak igazi érdekességek is (én például eddig nem hallottam arról, hogy annak is jelentősége van, hogy az ember melyik fülét fordítja a beszélő felé).
"A figyelem erősíti a tudatosságot. Érezni tanít. Ahogy ráhangolódunk mások gondolataira és érzelmeire, életre kelünk a világ szemében és a világ is életre kel a mi szemünkben. "
A tudományosabb téma ellenére a kötet végig nagyon olvasmányos stílusú, a szerző számtalan személyes tapasztalattal, példával, vagy éppen kutatási eredménnyel szemlélteti mondanivalóját. Végig érződik, hogy fontos számára ez a téma, és a kellő igényességű kutatómunkát fektette a kötet megírásába. A jegyzeteknek köszönhetően arra is lehetőség van, hogy egy-egy kérdésnek részletesebben is utánanézzünk, igaz, itt előnyt élveznek azok, akik angol nyelven is olvasnak. Ha valaki arra számít, hogy a könyvben elsősorban sok gyakorlati tippet, listát vagy tanácsot fog kapni, akkor lehet, hogy csalódni fog, mert itt tényleg arról van szó, hogy az egész könyv elolvasása után fog lecsapódni bennünk egy általános összkép és szemléletmód, aminek mentén már tudatosabban és felkészültebben gyakorolhatjuk az értő figyelmet annak érdekében, hogy munkahelyi vagy személyes kapcsolataink minőségén javítsunk. Összességében tetszett és nem bántam meg, hogy elolvastam, a leginkább abban segített, hogy emlékeztessen arra, hogy a figyelem folyamatosan fejleszthető, és hogy soha ne engedjem, hogy a rutin és a mindennapok egyhangúsága miatt lankadjon a mások iránt tanúsított, valódi érdeklődésem. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne tudatosabban és eredményesebben odafigyelni másokra.

Nyereményjáték:

Bár a könyv ennél jóval többről szól, de az is a figyelem egy módja lehet, ha elemzed a másik testbeszédét. Játékunkban nincs más dolgod, mint kitalálni, mit jelenthetnek a megadott testtartások. És nincs egyetlen jó válasz.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Tekintet elfordítása


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.14. Könyv és más
06.16. Readinspo

Megjegyzések