Vojtěch Kubašta-Térbeli mesék 1. (értékelés és nyereményjáték)

 

Vojtěch Kubašta különleges, térhatású mesekönyvein generációk nőttek fel a hatvanas-hetvenes években. A Móra Kiadónak köszönhetően napjainkban újra kaphatók ezek a fantasztikus kiadványok, melyek háromdimenziós lapjain a Grimm-testvérek és Hans Christian Andersen történetei elevenednek meg. Ha szeretnétek egy kis ízelítőt kapni, tartsatok négy bloggerünkkel egy mesés blogturnéra, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányokat!



Borzasztóan vártam már, hogy elkezdjük a Vojtěch Kubašta munkásságához kapcsolódó blogturnét, ugyanis a cseh művész könyvei és illusztrációi nagyon meghatározóak voltak számomra gyermekkoromban. Régen egy térbeli mesekönyv körülbelül akkora szenzációnak számított, mint manapság a legmodernebb házimozi élmény, így bár nem sok ilyen kötetünk volt, de azokat rongyosra lapozgattam. Nagyon tetszett, ahogy a mókás illusztrációk kiemelkednek a lapokból, ahogy az is, hogy bizonyos elemeket még mozgatni is lehet, így abszolút interaktív élménnyé vált az olvasás. Amikor először megláttam pár éve, hogy a Móra Kiadó újra kiadja ezeket a csodálatos köteteket, egyből felcsillant a szemem, és elhatároztam, hogy össze fogom gyűjteni mindegyiket, nem csak a következő generáció, hanem a saját magam szórakoztatására is. Ebben az értékelésben most ezekből a kötetekből szemezek, és egy kicsit részletesebben is megmutatom A brémai muzsikusok, A három kismalac és a Csizmás kandúr című mesekönyvet.




Kiadó: Móra Kiadó, 2021
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789634867128
Illusztrálta: Vojtěch Kubašta


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Volt egyszer egy szamár, egy kutya, egy macska és egy kakas, akik egy tanyán éldegéltek. Ám szívtelen gazdájuk ahelyett, hogy jól bánt volna velük, bottal fenyegette őket. Mit tehettek volna? Úgy határoztak, világgá mennek. Ám a világ nagy és veszedelmes, telis-tele rablókkal. Hogy mi történt velük aztán? Vojtěch Kubašta története térbeli mesekönyvként elevenedik meg az olvasóknak világszerte.

Véleményem:

A brémai muzsikusok című Grimm-mese érdekes módon nekem nem a mesekönyvek világából maradt meg, hanem azért, mert sokat hallgattuk bakelit lemezen. Akkoriban nagyon tetszett a gondolat, hogy a különféle állatok összefognak egymással, és közösen tréfálják meg a gazfickókat. Bár őrületesen nagy tanulsága szerintem nincs a történetnek, de frappáns és szórakoztató, így mindenképpen szerettem volna megismerni a Kubašta-féle feldolgozást, amit idén először lehet hazánkban kapni. 


A mesekönyv hasonló elven épül fel, mint az összes többi térbeli Kubašta-kötet. Nem hagyományos módon kell olvasni őket, hanem elfordítva, így az alulra került oldalakon olvashatjuk a rövidke szöveget, míg a felsőn megelevenednek előttünk a történet jelenetei. Összesen 6 ilyen oldalpár és kép található a kötetben, közülük pedig több is tartalmaz mozgatható, interaktív elemeket.


A történetet egyébként teljesen más volt felnőtt fejjel olvasni. Nekem valahogy nem maradt meg, hogy az állatokat gazdájuk eredetileg azért kergette el otthonról, mert már öregek és nem vette annyi hasznukat, úgyhogy a kisebb gyerkőcökkel nagyon jól el lehet ennek kapcsán beszélgetni egy csomó fontos témáról. Nálunk otthon nagy slágerek ezek a mesék, párom ötéves kislányának rendszeresen olvasom őket, és úgy éreztem, hogy a mese egyszerűbb üzenete át is ment neki - bár azt jobban élvezte, amikor a végén pórul járnak a banditák. :) Összességében egy rövid, pörgős, akciódús mesében volt részem, és bár ennek a kötetnek az illusztrációi/mozgatható elemei nem tartoznak a kedvenceim közé, mégis örömmel lapoztam át a kötetet.


Kiadó: Móra Kiadó, 2018
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789634153528
Illusztrálta: Vojtěch Kubašta


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A mesebeli farkasnak ezúttal nem Piroskára és a nagymamájára fáj a foga, hanem a három kismalacra, akik házat akarnak építeni maguknak. Az első malacka szalmából épült kunyhót és a második faházikóját is elpusztítja a gonosz ordas. A harmadik kismalac kőházával azonban nem boldogul. Vajon be tud jutni a kéményen?
A legismertebb népmesék a világhírű cseh grafikus Vojtěch Kubaąta különleges hangulatú háromdimenziós mesekönyveiben születtek újjá közel hatvan éve, és azóta több nemzedék kedvencévé váltak.

Véleményem:

A három kismalac című meséhez erős személyes kötődésem van. Ez volt ugyanis az egyetlen mese, amit anyukám helyett szigorúan mindig az apukám mesélt el nekem. Nagyon kedveltem a főszereplő malackákat, és együtt izgultam velük, nehogy a farkas elfújja a házikóikat (és még arra is emlékszem, hogy hiába tudtam, hogy az a leggyengébb, nekem mindig a szalmaház koncepciója tetszett a legjobban:)). A Móra Kiadó térbeli mesekönyvében szintén 6 oldalpáron keresztül követhetjük a történetet, melynek során a három kismalac végül megleckézteti a gonosz farkast.


Érdekes utólag belegondolni, hogy vajon ezek a mesék mennyire számítanak erőszakosnak vagy brutálisnak (forró vizet a kopaszra!), itt még az is hozzáad a dologhoz, hogy a képeken is megjelenik a farkas elpáholása. Mindenesetre én nem érzem úgy, hogy ezek a fajta erőszakos jelenetek visszavetettek volna a fejlődésben, inkább örültem, hogy a malacok győzedelmeskedtek végül. Maga a könyv nagyon szép és igényes, tetszenek benne a térbeli illusztrációk, bár nálunk az ötéves egy picit nehezményezte, hogy ebben nincs olyan sok "huzigálós" elem, amivel mozgatni lehet a képeket. Nekem ettől függetlenül ez a darab az egyik személyes kedvencem, imádom a röfik mókás arckifejezéseit.




Kiadó: Móra Kiadó, 2018
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789634158417
Illusztrálta: Vojtěch Kubašta


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A molnár legkisebb fia egy mihaszna macskát örökölt apjától. El is akarja veszejteni, de a ravasz kandúr csinos ruhát meg egy pár csizmát kér gazdájától, majd beállít a királyhoz. Egy kis furfanggal elhiteti vele, hogy a mostohafiú dúsgazdag márki. A csizmás kandúrnak már csak a nagyhatalmú varázsló eszén kell túljárnia.
A legismertebb népmesék a világhírű cseh grafikus Vojtěch Kubašta különleges hangulatú háromdimenziós mesekönyveiben születtek újjá közel hatvan éve, és azóta több nemzedék kedvencévé váltak.

Véleményem:

Csizmás kandúr történetét szintén nem kell bemutatni senkinek, hiszen többféle feldolgozásban is megismerhettük már a rafinált macskát, aki a kisemmizett legkisebb fiúnak segít abban, hogyan váljon gazdaggá és előkelővé. A Vojtěch Kubašta által alkotott verziót nem ismertem gyerekkoromban, így ezt a kötetet is örömmel vettem a kezembe. 


Szerintem ez az egyik legjobban sikerült térbeli mesekönyv, ami az illusztrációkat és a térhatású, mozgatható elemeket illeti. Csizmás kandúr figurája is nagyon szerethetőre sikeredett, de az is nagyon elnyerte a tetszésünket, hogy itt szinte minden oldalon találunk valamit, amit mozgatni, birizgálni lehet, legyen szó a tóban fürdőző legényről vagy a gonosz varázslóról. A kötet legvégén található hintó pedig egészen gyönyörűre sikeredett, az alkotók még arra is ügyeltek, hogy az üveg hatását utánozzák egy vastag fóliával.



Összességében csak szuperlatívuszokban tudok ezekről a kötetekről beszélni, és ez nem csak amiatt van így, hogy dolgozik bennem egy erős nosztalgia-faktor, hanem azért is, mert tényleg hatalmas értéknek tartom őket. A mai felgyorsult, ingerekben gazdag világban szerintem nagyon fontos a mesekönyvek forgatása, ugyanakkor ezek a térbeli kötetek tartalmaznak olyan extrákat, van olyan izgalmas a látványviláguk, hogy még egy képernyőn edzett gyereket is le tudnak kötni. Mivel a mozgatható elemekre és általában az egész könyvre érdemes vigyázni, bizonyos kor alatt azért óvatosan használnám, de nálunk a gyerkőcnek körülbelül négyéves kora óta olvasom ezeket és nagyon szereti őket, különösen azt a részét, hogy ő is piszkálhatja, mozgathatja a lapokat. Fogalmam sincs, hogyan kell egy ilyen könyvet megtervezni (talán az sem volt utolsó szempont, hogy Vojtěch Kubašta eredetileg építész volt), mindenesetre látszik, hogy ezekben a papír-világokban rengeteg munka és szeretet van. Őszintén ajánlom őket mindenkinek, aki valamilyen különleges kötetet szeretne a könyvespolcára.




Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Vojtěch Kubašta által feldolgozott híres mesék szereplőit keressük! Minden állomáson találtok kiemelt betűket, melyeket a helyes sorrendbe téve egy-egy mesehős nevét kapjátok, ezeket kell beírni a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
06.02. Könyv és más
06.04. Csak olvass!
06.06. Nem félünk a könyvektől!
06.08. Veronika’s Reader Feeder
06.10. Nem félünk a könyvektől!
06.12. Könyv és más

Megjegyzések