Világgá ​ment a nyár (értékelés és nyereményjáték)

 


A Móra Kiadó gondozásában, most új formában olvashatjuk Kányádi Sándor verseit és meséit, mely az évszakok fonalára fűzve, a természet lényeire, jelenségeire figyelve készült, elsősorban 6–8 éves kisgyerekek számára. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg a kötetet és ha Nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 



Kiadó: Móra, 2021
Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9789634867814
Illusztrálta: Bogdán Viktória


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Meddig ér a rigófütty? Miért némák a tulipánok? Hová ballag a folyó? Miért hápog a réce? Min vitatkozik a tavasz és a nyár?

Kányádi Sándor, a neves erdélyi költő vándorútra hív bennünket végig az árokpartok, patakok, folyók, kertek mentén, erdők ösvényein – és közben mesél vagy fütyöl, dalol vagy csak hallgat, hogy vele együtt hallgassuk mi is a világ hangjait.
Meséiből a verseiből az évszakok fonalára fűzve, a természet lényeire, jelenségeire figyelve készült ez az új válogatáskötet, elsősorban kisiskolások számára. A könyv a betűkkel ismerkedő gyerekek első nagy olvasásélménye lehet, de akár a szüleik is felolvashatják nekik Sándor bácsi különleges hangulatú dalait, történeteit.

Véleményem:

Kányádi Sándor erdélyi magyar költő elképesztően gazdag életművet hagyott maga mögött 2018-ban bekövetkezett halálakor. Műveit számos nyelvre lefordították, különféle gyűjteményekbe válogatták, megzenésítették, és nagyon fontos szerepet töltenek be a gyermekirodalomban - bár ő maga állítólag nem igazán tett különbséget abban, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek ír, egyszerűen csak szerette volna mindenkinek átadni azt a szeretetet, amivel a világot, a természetet szemlélte. Szándékosan választottam A Világgá ment a nyár című kötetet, mert ismertsége és termékenysége ellenére fájón kevés meséjét, versét tudtam volna felidézni Kányádinak, és úgy gondoltam, a Miklya Zsolt által szerkesztett kötet éppen megfelelő lesz az ismerkedéshez (arról nem is beszélve, hogy ezeken a borongós, esős tavaszi napokon én magam is úgy éreztem, hogy idén világgá ment a nyár). 


A Móra Kiadó igényes, keménykötésű kötete már első pillantásra is békességet, vidámságot sugall. A könyvecskében összesen 37 mesét és verset találunk, melyek tematikailag a különböző évszakok köré épülnek, és melyekben központi szerepet játszanak az állatok, a növények és a természet. Az olvasás során bejárhatjuk az erdőket, mezőket, tanyákat, patakokat és tavakat, és amellett, hogy sokszor mókás kis történeteket ismerhetünk meg, még az adott élővilág lakóiról, működéséről is tanulhatunk egy kicsit. A főbb szerepekben olyan élőlényeket találunk, melyek ismerősek lehetnek a gyerekek számára, legyen szó a ravasz rókáról, a büszke kakasról, a szúnyogot leső békáról vagy a nyarat hirdető fecskéről. A meséket, verseket Bogdán Viki színes, vidám és bájos rajzai egészítik ki, melyeknek köszönhetően öröm lapozni a kötetet. 

A mesék és versek nagyjából egyenlő arányban váltogatják egymást, szerintem ez szerencsés megoldás volt abból a szempontból, hogy az olvasás nem válik egyhangúvá vagy unalmassá. Bár Kányádi Sándort talán inkább a versei miatt ismerik sokan, bevallom, nekem főleg a rövid meséi tetszettek. Terjedelmük miatt abszolút alkalmasak arra, hogy akár az esti mese során felolvassunk egyet-egyet, hangulatuk többnyire békés, vidám, de azért nem nélkülözik a realitást sem és az élet működéséről szóló valós ismereteket sem. Találunk persze szép eredetmeséket és mókás fabulákat is (például arról, hogy miért néma a tulipán vagy hogyan űzte el a pacsirta a fagykirályt). Nekem a személyes kedvencem a Rókarege volt, nem is feltétlenül a tartalma, sokkal inkább a formája miatt: annak ellenére, hogy prózáról van szó, olyan dallamos és rímes, mintha verset olvasnánk, nagyszerűen lehet hangosan mesélni. 


A mai, felgyorsult világban nem lehet eléggé fontos, hogy a gyerekekkel megismertessük természeti értékeinket, és az élővilág megóvásának fontosságát. Mi itthon tudatosan figyelünk arra, hogy párom kislányának minél inkább átadjuk ezeket az értékeket, rendszeresen kirándulunk, és ha mód van rá, ezeket az élményeket az olvasás vagy éneklés során is igyekszünk feleleveníteni. Eddig a legnagyobb telitalálat Gryllus Vilmos zenés könyve volt, de most úgy érzem, Kányádi Sándor kötete is be fog kerülni a repertoárba (bár talán egy kicsit később, mert a 6+ besorolást teljesen indokoltnak érzem a kicsit komplexebb történetek és szöveg miatt). Az biztos, hogy ezekből a művekből sugárzik a természet szeretete, ahogy olvastam a történeteket, nekem is azonnal kedvem támadt az erdőket, mezőket járni, madárdalt hallgatni, vagy csak érezni a szellőt az arcomon.

Összességében úgy gondolom, hogy ez a kötet méltó helyet foglalhat el a családi könyvespolcokon, különösen akkor, ha szeretünk a természetről mesélni, verseket mondani. Külön érték, hogy a szövegekben megjelennek olyan szavak, kifejezések, amiket manapság már ritkán használunk, vagy földrajzi eredetük miatt nem ismerünk, és ezekhez egy praktikus szómagyarázatot is találunk a kötet végén. Nem egy egyszer olvasós darab, hanem olyan, amit sokszor lehet elővenni, akár az évszakok járását követve, akár csak a kedvünk, hangulatunk szerint.




Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik egyébként is szeretnének egy szép gyűjteményt Kányádi Sándor műveiből, de azoknak is, akik hozzám hasonlóan csak most ismerkednek a költő életművével.

Nyereményjáték:

A Világgá ment a nyár című könyv Kányádi Sándor műveiből mutat be párat a gyermekeknek. Ebben a játékban a neves erdélyi költő életrajzából teszünk fel pár kérdést. 
Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ  
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:
Mi annak a mese kötetnek a címe, ami 2011-ben jelent meg a Helikon kiadó gondozásában?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.02.: Csak olvass!
06.06.: Könyv és más

Megjegyzések