Nagy ​folyók haragja - A Ladann könyve (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kolibri Kiadó jóvoltából ezúttal egy nagy ívű, összetett fantasysztorit olvashatunk, ám magyar szerzőtől. Schmal Róza a Nagy folyók haragjában igazán érdekes világot alkotott. Ebbe a világba utazott el három bloggerünk, hogy véleményt mondhasson róla. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Kolibri, 2021
Oldalszám: 544 oldal
ISBN: 9789634377863



A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Ladann folyó völgyében egy ideje béke uralkodik, ám a felszín alatt évtizedes ellentétek, hatalomvágy és bosszúszomj szövi át a mindennapokat.
Ráadásul a déli falvakban rejtélyes halálesetek történnek, a híres és gazdag hajóépítő város folyómedréből pedig eltűnik a víz. Az egy évszázada száműzött őslakosok – a hurrogónok – titokzatos építkezései is egyre nagyobb aggodalommal töltik el az uralkodót.
Vajon hány családot dönthet nyomorba egy királyné személyes tragédiája? És mi igaz a balladákból, amelyek makacsul őrzik a reményt, hogy a Véres Sziklák Éjszakáján nem halt meg a királyhoz hű Lasnarog család minden sarja?
A kérdések egyre csak gyűlnek, és a bizonytalanság komor fellegként borul a birodalomra…
Schmal Róza fantasy-trilógiájának első kötetében a ladanni birodalom története, nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca tárul elénk. A varázslatos, képzeletbeli középkori világot aprólékosan kidolgozott birodalmi térkép, lenyűgöző városrajzok és családfák hozzák még közelebb az olvasóhoz.

„Gyerekkoromban szerettem történeteket kitalálni és rajzokat készíteni hozzájuk. Mire felnőttem, ebből az utóbbi maradt: miután elvégeztem a Képzőművészeti Egyetem festő szakát, könyvillusztrálással kezdtem foglalkozni. Ladann-völgy első terveit kamaszkoromban, a szentendrei HÉV-en és balatoni nyarakon firkáltam a füzeteimbe, de csak akkor tértem vissza hozzájuk, amikor már a fiam volt kamasz, és nem nagyon lehetett vele másról beszélgetni, mint a Trónok harcáról. Ezek a beszélgetések felidézték, hogy milyen jó volt a saját kitalált királyságom történetét szőni. A felfedezés, hogy ezt most is megtehetem, hirtelen jött, és a mai napig örömmel tölt el.” Schmal Róza

Véleményem:

Bevallom, egész kicsit szkeptikus szoktam lenni, amikor új regényeket a megjelenésükkor a legnépszerűbb könyvekhez, sorozatokhoz hasonlítanak, mert sajnos sokszor előfordul, hogy a marketing-fogáson kívül teljesen alaptalanul. Schmal Róza sorozatindító köteténél több helyen is olvastam, hogy bizonyos szempontból a Trónok harcához hasonlítják (amit könyvben és filmben egyaránt imádok), így az óvatosság és a kíváncsiság egyszerre dolgozott bennem, amikor belevágtam a Nagy folyók haragjába. Szerencsére ebben az esetben a félelmem és előítéletem teljesen alaptalan volt: nem mondom, hogy minden szempontból hasonló a kettő, de ha szeretnék egy kamasznak olyan történetet adni a kezébe, ami korosztályi szempontból neki való (értem ez alatt, hogy nem röpködnek minden jelenetben a testrészek vagy a ruhadarabok), mégis szuperül rekonstruálja kicsiben azt az élményt, amit például George R. R. Martin könyvei, akkor biztos, hogy Schmal Róza könyvéhez nyúlnék.

Az eddig illusztrátorként ismert írónő sorozatindító kötete egy különleges, aprólékosan felépített, fiktív középkori világban, a Ladann-völgyben játszódik. Ebben a folyó köré épült világban a királyság minden városa kapcsolódik valamilyen formában a vízhez, az emberek munkája, megélhetése is ehhez köthető. A felépített univerzum politikai, társadalmi berendezkedéséről, és a szövevényes, sokszor intrikákat sem nélkülöző kapcsolatrendszeréről már az első lapokon kapunk némi információt. Itt olvashatunk arról, hogy a különböző uralkodócsaládok hogyan váltották egymást - hol békésebb, hol erőszakosabb módon-, illetve egy csodás térkép és némi fogalommagyarázat is segít abban, hogy minél előbb ráhangolódjunk a történetre. A Ladann-völgyben jelenleg az Iobredân-dinasztia uralkodik, némiképp megosztva a hatalmat Lasnapol, a Torkolatváros uralkodójával, aki annak idején egy véres mészárlás keretében pusztította el a tisztséget korábban századokon át betöltő Lasnarog-családot. A Véres Sziklák Éjszakáját sokan azóta sem tudták megbocsátani Zorm Olmarognak, sem pedig a királynak, aki büntetés nélkül hagyta a leszámolást. 


A cselekmény igazi kezdetét is egy intrikus esemény adja. Egy hajós felvonulás során tragikus baleset éri a király gyermekeit, felelősnek pedig első számú tanácsadóját, a kancellárt teszik meg. Aldemur Pasenord feleségének és gyermekeinek menekülnie kell a királynő bosszúja elől, ezzel pedig kezdetét veszi egy számos városon és a folyó kanyargós útvonalain átívelő kaland. Közben telik az idő is, a cselekmény több, mint húsz évet ölel fel, ez idő alatt az ifjú főhősök felnőnek, szövetségek és szerelmek szövődnek, a hatalommal bíró nemesek tovább szövik intrikáikat, és ha ez sem volna elég, egy régóta elnyomott népcsoport, a hurrogónok is készülnek valamire a birodalom ellen. Nagyon mozgalmas és szerteágazó történetnek néz tehát elébe, aki belevág ebbe az érdekesen és képszerűen felépített világba, ahol néha bizony szomorú dolgok is történnek az általunk megkedvelt szereplőkkel, mégis meg tud maradni a könyv a (komolyabb) ifjúsági műfaj keretein belül. 

Nekem nagyon tetszett a felépített világ, különösen, hogy az írónő saját maga által készített térképei, illusztrációi díszítik gazdagon a könyvet, így sokkal jobban el lehet képzelni a bebarangolt vidékeket. A sokféle dinasztia, családfák, városok nagyon komplex módon felépített univerzumot jelentenek, amik szép következetesen kapcsolódnak is egymáshoz, és azért annyira nem is szövevényesek és nehezen átláthatók, mint mondjuk a már emlegetett Trónok harca esetében. A regény nyelvezete szép és igényes, a fejezetek pedig elég rövidek, így az olvasás élménye lendületes és pörgős a hosszú terjedelem ellenére. Sok szereplőt sikerült megkedvelnem, különösen a Pasenord-család tagjait, de nagyon izgalmasnak találtam a hurrogónok népét is, remélem, a folytatásokban többet is megtudhatunk majd róluk és a történelmükről. A cselekmény nem szűkölködik fordulatokban, bár azt nem mondom, hogy ezek kivétel nélkül váratlanok voltak (főleg az azzal kapcsolatosak, amikor egy rég eltűnt személy bukkan fel valahol teljesen máshol évekkel később), de kellően izgalmassá tették a történetet, és igazán nem lehettem biztos abban, hogy a szerző milyen irányba fogja elmozdítani a szálakat, melyik főhős sorsa alakul majd kedvezően és melyiké tragikusan. A befejezés nem lett bántóan függővéges, de azért jó néhány kérdésre várjuk még a választ, illetve ott van a lehetséges folytatások, további kalandok és ármányok ígérete. 


Összességében hatalmas kincsnek tartom, hogy magyar szerzőtől ennyire igényes, összetett és szépen felépített ifjúsági fantasyt olvashatunk, az pedig külön öröm, hogy nem kell még lemondanunk erről a világról teljesen, hiszen érkezik a folytatás (bár a magam részéről, ha sokat kell várni, biztos újraolvasós lesz az első rész, mert sok a név és az apró részlet). Örülök annak, hogy a kíváncsiságomra, no meg a gyönyörű borítóra hallgattam, mert abszolút kár lett volna kihagyni ezt a kalandos, mozgalmas történetet, ami a nemzetközi piacon is gond nélkül megállná a helyét. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Olyan olvasóknak, akik egy ifjúsági regény formájában, annak sajátosságaival együtt szeretnék átélni a grimdark fantasy- élményt.

Nyereményjáték:

A Nagy folyók haragjában térképeket találhatunk, amelyek segítenek abban, hogy térben eligazodhassunk a történések között. A játék során mi is könyvbeli térképeket osztunk meg a blogjainkon. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, melyik regényhez tartoznak, és beírjátok a címét a Rafflecopter megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 23. Utószó
06. 24. Könyv és más

Megjegyzések