Sebek szárnyán (értékelés és nyereményjáték)

 


A Dream Válogatás sorozat részeként megjelenő Sebek szárnyán című könyv a traumák feldolgozását, a túlélést és a továbblépés rögös útját mutatja be az olvasó számára. 
Ha kíváncsiak vagytok Erin Stewart magyarul megjelenő könyvére, akkor tartsatok velünk, merüljetek el velünk Ava Lee világában és életében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 



Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 352 oldal
ISBN: 9789634992363
Eredeti cím: Scars Like Wings
Fordító: Vince Judit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Azelőtt ​millió egy dolgot lehetett rólam elmondani. Most csak egyet: én vagyok a Megégett Lány.
Ava Lee mindent elveszített, amit ember csak elveszíthet. A szüleit. A legjobb barátnőjét. Az otthonát. Még az arcát is. Nincs szüksége tükörre hogy tudja, hogy néz ki, látja azt visszatükröződni a körülötte lévők szemében. Egy évvel a régi életét elpusztító tűz után, Ava nagynénje és nagybátyja eldöntötték, hogy a lánynak vissza kell térnie a középiskolába. Újból normálisnak kell lennie. Bármit jelentsen is az. Ám Ava nem így gondolja. Az olyanok számára, mint ő, nem létezik normalitás. Senkivel sem tud majd összebarátkozni, mert senki sem akarja, hogy együtt lássák vele, a Megégett Lánnyal. Aztán találkozik Piperrel, aki szintén túlélt egy balesetet és Avában feltámad a remény, hogy talán nem egyedül kell szembenéznie az iskola keltette rémálommal. A szókimondó és szarkasztikus Piper habozás nélkül kibillenti Avát a komfortzónájából. Bemutatja őt egy fiúnak, Asadnak, aki pont úgy imádja a színházat, mint Ava és a lány lassan megpróbálja kialakítani az új életet. Pipernek közben a saját csatáját is meg kell vívnia, így Ava hamarosan válaszút elé kerül, vagy visszahúzódik a sebhelyei mögé… vagy hagyja, hogy a mellette kiálló emberek segítenek neki újra szárnyalni.

Véleményem:

Eléggé ki voltam már éhezve egy igazán jó ifjúsági regényre, ami a könnyedebb hangnem mellett azért súlyosabb témával, mondanivalóval foglalkozik. A Sebek szárnyán egyből felkeltette az érdeklődésemet, szeretem az olyan történeteket, amik valamilyen szélsőséges élethelyzettel vagy krízissel foglalkoznak, még akkor is, ha néha elszorul tőlük a szívem olvasás közben. Erin Stewart regénye abszolút telitalálat lett ebből a szempontból, mert nem csupán egy különösen érzékeny témával foglalkozik, hanem képes mindezt úgy tenni, hogy nagyon sokféle érzést kiváltson az olvasóból.

A tinédzser Ava élete egy évvel ezelőtt menthetetlenül megváltozott. Házukban tűz ütött ki, amit kizárólag ő élt túl: szülei és unokatestvére meghaltak, neki pedig a teste 60 százaléka megégett. Mi akkor kapcsolódunk be a történetébe, amikor több, mint tucatnyi műtét és a rehabilitáció legfontosabb lépései után eljut arra a pontra, ahonnan folytatnia kellene a normális életét és visszatérnie a gimibe. De hogyan lehet normálisnak nevezni egy életet, ahol mindenki megbámulja az embert és szörnyülködik a külseje miatt? Hogyan lehet tovább létezni, ha az önmagunkról alkotott képünk, az, amit korábban minden nap láttunk a tükörben, nem létezik többé? Hogy találja meg a helyét egy lány, aki elvesztette a szüleit, és akit ugyan szeretettel nevel nagynénje és nagybátyja, mégis úgy érzi, nem tudja betölteni azt az űrt, amit az ő lányuk elvesztése hagyott maga után? Nos, ebből a nem mindennapi, borzasztóan nehéz alapszituációból indul a cselekmény. Ava biztos benne, hogy a suliba való visszatérés eleve halálra ítélt ötlet, de ad magának két hetet, hogy elmondhassa, tényleg semmi keresnivalója nincs már a normális emberek között.

Ugyanakkor Ava hiába dédelgeti a pesszimizmusát, egy hurrikán erejével csap le rá egy új ismeretség a szintén balesetben megsérült Piper személyében, akivel a csoportterápián ismerkedik meg, és akivel egy iskolába járnak. Piper teljesen máshogy éli meg saját veszteségét és tragédiáját, és Avát is rákényszeríti arra, hogy próbálja más szemmel látni a dolgokat - ha kell, cinizmussal, ha kell, öniróniával. Bár az iskolai mindennapok nem zökkenőmentesek, és a lányoknak sok kegyetlenséget, beszólást és meg nem értést kell elviselniük, Ava mégis rájön arra, hogy nem muszáj mindenkit eltaszítania magától, és nem biztos, hogy mindenki csak a sebhelyeit látja, amikor ránéz. A cselekmény rengeteg drámai fordulatot, megható vagy éppen dühítő jelenetet tartalmaz, később látjuk azt is, hogy talán Piper sem egészen úgy viszonyul a veszteségeihez, ahogy a felszínen mutatja, de az mindenesetre biztos, hogy a két lány történetében a traumák lehetséges feldolgozásának jól megírt és hiteles krónikáját olvashatjuk. 


Az ifjúsági címke ellenére ez valóban egy elég nehéz és kemény téma.  Persze az ember sejti, mennyire küzdelmes lehet felépülni egy ilyen balesetből, de abba talán sokan nem gondolunk bele, hogy a személyiségünkre milyen súlyos hatással lehet, ha a külsőnk, ami évekig, évtizedekig a legbiztosabb pont volt az életünkben, egyszer csak a felismerhetetlenségig megváltozik. Mindehhez adjuk hozzá a kamaszkor egyébként is szenzitív időszakát, amikor még egy pattanástól is úgy érzi az ember, hogy zsákot szeretne húzni a fejére és elásni magát jó mélyre - így talán már jobban érthető, min mehetnek keresztül az égési sérülésen átesett gyerekek, fiatal felnőttek. Az Ava lelkében lejátszódó folyamatokat szerintem szépen és hitelesen ábrázolta az írónő, és olyan karakterré alkotta hősét, akivel könnyű azonosulni, és akit gyengeségeivel és erősségeivel együtt tudunk megszeretni. A szereplők közül nagyon megkedveltem még Asadot is, a lányok iskolatársát, aki a kezdetektől fogva feltétel nélküli elfogadással, nyitottsággal és őszinteséggel viszonyult főhősünkhöz. Az egyetlen negatívum számomra az volt, hogy a gimis kegyetlenkedéseket néha túl erősnek éreztem, persze tudom, hogy az emberek mennyire gonoszak tudnak lenni, de akkor is feldühítettek és elszomorítottak az ilyen jelenetek. 

Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a történetet, nem gondoltam volna, hogy egy ifjúsági regény ilyen nagy hatással lesz rám. A könyvön nagyon érződik, hogy a szerző alapos kutatómunkát végzett, mind orvosi, mind pszichológiai oldalról hitelesen körbejárta az égéstúlélők életét, problémáit, nehézségeit és lehetőségeit, és a történetével fontos üzenetet közvetít arról is, hogyan kell jól segíteni és segítséget jól elfogadni. Ha pedig kivesszük a képletből a szélsőséges tragédiát, ez a regény anélkül is egy nagyszerű történet a bátorságról, elfogadásról és barátságról. Remélem, hogy nem most olvashattam utoljára Erin Stewarttól.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a rázósabb, érzékenyebb témákkal foglalkozó ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

A Sebek szárnyán egy igazi fejlődéstörténet, amelyben Ava Lee ismételten rátalál önmagára és legyőzi a belső démonait. A mostani játékunkban minden állomáson egy olyan karakter nevét találjátok meg, akinek hasonlóan meg kellett küzdeni a lelki békéért. Minden lány komoly fejlődésen ment keresztül, legyőzte önmagát és teljesen új élet kezdődött meg számára. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, amelyben szerepel az adott karakter.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:
Allison Dennis 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.08.: Könyv és más
06.10.: Fanni's Library
06.12.: Csak olvass!
06.14.: Readinspo
06.16.: Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések