Élet a Földön (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Élet a Földön David Attenborough természetfilm sorozatának regényváltozata. Legutóbb 27 évvel ezelőtt jelent meg nálunk, az eltelt időben pedig számos tudományos változás történt már. A kötet friss, felújított formában látott újra napvilágot a Park kiadónál.



Kiadó: Park, 2021
Oldalszám: 434 oldal
ISBN: 9789633556221
Fordító: Makovecz Benjamin


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Előszó (részlet)
A BBC televíziós sorozatához hasonlóan, amelyen alapul, a kötet nem hagyományos természetrajzot nyújt, hanem inkább a természet történetét kísérli meg bemutatni. Az élet egész színes kavalkádját felvonultatja, lehetőleg a ma élő állatokra és növényekre építve, s drámájának szereplőit a mai földi élet teljes skálájából válogatva eleveníti meg színpadán 3500 millió év történetét.
David Attenborough mind a könyvvel, mind a televíziós sorozattal világsikert aratott. A kötet maradandó emléket állít az egyik legnagyratörőbb vállalkozásnak az angol televíziózás egész történetében, s egyben alapvető bevezetés a természet világának megismeréséhez.

Véleményem:

Nagyon vártam már David Attenborough ezen régi-új könyvét, ugyanis az Egy élet a bolygónkon (értékelésem ITT) olvasása után elhatároztam, hogy apránként beszerzem a többi magyarul megjelent művét is. Hihetetlenül tisztelem az angol természettudóst, aki még most, 95 évesen is azon fáradozik, hogy a természet iránti végtelen alázatát és szeretetét átadja az embereknek, és igyekezzen minket a helyes útra terelni azzal kapcsolatban, hogyan bánunk a bolygónkkal. Az Élet a Földön egy elképesztően izgalmas utazásra invitál bennünket, ahol több, mint 400 oldalon keresztül követhetjük az élet kialakulásának és változatos elterjedésének, megnyilvánulásának történetét. 


A szerző nagyot álmodott a témaválasztással, hiszen célja nem kevesebb, mint hogy átfogó képet nyújtson a teljes állatvilágról a kezdetektől napjainkig. Ráadásul mindezt úgy, hogy azt is megmutassa, hogy az evolúció során hogyan változott és alakult az élet, ennek milyen feltételezett okai voltak, és milyen tudományos bizonyítékaink vannak jelenlegi tudásunkra. Hatalmas téma, és Attenborough már az  előszóban leszögezi, hogy csak a teljesség igénye nélkül tud hozzányúlni, én mégis úgy éreztem, hogy egy nagyszerű szempontok mentén felépített, esszenciális és koherens tudásanyagot kaptam, ami ráadásul felért a legigényesebb szórakoztató olvasmányokkal. Ha tehát valakit kicsit is érdekel a biológia, az evolúció, vagy csak egyszerűen bolygónk élővilága, akkor szerintem megkerülhetetlen választás ez a kötet. 

A könyvben található témák nagyrészt időrendben követik egymást, pontosabban olyan sorrendben, ahogyan a különféle létformák kialakultak a Földön a 4 milliárd évvel ezelőtti univerzális közös ős után. Kezdve a legegyszerűbb létformák bemutatásától szépen végighaladunk a rovarok, halak, madarak, hüllők és kétéltűek során, hogy végül eljussunk az emlősökhöz, azon belül is kiemelten az emberszabásúakhoz és magához az emberhez. A fejezetekben egyrészt olvashatunk arról, hogy a különféle fajok hogyan alakulhattak ki, milyen fosszíliák vagy egyéb maradványok állnak a rendelkezésünkre, melyek segítségével ezt az utat nyomon követhetjük, és persze az  általános jellemzők mellett olvashatunk egy csomó érdekességet is. Megismerünk számtalan olyan állatot is, akikkel ma nem találkozhatunk, de lenyomataik vagy maradványaik rengeteget mesélnek az élet történetéről. 

Az első dolog, amit mindenképpen ki kell emelnem, az a fantasztikus stílus, amiben a kötet íródott. Egy viszonylag komolyabb ismeretterjesztő könyv esetében benne lehetne a pakliban, hogy száraz és nehezen emészthető, de Attenborough a komplexebb téma ellenére is mesél, méghozzá úgy, hogy az ember egész nap tudná hallgatni. Szerintem nagyon kevesen képesek arra, hogy a tudományt ennyire élvezhetően közvetítsék, ez pedig pótolhatatlan értékké teszi ezt a könyvet. A másik pozitívum, hogy minden témáról olyan izgalmas és érdekes dolgokat mond el, hogy még azok a fejezetek is beszippantottak, amiket első ránézésre unalmasabbnak gondoltam volna. Itt minden élőlény egyaránt fontos: legyen szó baktériumról, tengeri tollról, madarakról vagy főemlősökről, minden oldal azt az üzenetet közvetíti, hogy a legegyszerűbb létforma is csodás dolgokra képes, és nélkülözhetetlen eleme annak a nagy egésznek, ami a világunkat alkotja. A leírtakat remekül színesíti egyébként két blokk is, ahol színes fotókat találunk a bemutatott élőlényekről.


A tudományosabb magyarázatok mellett tényleg hatalmas szerep jut az érdekességeknek és a természet nagy misztériumainak is. Hogyan lettek ennyire sokfélék a Földünkön élő fajok? Miért énekelnek a bálnák? Hogyan kerültek Ausztráliába az erszényesek? Miért van akkora szeme az óriáskalmárnak? Honnan tudjuk, hogy a kígyóknak valaha lábuk volt? Ez csak néhány a tengernyi kérdésből, amikkel a kötet foglalkozik, de megtudhattam azt is, hogy egy termeszvár akár 10 tonna sarat is tartalmazhat, ahogy azt is, hogy egyes pókok igazán találékonyak a csajozás területén.
"Más fajok a megvesztegetésben bíznak. A hím elejt egy rovart, gondosan begöngyöli egy selyemfonalgubóba, és igen óvatosan, a csomagot maga előtt tartva közelíti meg a kiszemelt nőstényt. Amíg az az ajándékot vizsgálgatja, a hím hirtelen ráront, és selyemszálakkal a földhöz béklyózza; csak ez után kockáztatja meg a szerelmetes ölelést."


Érdekesnek találtam azt is, ahogy a kötet vége felé az emberről szóló fejezetet megírta Attenborough, olyan szemléletmóddal, mintha csak egy lenne a bolygón élő állatok közül - elvégre pontosan az is. Ráadásul a téma fontossága miatt külön fejezetet szentel annak is, hogy  röviden bemutassa, mely állatfajok kihalásáért vagyunk mi a felelősek, illetve közvetett módon hogyan fogunk a klímaváltozás által továbbiakéhoz is hozzájárulni. Szeretem, hogy se nem durva, se nem hatásvadász ezen a téren, csupán tényeket közöl, és szépen kér bennünket arra, hogy  figyeljünk oda jobban a környezetünkre és tegyünk meg mindent a bolygó védelme érdekében, hiszen ez az egyetlen otthonunk. Összességében borzasztóan tetszett ez a könyv, nem csak az üzenete miatt, hanem azért is, mert közérthető módon ad át egy hatalmas tudásanyagot, ami révén talán kicsit tényleg jobban fogunk vigyázni a Földre és annak lakóira.

"Mi vagyunk a legnagyobb hatalmú faj, amely valaha élt ezen a Földön, de ez a hatalom felelősséget is jelent. A mi feladatunk, hogy gondját viseljük a bolygónak és a rajta élő minden teremtménynek."

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a Föld élővilága, annak kialakulása és változatossága, és aki szeretne egy olvasmányos, izgalmas ismeretterjesztő kötetet olvasni.

Nyereményjáték:

Mivel az Élet a Földön rengeteg állatot mutat be, jelenlegi játékunkban olyan élőlények után fogunk kutatni, akiket a kihalt fajok listáján tartunk nyilván, mégis annyira érdekesek, hogy megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük. Nincs más dolgotok, mint a képek alapján felkutatni ezeket az állatokat, s a nevüket beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.03. - Könyv és más
06.05. - Spirit Bliss
06.07. - Readinspo

Megjegyzések