Vojtěch Kubašta-Térbeli mesék 2. (értékelés és nyereményjáték)

 

Vojtěch Kubašta különleges, térhatású mesekönyvein generációk nőttek fel a hatvanas-hetvenes években. A Móra Kiadónak köszönhetően napjainkban újra kaphatók ezek a fantasztikus kiadványok, melyek háromdimenziós lapjain a Grimm-testvérek és Hans Christian Andersen történetei elevenednek meg. Ha szeretnétek egy kis ízelítőt kapni, tartsatok négy bloggerünkkel egy mesés blogturnéra, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányokat!



Az első, Vojtěch Kubašta munkásságához kapcsolódó bejegyzésem után szeretnék további két kötetet is alaposabban bemutatni. A Piroska és a farkas első kiadása már 1979-ben megjelent, de nekem sajnos nem volt meg gyerekkoromban, így szerettem volna pótolni a mulasztást. A rendíthetetlen ólomkatona pedig újdonságnak tekinthető, legalábbis ha jól láttam, magyar kiadásban most jelent meg először. Elöljáróban már most elárulhatok annyit, hogy mindkét mese nagy sikert aratott itthon, amióta megszereztem őket, már többször el kellett olvasnunk.



Kiadó: Móra Kiadó, 2017
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789634155935
Illusztrálta: Vojtěch Kubašta


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Piroska történetét mindenki ismeri. A kislány elindul az erdőben, hogy ajándékot vigyen a nagymamájának. A gonosz farkas azonban gyorsabb nála, és nemcsak a nagymamát falja fel, hanem gyanútlan unokáját is. Még szerencse, hogy épp arra jár a vadász, és meghallja a farkas hangos hortyogását…
A legismertebb Grimm-mesék a világhírű cseh grafikus, Vojtěch Kubašta különleges hangulatú háromdimenziós mesekönyveiben születtek újjá közel hatvan éve, és azóta több nemzedék kedvencévé váltak.


Véleményem:

A klasszikus Grimm-mesét minden gyerek ismeri, és talán éppen ez a mese tehet szegény farkasok rossz megítéléséről. :) Az már egyszer biztos, hogy az itt szereplő ordas nem mondható éppen udvarias jószágnak, hiszen először rútul becsapja a nagymamát, majd felfalja őt is és Piroskát is. Még szerencse, hogy a bátor vadász közbelép, hogy felvágja a farkas hasát, és megmentse szereplőinket. 


Formai szempontból a kötet pontosan ugyanolyan, mint a többi, 12 oldalon és hat háromdimenziós képen keresztül követhetjük a klasszikus mesét. A képi megjelenítése nagyon ötletes, a lapokon megelevenedik előttünk az erdő és nagymama házikója is, ráadásul több mozgatható elemet is találunk benne. A farkas figurája elég komiszra sikeredett, mégsem túl félelmetes (nagymamának öltözve szerintem fergeteges). Bár én picit izgultam, hogy az utolsó jelenet (a farkas kiterítve) túl horrorisztikus lesz ovis olvasópajtásomnak, de a félelmem alaptalannak bizonyult, csak annyit jegyzett meg, hogy szegény farkas...:)


Itthon egyébként ez lett az egyik kedvenc térbeli mese, sokszor elolvastuk már, a klasszikus mondatokat (nagymama, miért olyan nagy a szemed?) pedig már együtt szoktuk fejből mondani. Összességében elégedett vagyok vele, ráadásul ezt a mesét olyan régen olvastam/láttam bármilyen feldolgozásban, hogy nekem is jó érzés volt feleleveníteni gyerekkorom egyik ismert történetét.


Kiadó: Móra Kiadó, 2021
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789634867111
Illusztrálta: Vojtěch Kubašta


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Volt egyszer egy ólomkatona, épp olyan, mint a társai, egy kicsit mégis más. Ennek a katonának csak fél lába volt, ám bátorságban nem maradt el senki mögött. Róla szól a nagy mesemondó, Hans Christian Andersen története, amelyet a neves cseh illusztrátor, Vojtěch Kubašta különleges alkotása kelt életre, akinek művein generációk nőttek fel.

Véleményem:

A rendíthetetlen ólomkatonaKubašta által feldolgozott mesék közül egyedinek számít abból a szempontból, hogy alapját nem Grimm, hanem egy Andersen-mese adja. Ezt a történetet én már nagyobb koromban ismertem meg, és bevallom, annyira nem is tartozott a kedvenceim közé, mert túlságosan szomorúnak találtam. Emiatt kellemes meglepetésként ért, hogy ebben a verzióban boldog befejezést találunk, na de ne szaladjunk ennyire előre.


Főhősünk a szegény ólomkatona, akibe a készítés során már nem jutott elég anyag, így az egyik lába hiányzik. De hiába van csak fél lába, a szíve ugyanolyan bátor, mint a többieké, és el is határozza, hogy őrizni fogja a játékkastély gyönyörű lakóját, a kecses balerinát. Sajnos egy balszerencsés fordulat miatt az ólomkatona kirepül az ablakon, megjárja a csatornát, végül egy hal gyomrában köt ki. Ugyanakkor ebben a feldolgozásban minden szerencsésen alakul, ugyanis a hal éppen abban a konyhában köt ki, ahol a játékkatona lakik, és visszatérhet szerelméhez. Azt gondolom, hogy ha kicsi gyerekeknek olvasunk, akkor szerencsésebb lehet ez a végkifejlet, azért tudjuk, hogy Andersen nem a vidám végekről híres, és számtalan meséjét alakították már át annak érdekében, hogy a legkisebb korosztály számára megfelelő legyen.


A kötetben szereplő képek és mozgatható elemek szerintem fantasztikusan sikerültek. A balerina kastélya gyönyörű, de nekem nagyon tetszett az a megelevenedő jelenet is, amikor a hal bekapja a katonát, vagy amikor később a konyhán előbukkan annak belsejéből. Ötletes és kreatív az egész könyv, a mese pedig ebben a formájában tökéletesen fogyasztható az óvodás korosztály számára is. 

Összességében nagyon boldog vagyok, hogy írhattam ezekről a mesekönyvekről, kicsit a missziómnak érzem, hogy minél több családhoz, gyerekhez eljussanak, mert egy olyan kis szeletkéi a múltnak, ami értékes, szép és megőrizendő a későbbi generációk számára is. Ha tehát valaki szeretne különleges könyveket olvasni otthon a gyerkőcöknek, amik annak ellenére élnek, lélegeznek és mozognak, hogy csupán papírt használtak hozzájuk, ne habozzon, és szerezze be őket!

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Vojtěch Kubašta által feldolgozott híres mesék szereplőit keressük! Minden állomáson találtok kiemelt betűket, melyeket a helyes sorrendbe téve egy-egy mesehős nevét kapjátok, ezeket kell beírni a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések