Diótörőcske (értékelés és nyereményjáték)

 

Csukás István legutolsó műve, a Diótörőcske, nem csak a színpadon hódít – ugyanis októberben a székesfehérvári Vörösmarty Színházban került sor az ősbemutatóra –, hanem ebben a mesejátékot bemutató könyvben is, mely a színpadi változatot tárja elénk. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ezt a vidám, karácsonyi hangulatot árasztó, vicces darabot és játsszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a Móra könyvkiadó jóvoltából felajánlott példányt!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2021
Oldalszám: 70 oldal
Illusztrálta: Bölecz Lilla
ISBN: 9789634868996


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Diótörőcske Csukás Istvánnak, a magyar gyerekirodalom nagy klasszikusának legutolsó műve. A varázslatos hangulatú karácsonyi mesejáték hősei megelevenedett játékok – Diótörőcske, Marcsibaba, Bohóc, Ólomkatona és Kéményseprő –, akiknek meg kell védeniük magukat és a karácsonyfát a rájuk támadó Fekete Király seregétől. Miközben dúl a nem túl ijesztő, ám annál szórakoztatóbb háború – többek között elrabolnak egy szakácsnőt, és felrobban egy kondér tejbegríz –, a játékok egyre jobban megkedvelik egymást. Vajon felül tudnak kerekedni a cselt cselre halmozó Fekete Seregen? A szeretet és összefogás erejéről szóló megható mesejátékhoz Bölecz Lilla készített színes illusztrációkat.


Véleményem:

Csukás István gyerekkorom egyik kedvenc meseírója (a Mirr-Murr, a kandúr a mai napig előkelő helyet foglal el a szívemben), a Diótörő pedig az egyik legkedvesebb karácsonyi történetem. Nem volt tehát kérdés, hogy egy olyan gyerekkönyvet, ami mindkét oldalról érintett, nagyon szeretnék megszerezni és elolvasni. Azt persze először még nem tudtam, hogy a Diótörőcske című mesejáték mennyiben fog hasonlítani az eredeti műre - hiszen már a cím is utal némi eltérésre -, így kíváncsian vettem kézbe Csukás István utolsó művét, amit ráadásként Bölecz Lilla illusztrációi tettek még vonzóbbá a számomra. 


Az első dolog, amit észreveszünk, ha fellapozzuk a könyvet, a sajátos forma és szerkezet, hiszen tulajdonképpen egy színdarabot olvasunk. A jelenetek előtt rövid leírások segítik, hogy magunk elé képzelhessük a színpadképet, utána pedig a drámákban megszokott módon olvashatjuk a különböző szereplők szövegeit. A szereplők emlékeztetnek a Diótörő eredeti karaktereire, ugyanakkor itt Diótörőcskével és Marcsibabával találkozunk, akik egyébként testvérek, és karácsony éjjel éppen a karácsonyfa körül sertepertélnek. Eleinte nem volt világos számomra, hogy ők igazi gyerekek vagy életre kelt játékok, de ezen viszonylag hamar túltettem magam, amikor megjelent a többi szereplő. A karácsonyfa alól több játék is előkerül, a Bohóc, az Ólomkatona és a Kéményseprő, a szereplők pedig vidám párbeszédekbe kezdenek, énekelnek, mókáznak. Diótörőcske arról álmodozik, hogy hős lesz, és hamarosan lehetősége is lesz rá, hogy bebizonyítsa rátermettségét, ugyanis először egy kém, majd később a Fekete sereg királya érkezik a színre, hogy legyőzzék barátainkat és elvegyék tőlük a karácsonyfát. Némi csihi-puhi, trükkös csel és túszcsere következtében természetesen győznek hőseink, bár végig az az érzésünk, hogy ez nem is volt igazi csata vagy háború, inkább csak játék, vagy a gyermeki képzelet szüleménye. 

Nagyon nehéz értékelnem ezt a könyvet, mert sokkal inkább érzem valaminek a kiegészítésének, mint önmagában értelmezhető kötetnek. A színdarabhoz még nem volt szerencsém színházban, de a visszajelzések alapján egy igazán látványos és szórakoztató darab lehet, ami biztosan nagyon tetszik a gyerekeknek. Így, hogy csak a mesejáték puszta szövege állt rendelkezésemre, nekem kevésbé működött a dolog, a versek és a párbeszédek nem mindig tetszettek annyira, hogy önmagában elvigyék a történetet a látvány nélkül és elvarázsoljanak. Mivel még csak én olvastam, nem tudom megítélni, hogy egy kisgyerek számára mennyire élvezetes, én azt gondolom, hogy a puszta felolvasás önmagában nem elég ahhoz, hogy az ifjabb olvasók mindent megértsenek, ehhez vagy nagyon jó hangsúlyozás, vagy némi magyarázat szükséges (aztán persze lehet, hogy mások majd megcáfolnak, ez tényleg csak az én előzetes feltételezésem). 

Szerencsére azért bőven akadtak pozitívumok is. Nekem alapvetően tetszett, hogy az eredeti mese csak a kiindulópontot szolgáltatta, és egyébként egy más típusú történetet kaptunk, amiben szerepe van a mókának, álmodozásnak, a barátságnak és a bajtársiasságnak, persze mindez pont azon a szinten és olyan formában, ami a gyermekek közös játékaira is jellemző. Akadtak kifejezetten vicces jelenetek is, ezek biztos, hogy a színpadon nagyon jól működnek, ahogy az egész látványkép is a karácsonyfával és a különféle karakterrel rendelkező, felsorakoztatott játékokkal. Bölecz Lilla illusztrációi nekem tetszeni szoktak, szeretem a stílusát és a sokszínűségét, és ehhez a meséhez is jól passzoltak az általa megálmodott figurák. 


Összességében tehát kicsit vegyes érzéseim vannak, nem okozott akkora katarzist, mint szerettem volna, de azt gondolom, hogy ha valaki tervezi, hogy megnézi a művet a színházban, akkor jó ötlet beszerezni, hogy előtte könnyebb legyen a ráhangolódás, vagy utólag az emlékek felelevenítése. Ha pedig valaki rajongója Csukás István életművének, akkor mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, akár akkor is, ha az illető nem kimondottan Diótörő-rajongó, hiszen ez a történet sokkal könnyedebb és rövidebb. Arra mindenesetre kiválóan alkalmas volt, hogy így az ősz végén elkezdjen ráhangolni a karácsonyi készülődésre és az ünnepi hangulatra.

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik tervezik a színdarab megnézését vagy már látták is esetleg, illetve mindenkinek, aki szívesen olvasna fel gyermekének mesejátékot, hogy ezzel is rávezesse a későbbi drámák és színdarabok szeretetére.

Nyereményjáték:

Minden állomáson összekevertük egy-egy szereplő nevének betűit, a ti dolgotok az, hogy kibogozzátok, és megfelelő sorrendbe tegyétek. Ha megvan a megoldás, írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
YKÉÉRŐPNMES


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.14. Könyv és más

Megjegyzések