Kiberiáda (értékelés és nyereményjáték)

 


Stanisław Lem sci-fi klasszikusa új kiadásban jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában, mi pedig kapva kaptunk az alkalmon, hogy közelebbről megismerkedjünk vele. Tartsatok három bloggerünkkel a robotok különleges világába, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2021
Oldalszám: 432 oldal
ISBN: 9789634869245
Eredeti cím: Cyberiada
Fordította: Murányi Beatrix


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A nálunk igen népszerű író könyve a robotok világába visz – erre utal a könyv címe is. Délceg acéllovagok, szerelmes robotkirályfiak, nyikorgó vasremeték, elektronikus boszorkányok, okos és buta, hiú és szeszélyes számítógépek a hősei Stanisław Lem vidám és hátborzongató csúfondáros és poétikus meséinek. Ebben a kibernetikus csodavilágban zsarnok gépkirály csatázik holdbéli elektrosárkánnyal vagy algoritmikus fenevaddal, robotvitézek hajszolják kozmoszszerte a titokzatos, kocsonyás testű sápatagot, akiben az emberre ismerhetünk, s a két tudós robotmérnök varázslatos gépeket épít távoli csillagok királyai és zsiványai számára. Voltaire filozófiai meséinek modern utódai ezek a játékos, ironikus történetek. Tündérmese, legenda, pajzán novella, lovagregény, széphistória vagy pikareszk kaland tarka műfaj-álruhájában, humoros és groteszk ötletek tűzijátékának fényével világítják meg az atomkorszak filozófiai, társadalmi, tudományos és erkölcsi problémáit.

Véleményem:

Több bejegyzésemben beszéltem már arról, hogy a sci-fi műfajával szemben kifejezetten óvatos vagyok, nagyon sokáig teljesen el is zárkóztam tőle, és igazán az utóbbi pár évben kezdtem tudatosan ismerkedni vele, zömmel kortárs darabokon keresztül. Egy ideje pont emiatt már érlelődik bennem, hogy a klasszikusabb, nagy nevekkel is érdemes lenne megpróbálkoznom, és a Móra Könyvkiadó Klassz-sorozatában megjelent Kiberiáda Stanisław Lem tollából éppen megfelelő választásnak tűnt. A kötet egyébként már a látványos borítójával is csábítgatja a könyvmolyt (szerintem nagyon szuper, hogy a klasszikusabb olvasmányokat egy ilyen sorozat keretében próbálják vonzóbbá tenni a fiatalabb olvasók számára), így kíváncsian vettem a kezembe ezt a különleges gyűjteményt. 

Maga a könyv két nagyobb tartalmi egységre bontható. Az első részben Az Amit a robotok mesélnek, a másodikban pedig a Kiberiáda című gyűjteményből találunk novellákat. Közös a kettőben, hogy történeteikben központi szerepet töltenek be a legkülönfélébb robotok, de aki azt gondolná, hogy csak ennyi az egész, egy robotos tematikájú sci-fi, az kellemesen fog csalódni, ha hozzám hasonlóan sok-sok halogatás után végre ráveszi magát az olvasásra. Ezekben a történetekben ugyanis egyrészt hihetetlenül nagy humorfaktor van, másrészt a bohókás, fantáziadús, néha kicsit őrült sztorik mögött komoly társadalomkritikai vagy filozófiai kérdések lapulnak meg, a sok-sok mögöttes jelentésréteg miatt pedig abszolút alkalmas a kötet arra, hogy akár többször is elolvassuk életünk során. 


Az Amit a robotok mesélnek novellái tulajdonképpen mesék, melyek űrbéli környezetbe, robot-hősökkel tarkított világba vannak átültetve. Itt is megtaláljuk azokat a mesei fordulatokat és karaktereket, mint a klasszikus darabokban, királyok és királylányok, hős lovagok és gonosztevők formájában, csak éppen itt a hős lovag lehet, hogy távirányított karddal és szikrafogó pajzzsal indul a harcba. Számomra ez nagyon szórakoztató kombináció volt, ezeket a műfaji elemeket én korábban még sosem láttam vegyítve egymással, a mesés elemek pedig még azzal együtt is domináltak a történetekben, hogy nagyon nem a megszokott környezetben, tárgyakkal és szereplőkkel mutatta be őket a szerző. A novellákban egyébként időről időre felbukkan az ember is, többnyire úgy, mint valami zavarba ejtő, furcsa lény, aki a különféle entitások számára érthetetlen szokásokkal és tulajdonságokkal rendelkezik. Érdekes kritika ez Lem részéről, az embert egy külső, kvázi idegen szemüvegen keresztül vizsgálni, amit ugyan tompítanak a mulatságos események és fordulatok, mégis sokszor gondolkodásra, önkritikára késztetnek. 

A Kiberiáda történetei nekem sokkal jobban tetszettek, mint a megelőző, népmesére hajazó novellák. Azokkal sem volt gondom, de míg a mesék sajátosságai az első pár történet esetében még az újdonság erejével hatottak, a sokadik esetében már kicsit lankadt az érdeklődésem. A Kiberiádában kicsit más jellegű történetek találhatók, melyek középpontjában két mérnök, Trurl és Klapanciusz állnak, akik tulajdonképpen barátok, de emellett sokat rivalizálnak és ugratják egymást. Előszeretettel készítenek különféle gépeket, precíz mérnöki munkával igyekeznek tökéletes masinákat alkotni, ugyanakkor sokszor az alkotás után szembesülnek azzal, hogy kreatúráik tökéletessége milyen következményeket fog maga után vonni (jó példa erre a gép, ami csupán s-betűs dolgokat tud létrehozni, és sajnos túl jól sikerül, amikor Klapanciusz kérésére elkezdi megteremteni a Semmit). Ezekben a történetekben rengeteg a mögöttes gondolat és tartalom, akár azzal kapcsolatban, milyen hatásai lehetnek az emberi nagyravágyásnak, akár azzal, hogy hol vannak a valóság és az élet tudományos módszerekkel való megmérhetőségének és előállíthatóságának a határai. 

Amit még kiemelnék, hogy ezeket a történeteket bátran elolvashatja szerintem az is, aki hozzám hasonlóan kicsit tart a sci-fi műfajától. Lem novelláiban a környezet, a fogalomkészlet és az ábrázolt világ sci-fit idéző ugyan, valójában viszont a tudományos precizitás és hitelesség inkább másodlagos, a szerző hangulatot akar inkább teremteni, nem megmagyarázni dolgokat. Ugyanakkor a novellákban szereplő szavak, kifejezések és az ezekkel kapcsolatos poénok egészen fergetegesek, és biztos vagyok benne, hogy ebben óriási szerepe volt a fordítónak, Murányi Beatrixnak. Abszolút szórakoztató élmény volt tehát, nagyon örülök, hogy bele mertem vágni, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben még több történetet is újra fogok olvasni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének egy igazán szórakoztató, nyelvi szempontból bravúros és elgondolkodtató novellagyűjteményt olvasni, függetlenül attól, hogy mennyire járatosak a sci-fi műfajában.

Nyereményjáték:

Ismerjük meg közelebbről Stanisław Lem műveit! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a lengyel szerzőtől, a ti dolgotok pedig, hogy a mű címét, ahonnan származik, beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

“Csak a botor robot robotol, az agyafúrtabb számítógép analóg, tehát lóg.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.28. Könyv és más

Megjegyzések