A ​karácsonyi malac (értékelés és nyereményjáték)

 

J. K. Rowling legújabb könyve egy igazán szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. A karácsonyi malac elrabolta bloggereink szívét is, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindannyian szívünkbe zártuk Jack és a plülssmalacának a történetét. Tartsatok velünk, merüljetek el velünk a mesék birodalmában és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát. 





Kiadó: Animus, 2021
Oldalszám: 48 oldal
Eredeti cím: The Christmas Pig
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Illusztrálta: Jim Field
ISBN: 9789633248812


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.


Véleményem:

Gondolom, túl nagy újdonságot nem árulok el vele, de én is azok közé tartozom, akiknek az életében meghatározó szerepe volt J.K. Rowling Harry Potter-sorozatának. Bár nem olvastam minden olyan könyvét, ami a sikersorozat után jelent meg, az Átmeneti üresedést pont igen, és az már évekkel ezelőtt meggyőzött arról, hogy az írónő képes más műfajban, teljesen más témában is remeket alkotni. Abban a pillanatban, hogy először megláttam a Karácsonyi malac borítóját, tudtam, hogy ez szerelem lesz (és nem csak azért, mert nekem is van otthon egy Lord Schinken névre hallgató plüssmalacom), és egy olyan történet, ami segít majd ráhangolódni az ünnepekre. Most, az olvasás után csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a könyvről: az még csak hagyján, hogy egy rendkívül ötletes, fantáziadús és izgalmas történet, de mellette olyan érzelmi gazdagság van benne, amitől szem nem marad szárazon. 


A történet főhőse Jack, a hétéves kisfiú, aki éli a gyerekek gondtalan életét, és számos nagyszerű kalandot él át legkedvesebb barátjával, a plüssmalaccal, vagyis Püsmaccal. A kisfiú életében aztán szomorú változás következik be, szülei elválnak, szeretett apukája pedig elköltözik tőlük. A változások sora ezzel még nem ér véget, ugyanis édesanyja idővel újra szerelmes lesz, és Jacknek nem csak mostohaapja, hanem egy új nővére is lesz, aki kezdetben ugyan kedves vele az iskolában, de miután az ő szülei is elválnak, mindenkivel nagyon utálatos, fájdalmát és dühét gyakran új öccsén vezeti le. Egyszer egy ilyen dühös és szomorú pillanatban aztán olyat tesz, amivel nagy bánatot okoz Jacknek: kihajítja Püsmacot az autópályán száguldó kocsiból, akinek azonnal nyoma vész. Jack vigasztalhatatlan, hiába közeledik a karácsony, hallani sem akar semmiféle ünnepről, és azt a plüssmalacot is dühösen elutasítja, amit Holly engesztelés gyanánt vásárol neki. Hiszen mégis hogy képzeli újdonsült nővére, hogy holmi pótlékkal jóvá teheti azt, amit Püsmaccal tett? Karácsony előestéjén aztán meglepő dolog történik. Jack arra eszmél, hogy a játékai, a Karácsonyi Malaccal az élen életre kelnek. Karácsonyi Malac, vagyis Kalac veszélyes kalandra invitálja a kisfiút, állítása szerint, ha alámerülnek az Elveszettek Birodalmába, esélyük lehet arra, hogy megtalálják és visszahozzák Püsmacot. A kisfiú egy percig sem teketóriázik, szeretett játéka nyomába ered, ezzel pedig egy varázslatos, néha ijesztő, de összességében elképesztő utazás veszi kezdetét. 

Amikor kislány voltam, egyszer egy balettórára elvittem magammal Gombócot, a szeretett plüssmedvémet. Már az öltözőben vettük észre anyukámmal, hogy Gombóc nincsen sehol, és hiába kerestük, nem találtuk meg. A mai napig emlékszem arra a vigasztalhatatlan veszteségre és szomorúságra, amit akkor éreztem, és tulajdonképpen  a mai napig el tudok pityeredni, ha erre gondolok. Biztos vagyok benne, hogy ha lehetőségem lett volna rá, én is elindulok az Elveszettek Birodalmába, ahogy Jack, így számomra már az alaptéma megadta a teljes azonosulás és átélhetőség érzetét. 


A Rowling által felépített világ egészen magával ragadó. Persze az alaptéma nyomokban emlékeztet más történetekre - elég, ha csak a Toy Story-ra gondolunk-, összességében mégis nagyon egyedi és fantáziadús, tele ötletekkel. Az Elveszettek Birodalmában olyan dolgok vannak (és nem feltétlenül csak tárgyak), amiket tulajdonosuk elveszített, és attól függően kerülnek a különböző városrészekbe, hogy elfelejtették-e őket, esetleg nagyon hiányoznak gazdájuknak. Jack és Kalac ebben a veszélyes birodalomban igyekeznek Püsmac nyomára bukkanni, miközben attól is állandóan félniük kell, hogy lebuknak és elkapja őket a Veszejtő, és akkor soha többé nem kerülhetnek vissza otthonukba. Annak ellenére, hogy ez egy ifjúsági történet, bizonyos fejezetekben a körmömet is majd' lerágtam az izgalmaktól, borzasztóan drukkoltam, hogy a dolgok jóra forduljanak, miközben azért érezhető volt végig az is, hogy az írónő nem egy szirupos vagy könnyed befejezést szán nekünk. 

Kicsit nehéz megítélni, hogy ez a történet milyen korosztálynak való a leginkább. A komolysága miatt (például a Jack szüleinek válása kapcsán elég szomorú és erős érzelmek jelennek meg) én kisgyerekeknek nem javasolnám, olyan 10 éves kortól felfelé viszont már bátran ajánlanám, a felső korhatár pedig tényleg a csillagos ég, engem nagyon régen érintett meg ennyire egy ifjúsági könyv (az utolsó fejezeteket konkrétan végigzokogtam). Az, hogy a szöveg önmagában minőségi és igényes, talán nem meglepő, viszont muszáj kiemelnem Tóth Tamás Boldizsár fordítását, néhány név vagy kifejezés szerintem még sokkal jobban is sikerült magyarul, mint eredeti nyelven. A szöveg mellé nekem tökéletes kiegészítést nyújtottak Jim Field fekete-fehér rajzai, tetszett, hogy nem voltak túl gyerekesek, ugyanakkor nagyon szépek és kidolgozottak, jól illettek ehhez a megható, néha keserédes, szívmelengető történethez. 


Ha valaki szeretne egy kicsit visszautazni a gyermekkor ártatlan, őszinte és csodálatos világába, vagy már most ráhangolódna az ünnepi hangulatra, semmiképpen ne hagyja ki ezt a könyvet. Amellett, hogy számtalan kalandban lehet részünk Jackkel és a malacokkal együtt, nagyon sok mindent tanít ez a történet a családról, kapcsolatokról, vagy éppen a veszteségről és a gyászfeldolgozásról. Nem gondoltam volna, hogy a Harry Potter után ekkora durranásnak fogom érezni még Rowling valamelyik könyvét, de tény, hogy felkerült, nem csak az éves, hanem a mindenkori kedvenceim közé is. És most megyek, megsimogatom Lord Schinkent, Cekélyszéget, Hörpit és a többieket, hogy tudják, sosem fogom elveszíteni vagy elfelejteni őket.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Felsős korosztálytól kezdve mindenkinek, aki vágyik a csodára, kalandra és izgalomra, egy gyönyörű és szívmelengető karácsonyi történet formájában.

Nyereményjáték:

Mindannyian vesztettük már el kedvenc játékainkat, vagy tárgyainkat, így teljes mértékben  tudunk Jackkel azonosulni. Ebben a játékban minden bejegyzésben találtok egy karácsonyi malacos képet elrejtve. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt találjátok meg a képet elrejtve.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.08.: Csak olvass!
11.12.: Könyv és más (értékelés)
11.14.: Utószó
11.16.: Könyv és más (extra)
11.18.: Dreamworld
11.20.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések