Márta ​evangéliuma (értékelés és nyereményjáték)

 


Mészöly Ágnes legújabb, felnőtteknek szóló regényében a Márták világába kalauzolja az olvasókat. Hogy kik is azok a Márták? Mindannyian ismerjük őket, sőt, talán mi magunk vagyunk. Ismerjétek meg a regény két Mártáját, tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!



Kiadó: Prae Kiadó, 2021
Oldalszám: 332 oldal

ISBN: 9786155070945


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Márták köztünk élnek. Arról lehet őket megismerni, hogy láthatatlanok. De ott vannak, amikor vissza kell varrni egy leszakadt gombot, kezük nyomán kerül friss virág az asztalra, és ők simítják el a konfliktusokat. Odaadásuk nélkül semmi nem működik jól, mert náluk az ember előrébb való, mint az eszme. Így volt ez már a bibliai időkben is. Jézus és tanítványai élelmezéséről és elszállásolásáról nem Mária és Lázár, hanem testvérük, Márta gondoskodott. Ő is szívesen hallgatta volna a tanításokat, de akkor mindenki éhesen maradt volna.

Márta – akárhogy is hívják – Márta marad, mert minden korban szeretjük kisírni magunkat valakinek a vállán. A regény egyik szála a bibliai Márta története, amely összefonódik egy negyvenpluszos nőével a szomszédból. Ő az, akinél mindenkit sikeresebbnek látunk. „Csak” feleség, anyuka, barátnő, családösszetartó, kertész, szakácsnő, és persze még munkahelye is van. Meg titkai. Történetét és közös életük történetét a férjének meséli, a férfinak, akivel évtizedek óta együtt él.

Mészöly Ágnes könyve a megelevenedett élet, annak minden fájdalmával, örömével, könnyeivel és nevetésével.


Véleményem:

Mészöly Ágnes könyve alapvetően úgy került a látóterembe, hogy szerettem volna megismerkedni a Prae Kiadó köteteivel. Az írónőtől korábban csak Az Emberek Országa című ifjúsági disztópiát olvastam (értékelésem ITT), kíváncsi voltam, hogy más műfajban, másfajta célközönségnek hogyan és miről ír. A Márta ​evangéliuma szinte azonnal beszippantott, Mészöly Ágnesnek sikerült már az első lapokon nagyon erős atmoszférát teremtenie, ahol a szépirodalmi minőség mellett nagyon is fontos lélektani, önismereti kérdések merülnek fel, és ahol a szereplők sorsában minden olvasó kicsit magára ismerhet. 

A történetek - mert ha pontosak akarunk lenni, ebben a kötetben tulajdonképpen két történetet mesél el a szerző-, középpontjában a Márták állnak. Jelen esetben ez a név nem csupán két érdekes női karakterre utal, hanem egyfajta nőtípusra is. A Márták azok a nők, akik számára borzasztó fontos, hogy minden rendezett legyen körülöttük, hogy gondoskodjanak másokról, és hogy adott esetben mások terheit is a nyakukba vegyék. Manapság ezt a hozzáállást vagy személyiségtípust gyakran nevezik "mártírnak", különösen akkor, ha képviselőjük még szóvá is teszi, mennyi mindent megtesz másokért, és cserébe milyen kevés segítséget kap. Mészöly Mártái szerintem nem mártírok, pusztán olyan nők, akik önmagukat leginkább a törődés és gondoskodás tükrében tudják értelmezni, és akik sajnos hajlamosak arra, hogy kötelességeik teljesítése közepette megfeledkezzenek arról, mit is vártak az élettől vagy mire vágynak a szívük mélyén. 


A fejezetek váltogatják egymást a kötetben, így ugrálhatunk a két, nagyon eltérő világban és idősíkban játszódó cselekmény között. Az első történetszálban megismerhetjük a bibliai Mártát, Mária és Lázár nővérét, illetve az ő nézőpontján keresztül azt az időszakot, amikor Jézus elkezdi terjeszteni tanításait, híveket gyűjt, majd végül kereszthalált hal. Márta szüleik halála után, mivel fivére igen beteges és egyszerű lélek, magára vállalja szinte az összes fontos otthoni munkát, a gazdaság irányítását, és persze gondoskodik testvéreiről is. Bár őt is érdekli, amit az új próféta beszél, és testvéreihez hasonlóan ő is szívesen hallgatná a példabeszédeket, számára fontosabb feladat a kötelességek teljesítése, hogy ételt készítsen a Mesternek és tanítványainak, amikor vendégül látják őket. Annak ellenére, hogy az élete nagy része szolgálatból áll, egyáltalán nem gyenge karakter, néha egészen határozottan ki is áll magáért, de alapvetően végig vállalja azt a szerepet, amit rá mért az élet. 

A párhuzamosan játszódó cselekményszálban megismerhetünk egy másik Mártát is, a negyvenes feleséget és édesanyát. Márti valaha férjéhez hasonlóan orvosi pályáról álmodozott, de végül recepciós lett annál a magánklinikánál, ahol a férje dolgozik orvosként. A munkahelyén egyáltalán nem érik kihívások, és már maga sem hiszi, hogy többre lenne alkalmas. Férjével, bár nem rossz a kapcsolata, mégis sok a kimondatlan dolog, kérdés és sérelem, ami miatt házasságukból már hiányzik az igazi tűz. Kamasz és fiatal felnőtt gyermekeivel is egyre nehezebben találja meg a hangot, és egy idő után szembesül azzal, hogy a családi dinamikát már régóta az elhallgatások, a szőnyeg alá söpört igazságok határozzák meg. Egy nap azonban váratlan fordulat áll be az életében, amikor új munkát kap a titokzatos Dicső úrtól, aki érdekes módon mintha sokkal többet tudna róla, mint amit ő maga elmesél neki, és akinek köszönhetően szép lassan elkezd ráébredni arra, mire is vágyik igazán, és hogyan tudna végre úgy segíteni szeretteinek, ahogy az nekik is jó lenne. 

A két Márta szerintem a hasonló sors és életfeladat mellett is nagyon különböző karakterre sikeredett, ahogy a történetük is eléggé eltérő, annak ellenére, hogy azért találunk köztük párhuzamokat is. A bibliai időkben játszódó fejezetek a nyelvezetükkel varázsoltak el (na és persze Júdás karakterével), Mészöly Ágnes szerintem fantasztikusan ír, ugyanakkor ezzel a Mártával sokkal nehezebben tudtam azonosulni. A jelen Mártija számomra hitelesebb volt, valószínűleg azért, mert rengeteg hozzá hasonlót ismerek, sőt, néha saját magamon is észreveszem, hogy kezdek "mártásodni" és olyan dolgokat is a nyakamba venni, amiket nem feltétlenül kellene, vagy éppen nem így. Az ő életének eseményei, a családjában fellelhető problémák szerintem eléggé gyakoriak, a könyv pedig jól rámutat arra, hogyan lehet a rosszul berögzült sémákon változtatni, ha az embernek van hozzá bátorsága. Sok regényre rá szokták aggatni a "női sors" jelzőt, de ez tényleg az a javából, tele életszerű helyzetekkel és olyan dilemmákkal, amiket már mindannyian tapasztaltunk. 

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra ez a könyv, tetszett az ötlet, hogy a kétféle történetet váltakozó fejezetekben olvashattam el, így az olvasás élménye is változatosabb volt. A szöveg minden szempontból minőségi, tele nagyon szép megfogalmazásokkal és érdekes gondolatokkal. A cselekmény szintjén persze nem történik semmi olyan, amivel ne találkoztunk volna már valaha, de az írónő ezt az egészet egy nagyon sajátos fókusszal mutatja meg, ami jó apropó lehet arra is, hogy az ember önvizsgálatot tartson, és elemezze kicsit a saját döntéseit, életét, elégedettségét. Most azt gondolom, hogy újraolvasós lesz a számomra, kíváncsi vagyok, hogy mondjuk tíz év múlva mennyiben fog más mondanivalót, üzenetet nyújtani. Összességében nagyon tetszett, és nem bántam meg sem a kiadóba, sem az írónőbe vetett bizalmat.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a szépirodalmi minőségben megírt, lélektani történeteket emberi sorsokról, vágyakról és kapcsolatokról.

Nyereményjáték:

Mészöly Ágnes nagyon termékeny és sokszínű író. Játékunkban korábbi könyveinek címét keressük. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

“Nem tudom, hogy veszi a bátorságot, de kijavít, ezek nem zsengék, ez slam poetry, és ha többet akarok tudni a kortárs irodalomról, mélyedjek el Závada Péter szövegeiben. Műveletlen fickó, még azt sem tudja, hogy nem Péter, hanem Pál.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.18. Könyv és más
11.20 Ambivalentina

Megjegyzések