The ​Gilded Ones – Aranyló vér (értékelés és nyereményjáték)

 

A Maxim Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az Aranyló vér című YA fantasy kötet. Igazi kuriózum az ifjúsági könyvek között, Namina Forna Deka történetén keresztül mutatja be a rasszizmus káros következményeit, és hogy mire képes egy csapat erős nő, ha összefog. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott könyvet.



Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 400 oldal
Eredeti cím: The Gilded Ones
Fordította: 
Béresi Csilla

ISBN: 9789634995302


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A tizenhat éves Deka félve várja a Próbát, ami el fogja dönteni, hogy befogadja-e a falu népe, hisz természetfeletti megérzései máris kiemelik a társai közül. Deka azért imádkozik, hogy vörös legyen a vére, de mivel az arannyá változik, sajnos tisztátalannak bizonyul. Ez azt jelenti, hogy a halálnál is rosszabb sors vár rá. Ekkor azonban megjelenik egy titokzatos hölgy, aki kiutat kínál neki: beállhat az alakik közé, a császár kizárólag lányokból álló seregébe. Az alakik mind ritka képességekkel megvert, csaknem halhatatlan lények, egyedül ők tudják elhárítani az országra rontó Halálsikolyok támadásait. Deka annyira vágyik az elfogadásra, hogy belemegy a veszedelmes ajánlatba, és otthagyja a szülőfaluját, az egyetlen közösséget, amit ismer. Miközben élete legnagyobb harcára készül, azzal kell szembesülnie, hogy a főváros magas falai között számos titok lakozik. Minden és mindenki másnak bizonyul, mint aminek látszik. Még maga Deka is.


Véleményem:

Mostanában tényleg igyekszem nagyon megválogatni, milyen ifjúsági fantasy-sorozatokba kezdek bele, és csak azokat vállalom, amik valami miatt nagyon fennakadnak a szűrőmön. Namina Forna regénye először a különleges hangulatú borítóval ragadta meg a figyelmemet (amihez aztán nagyon szép magyar kiadás is társult), majd a fülszöveget olvasva úgy döntöttem, próbát teszek ezzel a kicsit sötét hangulatú, mágiával és harccal átitatott, társadalmi kérdéseket feszegető történetbe. És te jó ég, milyen jó, hogy megtettem! Az utóbbi időkben voltak pozitív élményeim a műfajban, de ezek inkább csak a kellemesen elszórakoztató kategóriába estek, kevés volt az igazán kirobbanó, egyedi és emlékezetes darab. A The ​Gilded Ones – Aranyló vér engem most nagyon megtalált, szinte le sem tudtam tenni.

A történet tizenhat éves főszereplője, Deka egy olyan világban él, ahol a lányok sok szempontból alárendelt szerepbe kényszerülnek. Fő erényük a vallásos jámborság, engedelmesség és apjuk, fivéreik vagy férjük szolgálata, és ha ez még nem lenne elég, serdülőkorukban részt kell venniük a Próbán, ahol kiderül, valóban erkölcsös és szelíd teremtések, vagy tisztátalanok, akiket a közösség egyből kitaszít magából. Deka már eleve kicsit hátrányos helyzetből indul, elhunyt édesanyja déli származása miatt máshogy néz ki, mint az északi lányok többsége, ráadásul régóta nyomasztja egy megérzés vagy félelem, hogy esetleg nem fog megfelelni. Nagy meglepetést nem árulok el azzal, hogy ez a félelme valóra fog válni: amikor kiderül, hogy vére vörös helyett arany színben játszik, és hogy ő is egy a tisztátalanok közül, egykori barátai és apja is elfordul tőle, Deka pedig reményvesztetten várja a kivégzést. Sok kín és szenvedés után azonban a halál helyett kap egy másik lehetőséget. Beállhat a császár különleges seregébe, az alakik közé, akik mind a Próbán megbukó, tisztátalan lányok és nők, hogy húsz éves szolgálattal vezekeljen és nyerhesse el majd újra a becsületét. A szolgálat nem veszélytelen, hiszen az emberek világát régóta fenyegető szörnyetegeket, a Halálsikolyokat kell elpusztítaniuk, amire különleges képességeik miatt sokkal alkalmasabbak, mint férfi társaik. 



Deka megtörten, bizonytalanul és elesetten kezdi meg a kiképzést, nehezen bízik meg oktatóiban és társaiban, de még saját magában is, hiszen önmagára sem tud másként tekinteni, mint ocsmány teremtményre, aki nem méltó istenük, Ojomo szolgálatára. Szép lassan azonban egyre inkább megtalálja a helyét ebben a furcsa világban, harcostársai személyében új családra és nővérekre lel, és talán még a szerelem is beköszönt az életébe. Ezzel párhuzamosan azonban benne is változik valami, és úgy tűnik, még az alakik között is különlegesnek számít, hiszen olyan dolgokra képes, amik a természet ellen valók, és amikről korábban még sosem hallott. Rengeteg igaznak vélt tanítás kérdőjeleződik meg benne, és még az is lehet, hogy az egész világ és annak törvényei hazugságokra épülnek, melyek célja nem feltétlenül az volt, hogy a szörnyetegeket pusztítsák el az emberek... Na de ennél többet nem is szabad mondani, elég annyit tudni, hogy hihetetlen fordulatokban és izgalmakban lehet részünk. 

Azért érdekes ez a regény, mert alapvetően nincsenek benne rettentő újszerű témák vagy ötletek, mégis összességében valahogy nagyon friss, eredeti és lehengerlő élmény volt olvasni. Ennek egyik oka az lehetett, hogy nagyon jól kidolgozottak a karakterek, a másik, hogy szinte semmi fölösleges üresjárat nincs a könyvben, akár a cselekmények, akár Deka gondolatai szintjén, de mindig érdekelt, amiről éppen szó volt. Főhősünk személyes fejlődése nagyon szépen ki lett dolgozva, eleinte abszolút átérezhető volt, hogyan hagyott nyomot rajta a patriarchális társadalom és vallásuk tanításai, ahogyan az is, hogy később hogyan talál magára és hogy válik egyre határozottabbá. Nagyon tetszett, hogy mellette a kisebb szereplők is elég hangsúlyosak voltak, nagyon megszerettem például Brittát és Belcalist. A felépített világ szerintem elég érdekes volt, és ha nem is volt túl részletesen kifejtve minden, arra pont elég volt, hogy értsük és átlássuk az egészet, ráadásul a mágia természete vagy a különböző lények megalkotása mellett fontos szerepe volt a társadalmi problémáknak és jelenségeknek, mint amilyen mondjuk a nők alávetett helyzete vagy a másság kategorikus elutasítása. Nagyon jó arányban keveredtek ezek a témák, ráadásul az egésznek volt egy kicsit sötét, borús atmoszférája, amit én egyébként is nagyon szoktam kedvelni. 

Összességében nagyon jó szívvel tudom ajánlani, az ifjúsági fantasy címke ellenére szerintem műfaji szempontból tág és rugalmas mű, ami sokféle olvasó ízlésének meg fog felelni. Néha kicsit kegyetlen, naturális és sötét, de folyamatosan felbukkan benne a hűség, remény és bajtársiasság, ráadásul erős női karakterekben sem szűkölködik. Nagyon-nagyon remélem, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásra, mert úgy érzem, még csak most kezdődik a java, hőseinkre még sok megpróbáltatás és kihívás vár, ha a helyes úton akarnak járni. Én mindenesetre ott leszek majd, és kiderítem, hogyan alakul a sorsuk. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy igazán erős, izgalmas és elgondolkodtató ifjúsági fantasyt olvasni.

Nyereményjáték:

Szeretitek az erős női karaktereket? Mi is! Elhoztunk nektek négy csodás női szereplőt, minden állomáson vár rátok egy, a ti dolgotok pedig az, hogy az állomáson szereplő hősnő nevét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.20. Könyv és más
11.22. Readinspo

Megjegyzések