Papírpalota (értékelés és nyereményjáték)

 

Miranda Cowley Heller, aki az HBO igazgatóhelyettese volt, első regényével jelentkezik a hazai olvasóközönség előtt. A Kult Könyvek sorozatban megjelent Papírpalota érzékeny, lírai történet egy asszony vívódásáról, akinek élete eddigi legnehezebb döntését kell meghoznia. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a XXI. Század Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2021
Oldalszám: 378 oldal
Eredeti cím: The Paper Palace
Fordította: Katona Ágnes

ISBN: 9789635681181


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ez a ház, ez a hely minden titkomat ismeri.
Elle ötvenéves, három gyermek anyja, boldog házasságban él. Július van, a Cape Codon található családi nyaralóban, a Papírpalotában ébredeznek, Elle gyerekkora óta itt tölt minden nyarat. Ez a reggel más, mint a többi: előző éjjel Elle és gyerekkori barátja, Jonas kisurrantak a hátsó ajtón át a sötétbe, és életükben először szexeltek egymással. Közben a házastársaik gyanútlanul beszélgettek odabent.
Most, a következő huszonnégy óra leforgása alatt Elle-nek muszáj lesz döntenie: megmarad a jelenlegi életében a férjével, Peterrel, akit őszintén szeret, vagy fejest ugrik a fantáziába, amire mindig is vágyott – Jonasszel gyerekkorukban is szerelmesek voltak, és egymáséi is lettek volna, ha nem alakul minden másképp egy tragikus baleset miatt, amely örökre megváltoztatta az életüket.
A regény fokozatosan adagolja a múltbeli eseménysort, hogy átérezzük, milyen összetett a döntés, amelyet Elle-nek meg kell hoznia. A Papírpalota egyszerre gyengéd és pusztító mű, amely hitelesen ábrázolja a feszültséget, amely vágyak és méltóság között feszül, feltárva az abuzív családi kapcsolatok, kisebb gaztettek és igazi bűnök közötti összefüggéseket.

Miranda Cowley Heller az HBO igazgatóhelyettese volt, vezetésével fejlesztették többek között a Maffiózókat, a Sírhant Műveket, a Drótot, a Deadwoodot és a Hármastársakat. Ez az első regénye. Gyerekkorában minden nyarat Cape Codon töltött, most Kaliforniában él.


Véleményem:

Bár régóta szemezek a sorozattal, igazán mostanában kezdem felfedezni a XXI. Század Kiadó KULT Könyveit, melyek eddig nem csupán kifejezetten impozáns külsejükkel, hanem különleges tartalmukkal is meggyőztek arról, hogy érdemes beszerezni őket. Emiatt nem volt kérdéses, hogy elolvassam Miranda Cowley Heller Papírpalota című kötetét. A fülszöveg alapján azt vártam, hogy a történetben központi szerepe lesz a szerelemnek, de nem amolyan romantikus módon (tudom, fura vagyok, de tőlem alapvetően távol állnak a romantikus regények), hanem csak annak eszközeként, hogy egy író bemutasson egy egész életet, annak minden hibájával, titkával és traumájával együtt. Érdekes utazásra indultam tehát, és sok szempontból mást és többet kaptam, mint amit reméltem.

A történet rögtön belecsap az események közepébe és a fő konfliktusba. A háromgyerekes családanya, Elle Cape Codon tölti a nyarat, mint gyerekkora óta szinte mindig, és éppen most feküdt le gyerekkori barátjával, Jonasszal. Bár mindig is éreztek valamit egymás iránt, az élet mégis úgy hozta, hogy másokkal házasodtak össze, és eddig a pillanatig nem is lépték át azt a határt, ami a barátságot elválasztaná valami többtől. Elle-nek tehát végig kell gondolnia egész eddigi életét, az összes döntésével és sorsfordító emlékével együtt, hogy képes legyen elhatározni, mit kezdjen ezzel a szenvedélyes és hirtelen élménnyel. A regény innentől kezdve váltakozva meséli el a jelen és a múlt eseményeit, ráadásul nem csupán Elle múltját, hanem a korábbi generációk történetét is anyja vagy nagyanyja történetein keresztül. Az idősíkok változnak, egy dolog azonban örök, a Cape Codon található nyaraló, a Papírpalota, és az ahhoz kapcsolódó, keserédes atmoszféra. 


A cselekmény nagy része tehát ezekből a visszaemlékezésekből áll össze, melyek sok szempontból átlagos, mégis sajátosan szomorú családtörténetet mesélnek el. Elle gyermekkora nem volt egyszerű szülei válása után, édesanyja, bár a mai napig fontos szerepet tölt be az életében, kifejezetten ellentmondásos figura. A lapokat olvasva kibontakozik előttünk, hogy a család nőtagjai generációk óta hordoznak magukkal különféle traumákat és rossz mintákat, melyek valamiképpen mindig hatással vannak a következő nemzedékre. Elle érzékeny, okos fiatal lány volt, a tragédia és a trauma azonban őt sem kerülte el. Súlyos titkot rejt a múltjában, amin egyedül Jonasszal osztozik, férjét, Petert sosem tudta beavatni ebbe a sötétségbe és fájdalomba. Érdekes kérdés egyébként, amit a regény boncolgat. Rengeteg ember számára létezik egy másik személy, aki mindenkinél jobban megérti és ismeri őt, de sokszor mégsem ez a személy lesz az, akivel összeköti az életét. Vajon pont amiatt, mert az ilyen ember túlságosan sokat tud rólunk, a legrosszabb, legsötétebb oldalunkról is, aki előtt képtelenség tiszta lappal indulni az életben? Vagy amiatt, hogy a fiatalkori ártatlanság és tökéletes szerelem illúzióját nem merjük bepiszkítani a mindennapok sablonosságával és szürkeségével? Helyes és mindenki számára fix válasz természetesen nincs ezekre a kérdésekre, a Papírpalota viszont rávesz arra, hogy gondolkodjunk és kicsit szembenézzünk a saját emlékeinkkel. 

Mindenképpen ki kell emelni, hogy a szöveg egészen gyönyörű, szépirodalmi igényességgel bír. Látszik, hogy Miranda Cowley Heller valamilyen formában foglalkozott a filmezéssel, ugyanis az általa leírt tájak, mindennapi jelenetek és történések nagyon képszerűek, elképesztően könnyű beleélni magunkat a regény világába és ott találnunk magunkat a szereplők mellett. Tény, hogy nem egy pörgős, gyorsan haladó történet, szép lassan bontakozik ki benne minden, az egésznek néha olyan a hangulata, mint egy ragacsos, lusta és nehéz nyári délutánnak, amit hideg zuhany formájában frissít fel néhány váratlan és sokkoló jelenet. A múltbeli események kapcsán szerepet kap a diszfunkcionálisan működő család témája, ahogyan az erőszaké is, szerintem az írónő nagyon érzékletesen mutatta be, hogy ezek a történések milyen károkat tudnak okozni egy fiatal személyiségében és későbbi működésmódjában. Elle karaktere ezek miatt számomra hiteles volt, ugyanakkor néha mégis távol éreztem magamtól, legalábbis azt az asszonyt, akivé felnőttként vált. De talán pont ez volt a lényeg, hiszen ő maga is azzal a konfliktussal küzd, hogy nem találja meg saját magát felnőttkori énjében, feleségként és anyaként. 

Bár az olvasó izgulhat amiatt, hogy a történtek után hogyan fog Elle dönteni, szerintem egyáltalán nem ezen a döntésen van a hangsúly, sokkal inkább azokon a belső vívódásokon, amik lezajlanak ilyenkor az emberben. A lélektani mozzanatok pedig olyan pontosan és precízen vannak ábrázolva, és annyira érthetőek a múltbeli események ismeretében, hogy az olvasók nagy része biztosan talál olyan érzést, gondolatot vagy élményt, ami ismerős lesz számára. Miranda Cowley Heller remekül ír, viszont meg kell adni ennek a regénynek azt a figyelmet, időt és nyugalmat, amit megérdemel, szerintem legalábbis akkor tud igazán élvezetes lenni, ha képesek vagyunk elmerülni benne és elfogadni sajátos tempóját. A Papírpalota különleges, érzékeny történet, ami nem finomkodik azzal, hogy az arcunkba vágja a valóságot és az élet keményebb pillanatait, ugyanakkor végig benne van az ígéret, hogy valamiféle megnyugvásra lelünk a végén.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik nem bánják, ha egy történet lassan bontakozik ki, és inkább elmélkedős, mint akciódús.

Nyereményjáték:

Miranda Cowley Heller regénye a kiadó Kult Könyvek sorozatában jelent meg, mostani játékunkban pedig a sorozat további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a regény címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

“Kezdem azt hinni, hogy még a tudás sem képes megszabadítani a világot az összes furcsaságától.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések