Képtelen ​történet (értékelés és nyereményjáték)

 


Benyák Zoltán Féktelen történet című regényével ismét visszarepít minket az írók képzeletének birodalmába. Ezúttal Max lányával, Moirával kalandozhatunk ismert és ismeretlen történetek szereplői között. Egy vegyes turné keretében egy bloggerünk elmondja a véleményét az első könyvről (Képtelen történet), négy bloggerünk pedig az új könyvet véleményezi. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Főnix Könyvműhely, 2020
Oldalszám: 256 oldal
ISBN: 9786155999307


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Max történeteket ír. Különlegeseket, vicceseket, fantasztikusakat. Ez a munkája, és jól csinálja. Olyan jól, hogy észre sem veszi, a meséiben él. Egy olyan világban, ahol a történetei veszik körbe: hősök, fura lények, vad tájak. Ám egy napon bekopogtat az egyik szereplője, egy szemtelen kislány, és arra kéri, segítsen megtalálni az egyik történetben elveszett holmiját. Max belemegy a dologba. A lánnyal az oldalán kilép biztonságos tornyából, és a kalandok rögtön elsodorják. Egyenesen a szörnyek, legendák, gonosz tervet szövő szereplők világába.

Benyák Zoltán páratlan fantáziával alkotta meg új regényét. Újra átélhetjük az Alíz csodaországban, vagy Óz, a nagy varázsló élményét. Lehetünk gyerekek, elengedhetjük a fantáziánk, együtt nevethetünk, aggódhatunk hőseinkért a Képtelen történet minden egyes oldalán.

Véleményem:

Benyák Zoltántól már olvastam korábban Az utolsó emberig című könyvet, ami 2018 egyik legjobb olvasmányélménye volt számomra. A Képtelen történettel is szemezek már egy ideje, régóta kívánságlistán volt, de valahogy nem került rá sor mostanáig. Amikor felmerült, hogy blogturné indulna a második kötettel, a Féktelen történettel, úgy éreztem, itt a lehetőség, hogy pótoljam a mulasztást. Így ebben a kicsit rendhagyó turnéban, ahol a többiek a második részt fogják értékelni, én az elsőhöz szeretnék kedvet csinálni, hátha más is van, aki hozzám hasonlóan picit le van maradva, és szeretné eldönteni, hogy tetszene-e neki ez a történet.

Az illusztrált, színes borító láttán először az volt a benyomásom, hogy egy nagyjából tipikus ifjúsági fantasyt fogok majd olvasni, ami elsősorban a felsős és idősebb korosztályt célozza meg. Nem is tévedhettem volna nagyobbat, legalábbis ami a regény tipikusságát illeti, ugyanis sok szempontból rendhagyó élményt kaptam, olyan mély tartalommal, amivel ritkán találkozni ebben a műfajban, és ha igen, kincsként őrizzük minden sorát. A könyv egyik főhőse egy Max nevű fickó, aki fiatal kora óta ír mindenféle történetet, és aki már egy ideje a saját maga által megteremtett valóságban él. Egy szép napon igazán cserfes, szókimondó és határozott kislány állít be hozzá, aki követeli, hogy segítsen neki megtalálni a szív alakú dobozát. Mert hát, ugyebár Max volt az, aki mind a kislányt, Moirát, mind a dobozt kitalálta, így kutyakötelessége részt vállalni annak felkutatásában. Max végül kötélnek áll, és önmaga számára is meglepő módon elhagyja (elefántcsont)tornyát, hogy kilépjen abba a látványos, varázslatos, félelmetes és meghökkentő világba, melyet a saját élményei és fantáziája népesített be élete során. 


Ezzel párhuzamosan más szereplők is feltűnnek, akik látszólag valami rosszban sántikálnak, legalábbis alig várják, hogy lecsaphassanak végül a nagy íróra és mesemondóra, aki végre elhagyta búvóhelyét. Míg Max és Moira a doboz után kutat, egyre különösebb dolgok történnek velük, és ahogy egyre mélyebbre hatolnak a kitalált világban, úgy kerül egyre több, korábban eltemetett emlék és érzés felszínre Max elméjéből és lelkéből. Hol kezdődik a valóság, és hol a képzelet? Vajon mit tehet az az író, aki már nem mer visszatérni a valóságba, de attól is megrémül, hogy a saját képzeletével és emlékeivel szembesüljön? Ahogy lassan összefonódik valóság és képzelet, egyre többet tudhatunk meg hőseink igazi életéről és egymáshoz való viszonyáról, hogy aztán egy szívszorító, mégis felemelő megoldásban egyesüljön mindaz, amit addig olvastunk. 

Olvasás után nehéz volt összeszednem a gondolataimat, mert a Képtelen történet sokkal inkább hat az érzésekre, mint a tudatos gondolatainkra. Bár sok ismert könyv hangulatát vagy egyes, általam szeretett elemeit véltem felismerni benne (pl. Ende vagy Baum  történetei, vagy éppen A kis herceg), mégsem éreztem egy percig sem, hogy ez valaminek az utánzata lenne, a történet rendkívül eredeti és ötletgazdag, csupán atmoszférájában és összetettségében idézi meg azokat a nagy műveket, amik nekem is sokat jelentettek fiatalabb koromban. Néha ugyan elbizonytalanodtam, hogy a néhol egész komoly vagy sötét jelenetek mennyire passzolnak a 12+-os korosztályhoz, de igazából pont az a klassz ebben a regényben, hogy mindenki pont annyi jelentésréteget és mélységet talál benne, amennyire készen áll. Az biztos, hogy nem egy szokványos, könnyed vagy sablonos történet, annál lényegesen több, még én magam is úgy érzem, hogy egyszer érdemes lenne újraolvasnom. 

Nagyon pozitívak voltak tehát az élményeim, bár eleve magasan voltak az elvárásaim az író korábbi könyve alapján, nem gondoltam volna, hogy egy ilyen jellegű és ennyire gazdag történetet kapok. Ha valaki érezte már úgy valaha, hogy szívesebben menekülne a képzelete világába a valóság helyett, vagy azt, hogy elképzelt világokban sokkal otthonosabban érzi magát, mint a való életben, az biztosan meg fogja találni a számításait. Olvasmányos, nyelvi szempontból frappáns és igényes szöveg, az egyetlen dolog, amit picit hiányoltam, egy jó kis belső illusztráció volt, de hát ne legyen az ember teljesen telhetetlen. Én tehát jó szívvel ajánlom ezt a könyvet is, a Féktelen történet értékeléseit pedig veletek együtt fogom a blogturnén követni, ugyanis én is nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az igazi különlegességeket az ifjúsági fantasy műfaján belül.

Nyereményjáték:

A történet az írók világának egyfajta keverékében játszódik. A feladat ezúttal az lesz, hogy a felsorolt szavak segítségével kitaláljátok, melyik regénysorozat világához is tartoznak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regénysorozatok címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

cikesz, seprű, halálfaló, sárvérű


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11. 29. Könyv és más
12. 01. Flora the Sweaterist
12. 03. Kelly és Lupi olvas
12. 05. Hagyjatok! Olvasok!
12. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út – interjú

Megjegyzések