A fenti lakók (értékelés és nyereményjáték)

 

A 21. század Kiadónál jelent meg Lisa Jewell szövevényes thrillere, amelyben régi titkokat rejtő elhagyatott ház áll a középpontban.Tartsatok a bloggerekkel hogy kibogozzuk a múlt bonyolult szálait és kiderüljön, hogy kik is laktak az emeleten. S ha velünk játszatok, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.



Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2021
Oldalszám: 304 oldal
Eredeti cím:The Family Upstairs
Fordította: Katona Ágnes

ISBN: 9789635681587


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.
A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek?
Két család ügyei gabalyodtak össze.
Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.

Véleményem:

Korábban még nem olvastam semmit Lisa Jewelltől, viszont mostanában nagyon kellemes tapasztalataim voltak a XXI. Század Kiadó frissen megjelent thrillereivel (amik nem mellesleg nagyon szépek és igényesek a kemény borításukkal), a fülszöveg pedig kellően felcsigázott, úgy sejtettem, ha bejönnek a számításaim, egy igazán sötét és izgalmas történetet olvashatok majd. Annak ellenére, hogy kicsit más irányba ment a sztori, mint amire eredetileg számítottam, örülök, hogy belefogtam A fenti lakókba, mert számomra pont az a regény volt, amit egy ültő helyemben kivégzek, és ami addig nem ereszt és nem hagy nyugodni, amíg meg nem tudom, mi történt pontosan.

A történet az a fajta thriller, ahol van egy jelenben játszódó kiindulópontunk, egy évekkel korábbi, rejtélyes és sötét titkunk, majd egy hosszú folyamat, mely során a különféle szereplők nézőpontjából és visszaemlékezéseiből szépen összerakosgathatjuk a kirakós darabjait. A jelen szála ebben az esetben, hogy a fiatal nő, Libby, huszonötödik születésnapján levelet kap örökségéről, melyet igazi szülei hagytak rá. Libby tudta ugyan, hogy vér szerinti szülei már nem élnek, azzal azonban csak az örökségül hagyott ház átvétele során szembesül, hogy sorsuk meglehetősen tragikus volt. Az ominózus házban találták meg holttestüket egy ismeretlen férfiéval egyetemben, kamasz gyerekeik örökre eltűntek, a rendőrség pedig az emeleten találta meg az akkor még kisbaba Libbyt, akiről, úgy tűnik, valaki gondoskodott a szülők közös öngyilkossága után. Főhősünk igyekszik kideríteni, pontosan mi történt a születése előtt a baljós, hatalmas házban, ebben segítségére lesz egy, az ügyben korábban is kutakodó újságíró, együtt egyre sötétebb dolgokat derítenek ki családja múltjáról. 


Mi, olvasók, kicsit előnyben vagyunk Libbyhez képest, ugyanis az ő nézőpontjából játszódó fejezetek mellett olvashatunk két másik narratívát is, olyan személyektől, akik szintén a házban éltek. Megtudjuk, hogy Libby igazi szülei hogyan fogadtak be ismeretlen embereket, és hogy ezek az emberek aztán hogyan manipulálták a családot, illetve mi történt mindeközben a házban élő akkori gyerekekkel. A cselekményről ennél többet nem érdemes mondani, mert tényleg úgy az igazi, ha olvasás közben állnak össze a részletek, de annyit elárulhatok, hogy nyomasztó, sötét titkokat őriz az öreg ház. A fejezetek tökéletes arányban váltogatják egymást, Jewell nagyon jól adagolja mind az információkat, mind a feszültséget, az egész regénynek van egy elég nyomott, baljós hangulata, amitől egyrészt szabadulni szeretnénk, másrészt nagyon erősen beszippant. 

Nekem a kedvenceim azok a fejezetek voltak, amik Henry, az egyik, a házban élő kamaszfiú visszaemlékezéseiből álltak. Egyrészt ez volt az a szál, amiből képet kaphattunk arról, mi is történt huszonöt évvel ezelőtt, hogyan fordult a jómódú család élete szép fokozatosan rémálomba. Másrészt Henry karaktere nagyon izgalmasra sikeredett, érezzük, hogy már gyerekként is kicsit más volt, mint a többiek, és annak ellenére, hogy ártatlan elszenvedője volt az eseményeknek, volt benne valami, amitől a szőr felállt a hátamon. Az írónő abban is nagyon jó, hogy félrevezessen vagy totálisan mellékvágányra vigyen minket, amikor már azt éreznénk, hogy sejtjük az igazságot, mindig jön egy újabb apró fordulat, amire nem számítottunk. A fél csillag levonás részemről egyedül annak jár, hogy a végkifejletet és a magyarázatot picit nehéz volt elfogadnom, legalábbis olyan értelemben, hogy ez így ebben a formában tényleg megtörténhetett csont nélkül. Ugyanakkor ez sem von le a könyv értékeiből, mert alapvetően végig nagyon olvasmányos, izgalmas, a fejezetek nem túl hosszúak és folyamatosan biztosítják a változatosságot, mindig történik vagy kiderül valami, ami miatt folytatni akarjuk. 

Számomra ez minden szempontból egy nagyon korrekt darab volt, az a fajta thriller, ahol nem a véres jelenetek vagy a brutalitás adja a borzongás forrását, hanem a nagyon nyomasztó, titkokkal terhelt légkör és feszültség. Nem is gondoltam volna, hogy a gyönyörű borító ilyen sötét történetet takar, bár ha tudtam volna, az is csak arra sarkallt volna, hogy el akarjam olvasni. Remélem, hogy az írónőtől más könyveket is olvashatunk majd a jövőben ebben a műfajban, engem abszolút meggyőzött arról, hogy érdemes figyelni rá, főleg azoknak, akik hozzám hasonlóan néhány órányi önfeledt borzongásra vágynak.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak a thriller-rajongóknak, akik a brutálisabb-hentelősebb darabok helyett inkább lélektani szempontból nyomasztó és izgalmas darabot keresnek.

Nyereményjáték:

Mivel a regényben egy titokzatos ház kap főszerepet, rejtvényeinkben is házakat keresünk. A blogokban megtaláltok egy-egy képet regényadaptációkból, de most nem a könyvek címére, írójára vagyunk kíváncsiak, hanem a házra vagy épületre, ami a regényben fontos szerepet játszik. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.21 Könyv és más
11.23 Kelly és Lupy olvas
11.25 A szofisztikált macska 
11.27 Zakkant olvas

Megjegyzések