Az örökség kulcsa (értékelés és nyereményjáték)

 


Nemrég megjelent Jennifer Lynn Barnes trilógiájának 3. része, Az örökség kulcsa. Ezúttal öt bloggerünk játszik együtt élet-halál játékot Averyvel és a Hawthorne fiúkkal, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.




Kiadó: Lampion Könyvek, 2023
Oldalszám: 400 oldal
Eredeti cím: The Final Gambit 
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
ISBN: 9789636141530


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az Örökösök viadala és Az örökség ára folytatása

Averynek már csak néhány hetet kell átvészelnie a rejtélyekkel teli Hawthorne-házban, hogy hozzájusson sokmilliárd dolláros örökségéhez. Az életére folyamatosan veszély leselkedik, de legalább van kire támaszkodnia: a Hawthorne testvérek befogadták a családjukba, és megosztották vele titkaikat.
Néhány nappal azelőtt, hogy Averyből a világ leggazdagabb tinije lenne, felbukkan valaki a múltból, és a segítségét kéri. A látogató jelenléte teljesen felbolygatja a kastélyt, régi sebeket tép fel, és újabb rejtélyeket hoz felszínre. Közben kezdetét veszi egy utolsó, veszedelmes játék egy ismeretlen, de nagy hatalmú ellenféllel, a tét pedig hatalmas: mindent vagy semmit.

Véleményem:

Jennifer Lynn Barnes Örökösök viadala című sorozatával érdekesen alakult eddig a kapcsolatom. Eleve azért kezdtem bele, mert egy izgalmas, rejtvényekkel és titkokkal teli ifjúsági kriminek tűnt, és tulajdonképpen jól is hozta azokat az elemeket, amiket vártam tőle, mégis valahogy megmaradt köztünk a három lépés távolság (azzal együtt, hogy a második rész már jobban meggyőzött, mint az első). Emiatt izgultam is, hogy a sorozat befejező része mennyire fog tetszeni, milyen lezárást fog kapni végül a történet, és nagyon megkönnyebbültem, ugyanis azt érzem, hogy nekem most, Az ​örökség kulcsa című utolsó kötettel sikerült igazán megérkeznem ebbe a kalandba. Nem tudom, mi változott az előző részekhez képest, lehet, hogy én magam, mindenesetre a mostani olvasmányélmény izgalmas, gördülékeny és kifejezetten szórakoztató volt. 


Azóta, hogy főhősnőnk, Avery megtudta, hogy felfoghatatlan vagyon örököse és be kellett költöznie a Hawthorne-házba, igen sok dolog történt. Törtek már az életére, szerelmi háromszögbe bonyolódott, és az édesanyjáról is kiderült néhány titok. A Hawthorne-testvérekkel kiegészült kis csapat legutóbbi felfedezése az volt, hogy az öreg milliárdos, Tobias Hawthorne fia, Toby életben van, hamarosan pedig az is kiderül, hogy van egy lánya, Eve. Utóbbi új szereplőnk hamarosan be is kopogtat a kastély ajtaján, hogy Averytől kérjen segítséget, miután Tobyt egy ismeretlen alak elrabolja. Az események ezen a ponton viszonylag hamar beindulnak, Avery ugyanis párhuzamosan több kihívással is szembesül: egyrészt az emberrabló is különös rejtvényeket küld a számára, másrészt Tobiastól is kap egy csomagot, amit az öreg még életében állított össze a lánynak, szintén egy megoldandó rejtvénnyel. Főhősünk most már egész rutinosan mozog abban, hogy a fiúkkal csapatot alkotva próbálja megoldani a feladványokat és megmenteni Toby-t, miközben vészesen közeleg az örökség tényleges megszerzésének határideje. Vajon ki akarhat még az útjába állni Averynek és megakadályozni őt abban, hogy hozzájusson a mesés vagyonhoz?

Ahogy korábban is mondtam, engem ez a rész valahogy az első perctől fogva beszippantott, sokkal jobban rá tudtam hangolódni, mint az előzményekre. Jó volt az írás lendülete, stílusa, gyorsan pörögtek az események és kifejezetten izgalmas volt a sztori. Ahhoz képest, hogy alapvetően egy ifjúsági regényről beszélünk, a cselekmény néhol kifejezetten kiélezett, többször éreztem úgy, hogy a főszereplők nincsenek biztonságban. Az írónő nagyon ügyes abban, hogy sokáig homályban tartsa az olvasót, az új szereplők felbukkanása kapcsán sosem tudhatjuk biztosan, mire is számítsunk tőlük, hát még Avery, aki az elmúlt hónapokban folyamatosan azt tapasztalta, hogy mások ártani akarnak neki. Nagyon tetszettek a rejtélyek és rejtvények, az élmény, hogy a srácokkal együtt fejthetem meg a nyomokat, és az izgalom, hogy vajon nem fognak-e kifutni az időből. 

Avery karaktere egyre szimpatikusabb, már a második részben is úgy éreztem, hogy sokat fejlődött, itt még egy kicsit jobban kibontakozott a személyisége. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a szerelmi háromszög nem volt túltolva a regényben, éppen csak annyira jelenik meg, hogy adjon egy kis plusz drámát a sztorinak, de nem volt sem erőltetett, sem hiteltelen a számomra. A Hawthorne-fivérek egyre jobban belopták magukat a szívembe, különösen Xander és Jameson, így a harmadik részre tökéletesen kiforrott mindannyiuk eltérő karaktere, erősségeik és gyengeségeik. A történet befejezése szerintem rendben volt, ha akadt is néhány kisebb elvarratlan szál, azért kellően kerek minden, most már tényleg csak arra várok, hogy egyszer készüljön el belőle az adaptáció. 

Összességében, ha a három kötetet egyben nézem, azt kell mondanom, hogy ez egy eredeti, jól sikerült ifjúsági sorozat. Az alaptéma persze más könyvekből is visszaköszönhet, de ebben a formában nem találkoztam még a megvalósítással. Jó arányban keveredett benne a kaland, humor, romantika, dráma és izgalom, amik miatt a felnőtt olvasók számára is abszolút élvezhető a történet. Nekem most a harmadik kötet tette fel az i-re a pontot, ami külön öröm, mert sokszor ilyenkorra fáradnak el a történetek. Ha a Lampion Könyvek kínálatában ilyen ütős darabok jelennek meg, akkor biztos vagyok benne, hogy a jövőben is érdemes lesz odafigyelni a kiadó újdonságaira.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki egy izgalmas, rejtélyekkel teli, nyomozós ifjúsági történetet szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Averynek és a Hawthorne fiúknak különböző rejtvényeket kell megfejteniük a regény során, úgyhogy ezúttal rátok is rejtvények várnak. Írjátok be a helyes válaszokat a Rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 12. Könyv és más
06. 13. Kelly és Lupi olvas
06. 14. Fanni’s Library
06. 15. A Szofisztikált Macska

Megjegyzések