A ​lázadó Szépség (értékelés és nyereményjáték)

 


A Szépség és a szörnyeteg-történetek rajongóinak a Disney ezúttal egy olyan történetet hozott el Belle-ről, ami azután játszódik, hogy a szörny már herceggé változott. Ez a mese világában játszódó, történelmi utalásokkal teli történet már nem gyerekeknek való történet, inkább azoknak készült, akik gyerekkorukban imádták a mesét, ám mostanra már felnőttek. Ezúttal négy bloggerünk követi végig, hogyan próbálja megakadályozni Belle, hogy a francia forradalom az ő királyságát is elérje és felégesse. Ha velünk tartotok, a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Kiadó: Kolibri Kiadó, 2023
Oldalszám: 424 oldal
Eredeti cím: Rebel Rose
Fordította: Szujer Orsolya
ISBN: 9789635994069


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​"boldogan éltek, amíg meg nem haltak" csupán a kezdet…

1789-et írunk, és Franciaország a forradalom szélére sodródik. Belle megtörte a tündér átkát, visszaadta a Szörnyetegnek emberi alakját és visszahozta az életet Aveyon hercegségének kastélyába. Ám ezzel egyidőben Párizsban fellobban a változás lángja – csak idő kérdése, hogy elérjen hozzájuk is.
Belle mindig is arról álmodozott, hogy kalandok után kutatva elhagyja szerény otthonát, most azonban egy fényűző életet él, megrekedve közrendbeli múltja és uralkodói jövője között. A forradalom ártalmas hangjai meglehet, hogy már megjelentek a kastélyában, ráadásul egy mágikus tükröt is talál, amely rémisztő jövőt tár elé.
Mivel országának sorsa, szerelme és saját élete is veszélyben forog, Belle kénytelen eldönteni, készen áll-e használni a hatalmát – a varázst, amely az őt megelőző női uralkodóhoz köti –, és azzá a királynővé válni, akinek a sors szánta.

A Királynő Tanácsa egy magával ragadó sorozat, amely megmutatja, milyen uralkodó válna a Disney-hercegnőkből, akiket egy történelmen átívelő, rejtélyes erő köt össze.


Véleményem:

Nem vagyok kimondottan rajongója a különböző retelling-eknek, de azért szeretek időről időre elolvasni egyet, főleg akkor, ha az alapjukat jelentő mese közel állt hozzám gyerekkoromban. A szépség és a szörnyeteg egy ilyen mese volt, ráadásul Emma Theriault A ​lázadó Szépség című kötete a csodaszép, élfestett kiadásával is felhívta magára a figyelmemet. Nem tudtam pontosan, mire számíthatok, nyitottan és kíváncsian vágtam bele az olvasásba, de végül kicsit ellentmondásos élményeim lettek ezzel a regénnyel. 


A történetünk ott folytatódik nagyjából, ahol a rajzfilm véget ért: Belle megtörte az átkot, a szörnyeteg visszaváltozott emberré, a két szerelmes pedig összeházasodott, és éppen belevág új életébe az elfeledettségben és átokban leélt hosszú évek után. Bár Belle az aveyoni herceg felesége immár, mégsem kívánja a hercegnéi titulust viselni, megmaradt annak a józan, egyszerű és talpraesett lánynak, aki akkor volt, amikor megérkezett a kastélyba. Bár férjével, akit ebben a regényben Lionak hívnak, még csak most kezdenék el felfedezni egymást és felépíteni közös jövőjüket, mégis fontosabb ügyekkel kell foglalkozniuk. Bár az átok idejére látszólag mindenki megfeledkezett Aveyonról, most vissza kell rázódniuk a különféle politikai kapcsolathálókba, ennek első lépéseként pedig a pár Párizsba indul, hogy Lio támogathassa hűségéről Lajos királyt. 

Első állomásként a herceg kuzinját, Bastien-t látogatják meg, akinek a rezidenciáján Belle először szembesül radikálisan azzal, hogy házasságával menthetetlenül két világ közé szorult. Azzal, hogy a kastélyban él, már nem tekinthető közrendűnek, paraszti származása miatt viszont a nemesek sem fogadják tárt karokkal maguk közé. Ha ez nem lenne elég probléma, 1789-ben járunk éppen, a francia forradalom kirobbanásának előszobájában, és Párizsban Belle testközelből is megtapasztalhatja, hogy a tömeg egyre kíméletlenebbül követeli a változásokat. Amikor a helyzet egyre veszélyesebbé válik, Belle és Lio visszatérnek Aveyonba, ahová Bastien is velük tart, hogy tanácsaival segíthesse az ifjú párt. Némi mérlegelés után kikiáltják Aveyon függetlenségét, Liot pedig királlyá koronázzák, így igyekezve megakadályozni, hogy a forradalom az ő birodalmukat is elérje. A veszély azonban nem csak onnan leselkedik rájuk, ahonnan számítanak rá, és nem biztos, hogy ez az egy lépés elég lesz ahhoz, hogy elkerüljék a pusztulást és a káoszt. 

Nos, először is fontos leszögeznem, hogy a történet teljesen más irányt vett, mint amire eredetileg számítottam, de ez önmagában még nem jelentett volna problémát. Tulajdonképpen tetszett az ötlet, hogy az írónő a francia forradalom köré építette a regényét, és az is, hogy a középpontjába Belle-t, a független, bátor és szabadon gondolkodó főhősnőt tette. Azzal kapcsolatban viszont már voltak hiányérzeteim, hogy ezeket a jó ötleteket mennyire sikerült jól megvalósítani. Belle karaktere tulajdonképpen kedvelhető volt, a nagyobb bajom azzal volt, hogy Lio-t túl vérszegénynek éreztem, ráadásul egyetlen csepp kémiát sem éreztem kettejük között. Az írónő megpróbálta belevinni a történetbe azt a vonalat is, hogy a párnak fel kell dolgoznia a traumát, amit az jelentett, hogy szörnyetegként a herceg fogságban tartotta a lányt. De azon túl, hogy a szavak szintjén felmerült ez a kérdés, én nem éreztem a valódi súlyát. A könyvben megjelenő feminista gondolatok szerintem jók és fontosak, főleg, ha ifjúsági regényként tekintek rá- mint ahogy egyébként az is, a véresebb jelentek ellenére is-, de ezekben is éreztem volna egy kicsit több potenciált. Számomra egyértelműen Bastien és Belle újdonsült barátnője, Marguerite volt a két legérdekesebb karakter, sokáig nem volt egyértelmű számomra, melyikükben bízhatok meg és melyikük jelent fenyegetést hőseinkre. 

Kellemes és nosztalgikus élmény volt, hogy a rajzfilmből megismert karakterek itt is felbukkantak, és megismerhettük őket az emberi formájukban is, bár az esetek nagy részében eléggé el tudtam vonatkoztatni az eredeti történettől. A szöveg egyébként elég olvasmányos és gyorsan olvasható, ez túllendített azon, hogy amúgy erősen túlírtnak érzem. Összességében azt gondolom, hogy érdekes kísérlet és jó kezdeményezés arra, hogy a mesék világát és a történelmet, politikát kicsit összevegyítse valaki egymással, tényleg csak a kivitelezést éreztem kissé kiforratlannak. A kötet A Királynő Tanácsa című sorozat nyitódarabja, kíváncsi leszek, hogy a továbbiakban milyen mesék feldolgozására számíthatunk.
 
Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szívesen olvasná A szépség és a szörnyeteg újragondolt, némi történelemmel fűszerezett folytatását. 

Nyereményjáték:

A szépség és a szörnyeteg meséjét sokan feldolgozták már, ezúttal ezekkel a feldolgozásokkal fogunk játszani. Minden állomáson találtok egy idézetet, ki kell találnotok, hogy mely könyvből származik, és beírnotok a címét a Rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
„Ezeket a dolgokat nem a tükörben láttam. Egyszerűen csak tudtam. Nem volt filmes befejezés. Csak befejezés volt.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

Állomáslista:

01. 05. Spirit Bliss Sárga könyves út

01. 06. Dreamworld

01. 07. Szembetűnő

01. 08. Könyv és más


 

Megjegyzések