Winston ​és a kis Houdini (értékelés és nyereményjáték)

 


Megan Rix tüneményes meséjében megismerkedhetünk egy jószívű, bátor kisfiúval, Harryvel, akinek az élete örökre megváltozik, amikor megmenti a kíváncsi, csupaszív kiscicát, a Kis Houdinit. Ismerjétek meg ezt az aranyos, kisiskolásoknak szóló történetet öt bloggerünkkel, tartsatok velünk a nyereményjáték állomásain és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!




Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 192 oldal
Eredeti cím: Winston and the Marmalade Cat
Fordította: Balássy Fanni 
ISBN: 9789635844166


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A kilenc éves Harry nagyon szeretne egy házi kedvencet, de sajnos az apja nem engedi, hogy kisállatot tartson otthon. Így hát jobb híján a helyi állatmentő központban segít, amikor csak ideje engedi. Egy nap azt a feladatot kapja, hogy vigyen el a különleges születésnapi ajándékot az egykori miniszterelnök, Sir Winston Churchill chartwille-i házába. Vajon találkozhat személyesen a nagy állatbarát hírében álló politikussal? És lehet valaha saját házi kedvence?


Véleményem:

Annak ellenére, hogy folyamatosan követem a Manó Könyvek friss megjelenéseit, Megan Rix neve mostanáig elkerülte a figyelmemet, pedig gyerekkorom óta nagyon szeretem az állatos történeteket. No de semmi baj, jobb későn, mint soha, gondoltam, és lelkes izgalommal vágtam bele a Winston ​és a kis Houdini című történetbe. Mivel a cicák a gyengéim, nagyon reméltem, hogy tetszeni fog a könyv, de igazság szerint ez a regény messze felülmúlta a várakozásaimat: cuki mese helyett egy szépségesen megírt, megható és mély történetet kaptam, ami a szórakoztatás mellett tanítani is igyekszik a kisiskolás olvasókat. 


A regény a második világháború után tizenhét évvel, 1962-ben játszódik Angliában. Főhősünk, a kilenc éves Harry nagyon szereti az állatokat, iskola előtt és után rendszeresen eljár a helyi állatmenhelyre, hogy besegítsen. Minden vágya, hogy egy nap lehessen egy saját háziállata, de édesapja, aki elveszítette a látását a háborúban, sajnos nem engedi meg neki, így egyelőre menhelyi barátaival kell beérnie a kisfiúnak. Egy nap igazán különleges védencet kell megmentenie, egy csőbe szorult, árva, vörös cirmos kiscica személyében, akivel az első pillanatban megszeretik egymást. A kis Houdini névre keresztelt cica hamar belopja magát mindenki szívébe, de sajnos Harry apukája így sem engedi, hogy náluk lakjon, ezért sürgősen más megoldás után kell nézni. 

A közelben élő Sir Winston Churchillnek hamarosan elérkezik a születésnapja, a menhely vezetője pedig úgy gondolja, a nagy állatbarát volt miniszterelnöknek tökéletes ajándék lenne a vörös kiscica, aki rég elvesztett, szeretett macskájára emlékeztetné. Harry, bár megszakad a szíve, de elindul a chartwille-i házba Houdinivel, ahol további kalandokba keverednek kis barátjával, és jobban megismerik Sir Winston és az állatok kapcsolatát. Hogy hogyan alakul végül a történet, arról nem árulnék el többet, de annyit garantálhatok, hogy az állatos könyveket kedvelő gyerkőcök biztosan imádni fogják ezt a csupaszív kötetet. 

Nekem nagyon tetszett, hogy a történet régebbi korban játszódik, nem csak azért, mert így sokkal jobban hozta a klasszikus ifjúsági regények hangulatát, hanem azért is, mert a történelemről is megtudhattam pár, számomra új információt. Nagyon jó iránynak tartom, hogy a puszta cukiság-faktor mellett fontos kérdések, témák is felmerültek a történetben, például Harry apukájának kapcsán, aki háborús veteránként sérülése óta nem találja a helyét, és ez rányomja a bélyegét a szeretteivel való kapcsolatára is. És persze ott van maga a kis Houdini is, aki az első percben elrabolta a szívemet, és folyamatosan emlékeztetett arra, miért is olyan nagyszerű állatokkal megosztani az életünket és a barátainkká fogadni őket. 

A történet nagyon szépen van megírva, biztos, hogy ebben a fordító, Balássy Fanni is nagy szerepet játszott. Ami pedig hab a tortán, hogy a regény után további extrákat találunk, például emlékeztető kérdéseket a cselekménnyel kapcsolatban, vagy éppen a könyvben szereplő pogácsa receptjét. Ezek apróságok, de nagyon jól kiegészítik és feldobják a kötetet, én már iskolás koromban is nagyon szerettem az ilyesmit. Bár nem én vagyok az elsődleges célközönség, nagyon élveztem a történetet, és ha valaki hozzám hasonlóan a Titkok kertje-Fekete Szépség-Babe-tengelyen töltötte a gyerekkorát, szerintem nem fog csalódni. Ezek után biztos, hogy be fogom szerezni az írónő többi állatos regényét is, mert ezek a könyvek olyasmik, amiket szívesen osztanék meg a saját gyermekeimmel.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, aki szereti a megható, bájos állatos történeteket. 

Nyereményjáték:

Megan Rixnek már több állatos története jelent meg a Manó Könyvek gondozásában, most ezeknek a nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A kiskutyák jók akarnak lenni, de nehéz rájönniük, hogyan viselkedjenek, ha nem mutatjuk meg nekik."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.14. Könyv és más
01.16. Csak olvass!
01.18. Dreamworld
01.20. Szembetűnő
01.22. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések