Cut ​Off – Játssz a túlélésért! (értékelés és nyereményjáték)



Tekints be velünk a legújabb virtuális valóságshowba, a Cut Off-ba, ahol a nézők is megtapasztalhatják a maroknyi tinédzserrel együtt a túlélés izgalmát. De mi van, ha a játékosok nem hagyhatják abba a játékot, amikor képtelenek folytatni?
Tartsatok velünk a Cut ​Off – Játssz a túlélésért! blogturnéján, amely végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regény a Maxim Könyvkiadó felajánlásában!


Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: Cut Off
Fordította: E. Gábor Éva
ISBN: 9789634994855


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​műsor egy játék.
A játék maga az életed.

Mindegyik versenyzőnek megvan az oka – és megvannak a titkai –, hogy miért jelentkezik a Cut Off című új virtuális valóságshow-ba, amely egy csapat tinédzsert hagy magára a vadonban. Egyszerű a játék: aki a legtovább kitart anélkül, hogy kilépne, óriási pénzösszeget nyer. Az igazi csavar, hogy ezen felül egy új software eddig nem létező,
teljesen új televíziós élményt hoz létre, amely lehetővé teszi a műsor nézőinek, hogy mindent a versenyzőkkel együtt érintsenek meg, lássanak és éljenek át. De mi történik, amikor a kilépés nem működik, és senki sem jön a megmentésükre? Mi történik, amikor látszólag az egész világ eltűnik, miközben ők bajba kerülnek a vadonban? A négy tinédzsernek szembe kell néznie a legnagyobb félelmeikkel, a legmélyebb titkaikkal, és legfőképpen egymással, amikor rájönnek, hogy valóban elszakadtak a valóságtól.
Science-fiction, rejtély és romantika vegyül ebben a rendkívül izgalmas, gyorsan száguldó olvasmányban, amely egészen a legutolsó pillanatig találgatásokra készteti az olvasót.


Véleményem:

Nagyon szeretem az olyan regényeket, disztópiákat, amik valamilyen módon a túlélésre fókuszálnak, nem véletlen, hogy kedvenc köteteim között ott van a Battle ​Royale vagy éppen Az éhezők viadala-sorozat. Adrianne Finlay Cut ​Off – Játssz a túlélésért! című ifjúsági regényéről csak annyit tudtam, hogy valamiféle túlélő-reality áll majd a középpontjában, így egyből fennakadt a radaromon, és alig vártam, hogy végre elkezdhessem olvasni. Az igazság az, hogy végső soron kicsit mást és többet vártam tőle, mint amit végül kaptam, a kivitelezésnek kellett volna még egy kevés, hogy utolérje a szuper ötletet, de azért így sem bántam meg, hogy megismerkedtem az írónővel. 


Hosszas bevezetés helyett a könyv elején egyből belecsöppenünk az események sűrűjébe. Egy távoli dzsungelben vagyunk, ahol egy fiatal fiú éppen az életéért küzd, egyedül és magányosan. Szép lassan körvonalazódik előttünk, hogy a Cut-off című, újvonalas valóságshow egyik jelenetének vagyunk a szemlélői, amivel kapcsolatban úgy tűnik, valami nagyon félrecsúszott és az események kezdenek baljós fordulatot venni. Ezután a komor bevezető után, ha részletes eligazítást nem is kapunk, de szép lassan egyre jobban megértjük, hol is vagyunk, mi is pontosan a Cut-off, és kik lesznek benne a fő szereplőink. Tetszett, hogy a szimpla fejezetek mellett különféle dokumentumokat olvashatunk, mindjárt az elején például azokat az interjúrészleteket, melyek során a verseny résztvevőit kiválogatták. 

Annyi hamar kiderül, hogy a Cut-off egy olyan reality, amiben tizenhét éves fiatalok vesznek részt, a céljuk pedig a túlélés a vadonban. Mindeközben speciális, különleges kamerák követik őket a nap huszonnégy órájában, ráadásul a nézők nem csupán egyszerű közvetítést láthatnak, hanem VR-szemüvegeiknek köszönhetően szinte mindent pontosan ugyanúgy érzékelnek, mint a versenyzők. Mi ott vesszük fel a fonalat, ahol a négy - vélhetően - utolsó játékos összetalálkozik, és egyfajta törékeny bizalom és együttműködés alakul ki közöttük. Mi elsősorban River és Cam, egy fiú és egy lány versenyző szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, róluk tudunk meg egy kicsit többet a bevágott interjú-részleteknek köszönhetően. Hamar felébred bennünk és a szereplőkben a gyanú, hogy valami kezd nagyon nem stimmelni a játékkal, a sérült versenyzők hiába kérnek segítséget, úgy tűnik, mintha a producerek magukra hagyták volna őket. A fiatalok felkerekednek, hogy válaszokat kapjanak a kérdéseikre, de közben nehézséget okoz, hogy egymás előtt is erősen titkolóznak, másrészt a szigeten egyre durvább és félelmetesebb dolgok történnek velük. 

A cselekményről semmiképp nem mondanék többet, mert a végkifejlet elég váratlan fordulatot és megoldást rejt magában. Az ízlés dolga, hogy ez mennyire tetszik valakinek, és bevallom, egy ponton elkezdtem hatalmas szemeket mereszteni, hogy mi fog kisülni ebből az egészből, de a legvége sokat szépített a helyzeten. Nekem nem is ezzel volt a legfőbb bajom, inkább azzal, hogy számomra nem volt valahogy elég gördülékeny és olvasmányos, a szöveg nagyon sűrű, és bár alapvetően mindig történik benne valami, valahogy nem lett elég jól adagolva a feszültség. Sok kihagyott lehetőséget láttam benne, én arra számítottam, hogy komoly szerepet kap majd a tényleges túlélés és az ezzel összefüggésben álló lelki folyamatok, de a szereplők valahogy nem tudtak igazán közel kerülni hozzám, nem éreztem különösebben vonzalmaik vagy ellenszenveik megalapozottságát vagy személyes fejlődésüket. 

Amit nagyon értékelek, az az ötlet maga, tényleg csak a kivitelezést kellett volna jobban kidolgozni. Bizonyos témák az én érzetem szerint csak be lettek dobva, de nem volt igazi funkciójuk, az utolsó egyharmad meg nagyon más irány volt, mint ahonnan indultunk. Az viszont tetszett, ahogyan a legmélyebb félelmek megjelentek a regényben, ahogy az utolsó néhány oldal is különösen hatásosra sikeredett. Lényeg a lényeg, az egyik szemem sír, a másik nevet, de ezzel együtt is úgy gondolom, hogy a jövőben szívesen adnék még esélyt az írónőnek, mert az ötletei, fantáziája közel állnak hozzám és alapvetően szórakoztatónak találtam a regényét. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy olyan ifjúsági regényt olvasni, ahol egy túlélő-reality keveredik a legmodernebb technológiával. 

Nyereményjáték:

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját a Maxim kiadó oldalán. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mik potyogtak le az égről?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
25  - Könyv és más
29 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések