Meena ​Dave őszinte élete (értékelés és nyereményjáték)

 


Meena Dave nomád fotóriporter. Nincs családja, állandó lakcíme, nem kötődik sehová, senkihez, akkor érzi igazán komfortosan magát, ha a kamerájának lencséje mögül szemlélheti a világot. Az élete azonban gyökeresen megváltozik, amikor lakást örököl egy ismeretlen nőről. Vajon az új helyzet milyen hatással lesz az életére? Tartsatok velünk, legyünk közösen társai Meenának miközben felfedezi a múltját és a gyökereit. Ha pedig nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 312 oldal
Eredeti cím: The Candid Life of Meena Dave
Fordította: Vereckei Andrea
ISBN: 9789635684410


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Meena örökké úton van – de mit lép, ha a következő cél a saját múltja?

Meena Dave nomád fotóriporter. Nincs családja, állandó lakcíme, nem kötődik sehová, senkihez, akkor érzi jól magát, ha távolságtartó módon, a kamera lencséje mögül szemlélheti a világot. Magányos életvitele azonban feje tetejére áll, amikor örököl egy Boston történelmi városrészében található lakást.
Ösztönösen el akarja adni, továbbra is utazgatni akar, de beindul az újságíró szimata: hogyan kötött ki egy idegen otthonában – érdekelni kezdi az ügy mögött rejlő sztori. Eldugott jelek vezetik nyomra, közben felbukkan három indiai származású nagynéni és egy jóképű szomszéd.
Meenával egymás után csupa olyasmi történik, amiről eddig el se tudta volna képzelni, hogy megeshet vele. És az új információk birtokában muszáj feltennie magának a kérdést: voltaképp ki is ő?


Véleményem:

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának darabjait pár éve kezdtem el gyűjteni, és amennyire lehetőségem van rá, igyekszem minél több kötetet elolvasni közülük. Ennek csak az egyik oka, hogy csodálatosan szép kiadványokról van szó, de ami még fontosabb, mindig érdekes és tartalmas történeteket kapok, amik még ha nem is válnak kedvenccé, akkor is elgondolkodtatnak vagy sajátos hangulatba hoznak. Namrata Patel regénye, a Meena ​Dave őszinte élete a lehető legjobb választás volt, hogy egy érzékeny és sokrétű olvasmánnyal induljon az évem, és csak remélhetem, hogy hasonló darabok követik majd a sorban. 
 

A regény főszereplője a harmincnégy éves Meena Dave, aki fotóriporterként dolgozik, és ebből kifolyólag sehol sincs igazán otthon a világban. Örökbefogadó szüleit tinédzser korában elveszítette, azóta pedig úgy próbál megbirkózni a gyásszal, hogy nem kötődik túlzottan senkihez és semmihez, és igyekszik tökéletesen önálló és független életet élni. Egy nap teljesen váratlanul éri, hogy örökölt egy lakást Boston történelmi városrészében, az úgynevezett Mérnökházban. Ez a ház adott otthont generációkon keresztül azoknak az indiai fiataloknak, akik Amerikában szerettek volna tanulni és szerencsét próbálni, mostani lakói pedig azóta is ragaszkodnak hozzá, hogy ezt az örökséget fenntartsák és ápolják a hagyományokat. Csakhogy Meenának fogalma sincs arról, hogyan kapcsolódik a házhoz vagy a lakóihoz. Bár származása valószínűsíthető, sosem gondolt magára indiaiként, csupán a szülei gyermekeként, akik igazán szerették és boldog gyermekkort biztosítottak neki. 

Meena feltett szándéka, hogy amilyen hamar csak lehet, túlad a lakáson, hiszen munkája miatt nincs szüksége rá, egyébként sem tudja elképzelni, hogy gyökeret eresszen valahol. Bár ő maga nem szándékozik közelebbi ismeretségbe kerülni senkivel, a ház lakói úgy robbannak be az életébe, hogy nem tudja figyelmen kívül hagyni őket. Az néniknek nevezett triumvirátus, Sabina, Uma és Tanvi az első pillanattól kezdve melegen fogadják, gondoskodnak róla, megosztják vele az ételüket, ugyanez igaz a szemben lakó fiúra, Sam-re is. Meena számára egyszerre furcsa, kényelmetlen és tolakodó, hogy az itt élők mindent tudni akarnak arról, ami a házban történik, nem zárják az ajtajaikat és bármikor betoppanhatnak az emberhez. Ugyanakkor mégis kezd formálódni benne egy érzés, ami már régóta ismeretlen számára, olyasmi, mint amikor az ember tartozik valahová. Ellentmondásos érzései közepette Meena szeretné tudni, hogyan kötődik ehhez a házhoz és a közösséghez, ebben pedig segítségére vannak a lakás néhai tulajdonosa, Neha által hátrahagyott különböző cetlik és üzenetek. Ahogy a lány felfedezi saját gyökereit és a kultúrát, amihez örökségénél fogva köze van, talán sikerül saját magát is elfogadnia, és feldolgozni azt a rengeteg fájdalmat, amit évek óta magában hurcol. 

Az az igazság, hogy Meena története az első oldalaktól kezdve magával ragadott. Nem nagyon olvastam eddig indiai szerzőktől, így első lépésként kimondottan tetszett, hogy többet megtudhattam az indiai bevándorlók történelméről, kultúrájáról, nehézségeiről és arról, hogyan őrizték meg a saját közösségüket és hagyományaikat generációkon keresztül. Emellett tetszett az is, hogy a regény nagyon érzékenyen mutatja be a gyászt, az abból adódó kötődési nehézségeket, azt, hogy mekkora ellentmondás és érzelmi megrázkódtatás lehet valaki számára, ha hosszú idő után először tartozik valahová és elfogadják. Az én életem nagyon más, mint Meenáé, mégis sok mindenben tudtam vele azonosulni, és nagyon drukkoltam, hogy végül jó döntéseket hozzon. Szimpatikus volt, hogy a romantikus szál finoman jelenik meg a történetben, ahogyan az is, hogy bár minden adott volt ahhoz, hogy a regény giccses, szirupos befejezést kapjon, ez nem történt meg, amiért őszintén hálás vagyok. 

Olvasás közben tökéletesen át tudtam érezni az otthonosság élményét, éreztem az orromban a különleges illatokat, a fűszeres teát, és Meenával együtt én is kíváncsian vártam, mint kaphatok ettől a közösségtől, amihez, ha csak az olvasás erejéig is, de tartozni akartam. Nagyon szépen megfogalmazott, olvasmányos történet, ami sok fontos témával foglalkozik, és amiben a legtöbben biztos találnak majd olyan üzenetet vagy mondanivalót, amit magukkal vihetnek. Szerintem ráadásul ordít egy megfilmesítésért, szóval remélem, hogy akár ilyen formában, akár másik történeten keresztül találkozom még Namrata Patel nevével.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Főként azoknak, akik kedvelik az identitás-kereséssel, gyászfeldolgozással, kulturális örökséggel és barátsággal kapcsolatos, érzékeny történeteket. 

Nyereményjáték:

Meenának indiai gyökerei vannak, így a mostani játékunk is az indiai kultúrához kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mikről szól az indiai Basant fesztivál?

 

a Rafflecopter giveaway

 

Állomáslista:

Blogturné Klub
12.30.: Csak olvass!
12.31.: KönyvParfé
01.02.: Szembetűnő
01.04.: Könyv és más
01.06.: Readinspo
01.08.: Utószó

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések