Dian ​Fossey - A hegyi gorillák megmentője (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kossuth Kiadó regényes életrajzi kiadványai között jelent meg Susanna Leonard könyve, mely Dian Fossey életét és munkásságát, s persze, rejtélyes halálát mutatja be. A Dian Fossey - A hegyi gorillák megmentője című kötettel a Blogturné Klub három  bloggere indul turnéra. Tartsatok velünk, fedezzétek fel az őserdők világát, s a hegyi gorillák megmentésének körülményeit. A turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.




Kiadó: Kossuth Kiadó, 2023
Oldalszám: 448 oldal
Eredeti cím: Dian Fossey - Die Forscherin
Fordította: Győri Hanna
ISBN: 9789636361518


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Kalifornia, 1940. A kis Dian biztos benne: ha nagy lesz, állatokkal akar foglalkozni. Sok-sok évvel később tényleg elutazik Afrikába, hogy a veszélyeztetett hegyi gorillákat kutassa. Állhatatos munkája során a köderdőkben figyelemre méltó eredményt ér el: közvetlen kapcsolatba lép a látszólag félelmetes, azonban félénk állatokkal. Különleges barátság alakul ki köztük, és Dian hamarosan világhírű lesz. Azonban nem csak az állatok lopják be magukat a szívébe: megismerkedik Bobbal, a fotóssal, és fülig szerelmes lesz a házas férfiba.

Ám minél fáradhatatlanabbul küzd Dian a gorillák védelméért, annál több az ellensége, ezért idővel nem csupán a szeretett állatok, de a saját élete is veszélyben forog.


Véleményem:

A természet és az állatok mindig is nagyon közel álltak hozzám, de csak most, felnőtt fejjel kezdtem el komolyabban érdeklődni híresebb természetvédők vagy kutatók munkássága iránt. Annak idején láttam a Dian ​Fossey életéről készült, Gorillák a ködben című filmet, és szerettem volna még többet megtudni erről az igazán különleges, a végsőkig elszánt és elkötelezett nőről. Így esett a választásom Susanna Leonard regényére, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, és ami részletesen bemutatja Fossey életét és munkásságát, kiemelt figyelmet szentelve az Afrikában eltöltött éveire. 


A könyv fejezetei nem lineárisan követik egymást, elsőként 1983-ban pillanthatunk bele Dian történetébe, amikor már élete végéhez közeledve éppen visszatért a ruandai Virunga-hegységbe, hogy saját kutatóállomásáról tanulmányozza és védelmezze az általa annyira szeretett gorillákat. A filmből vagy az életrajzból tudható, hogy nem sokkal ezután ismeretlen tettes brutálisan meggyilkolja az etológust, amivel kapcsolatban a mai napig különféle elméletek, találgatások élnek. Utazásunk azonban egyelőre nem a baljós jövőbe, hanem a múltba vezet, a váltakozó időrendben bemutatott fejezetekben megismerhetjük Fossey szomorú gyermekkorát, ifjúkorában kibontakozó ambícióit, és azt az időszakot, amikor egyre radikálisabban, egyre nagyobb szenvedéllyel végezte a kutatásait. 

A fiatal Dian gyermekkora nem volt felhőtlen, édesapja alkoholizmusa miatt szülei elváltak, majd édesanyja hamarosan újra férjhez ment. Miután a család Mr. Price kaliforniai otthonába költözik, a kislány élete még magányosabbá válik, nevelőapja szigorúan bánik vele és felmerül a bántalmazás gyanúja is. Később Dian az állatorvosi egyetemen kezdi meg tanulmányait, amit nem fejez be, helyette mozgásterapeutaként helyezkedik el Kentucky államban egy gyermekkórházban. Az ekkor játszódó fejezetek egy nyitott, kíváncsi ifjú hölgy portréját rajzolják ki, akiben már ekkor dolgozik valami nyughatatlan erő, ez fogja később arra sarkallni, hogy az állatokat akarja tanulmányozni és minden pénzét megspórolva elutazzon végre Afrikába. Louis Leakey antropológus támogatásának köszönhetően hamarosan megszerzi a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy hosszútávon is ennek a munkának szentelhesse az életét, még annak ellenére is, hogy a környezete nem túl támogató ezzel kapcsolatban. Szülei és később a vőlegénye nem értik, hogyan áldozhat fel annyi mindent azért, hogy ilyen veszélyes vidéken élhessen, ráadásul Kongóban a politikai helyzet is egyre felfokozottabb, ami miatt előbb-utóbb ténylegesen életveszélyessé válik az afrikai tartózkodása. Dian azonban nem hagyja, hogy bármi is eltántorítsa attól, hogy a hivatásának éljen, és ezért bármilyen áldozatot képes meghozni. 

Alapvetően egy nagyon érdekes és olvasmányos regényt tarthattam a kezemben, amiben kimondottan könnyű és kényelmes volt eligazodni. Nagy segítség ebben a kötet elején található szereplőlista, illetve a végén található jegyzet, melyben időrendi sorrendben olvashatjuk el a híres etológus életének fontosabb mérföldköveit. A fejezetek elején is mindig találhatunk dátumot és helyszínt, így tényleg egyáltalán nem volt zavaró az idősíkok közötti váltás. Az egyetlen, ami kicsit furcsa volt, hogy a történet egyes szám harmadik személyben van megírva, kivéve a gyerekkori fejezetek, amelyek egyes szám első személyben. Ez éppenséggel lehetett szándékos is, amennyiben az írónő azt szerette volna kifejezni, hogy Dian gyerekkorában volt valami olyan súlyos törés, ami aztán eltávolította, elidegenítette a világtól és akár saját magától is. A legizgalmasabbnak a középkorú nő karakterét éreztem, ekkora már a tudós szinte minden hidat felégetett maga mögött, és semmi más nem számított neki, mint hogy megvédje a hegyek szelíd óriásait, akár azon az áron is, hogy a helyi lakosokkal vagy vadászokkal konfrontálódik. Érdekes, hogy bár Dian-nek több kapcsolata is volt, többek között a természetfotós Robert Campbell-lel, az minden esetben tisztán érződött, hogy ha választania kellene, sosem a szerelmet választaná - pontosabban de, csak egy másik szerelmet, ami sokkal erősebb, mint az, ami a férfiakhoz köti. 

Összességében elégedett vagyok, mert sok új információt megtudhattam Dian ​Fossey életéről, a hegyi gorillák tanulmányozásáról, vagy éppen Afrika korabeli politikai helyzetéről. Talán csak egy-két helyen éreztem, hogy egy kicsit leül a történet és lankad az érdeklődésem, talán lehetett volna kicsit feszesebbre venni bizonyos fejezeteket. Ezzel együtt is kiemelkedő és fontos kötetnek tartom, mert méltó módon emlékezik meg egy kivételesen elhivatott emberről, aki bármit megtett volna (és sok mindent meg is tett) az állatokért, akiket szeretett és védelmezett. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a természetvédelem, és szeretné jobban megismerni Dian ​Fossey életét. 

Nyereményjáték:

Dian Fossey munkásságának is köszönhetően a hegyi gorillák populációja a 21. századra megötszöröződött, így megmenekült a kihalástól. A kutatók, természettudósok szerencsére nem csupán egyetlen fajt mentettek meg, s ugyan napjainkban is több ezer álltatfajt fenyeget a kihalás veszélye, jócskán akadnak pozitív példák is. A kötethez kapcsolódó játékunkban olyan fajoknak eredünk a nyomába, melyek megmenekültek a kihalástól. Minden állomáson találtok róluk egy rövid leírást. A feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter megfelelő sorában nevezzétek meg őket.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A fajt lejegyző francia hittérítő nevét viselő, de milunak is becézett, Kínában honos szarvasfajta, amelyet a helyi lakosság a XIX. század végére teljesen levadászott. Az európai állatkertekben megmaradt példányokat szaporítva telepítették vissza, és jelenleg már 700 állat él eredeti hazájában.

 

 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.19. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések