A ​Titanic négylábú hőse (értékelés és nyereményjáték)



A Titanic történetét sok könyv és film feldolgozta már, ezúttal azonban egy olyan regényt hozott el nekünk a Manó Könyvek, ami gyerekek, fiatalok számára meséli el a történetet egy kislány és egy újfundlandi kutya, Rigel főszereplésével. Tartsatok velünk a tragikus, mégis izgalmas kalandon, és nyerjetek a turné végén ti is egy példányt a könyvből.



Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: Call of the Titanic
Fordította: Skaliczki József, Skaliczki Alíz
ISBN: 9789635844142


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Sid, a fiatal hajósinas büszke arra, hogy a Titanicon, a valaha épült legnagyobb óceánjárón szolgálhat.
Clara is kalandokról ábrándozik, ő azonban potyautas egy jóval kisebb hajó, a Carpathia poggyászterében. Itt ismeri meg Rigelt, a behemót, de annál kedvesebb kutyust, akit csomagként adtak fel a hajóra, hogy eljusson új gazdájához. Találkozásukkor még egyikük sem sejti, hogy milyen nagy szükségük lesz egymásra egy közelgő fagyos, vészterhes éjszakán.


Véleményem:

Lindsay Galvintől korábban még nem olvastam semmit, viszont már régóta szemeztem Barátom, ​az oktopusz című regényével a gyönyörű borítója miatt. Most mégis egy másik kötet kapcsán kerültünk közelebbi ismeretségbe: a Titanic története gyerekkorom óta érdekel, és amikor megláttam, hogy egy témába vágó ifjúsági könyv fog megjelenni az írónőtől, egyből fellelkesültem, és szerencsére nem is hiába. A ​Titanic négylábú hőse egyszerre izgalmas és megrendítő történet, ami felnőttek számára is ugyanolyan izgalmas és élvezetes, mint az elsődleges célközönségnek. 


A könyv alapvetően két különböző fejezet-típusból épül fel. Az egyik a sima elbeszélő szál, melynek főhőse a tizenkét éves Clara, aki egy gazdaságban él szüleivel és testvéreivel az amerikai Montgomeryben. Clara eleven, kíváncsi és okos kislány, aki nagyon szereti az állatokat, ugyanakkor családja szerint túl sok időt tölt álmodozással. Mivel ő a legkisebb testvérei sorában, általában ő az, akire senki sem hallgat, ráadásul sokszor kerül bajba a különféle kalandjaival és makacs természetével. Egy nap látogatóba érkezik hozzájuk a lány unokatestvére, aki a Carpathia távírászaként dolgozik, de ahelyett, hogy Clara jól kifaggathatná munkájáról, egy butaság miatt büntetésbe kerül, ami miatt nagyon megharagszik a családjára. Végül nagy duzzogásában úgy dönt, hogy belebújik unokafivére utazóládájába, azt viszont ő sem gondolta végig, hogy ennek az lesz a következménye, hogy felkerül a Carpathia fedélzetére....

A másik történetszál igazából egyfajta dokumentáció, egész pontosan Sidney Daniels tanúvallomása a szenátusi vizsgálóbizottság előtt, akik a Titanic katasztrófáját és annak körülményeit szeretnék jobban megismerni. Ezekből a tanúvallomásokból rajzolódik ki előttünk 1912. április 14-e éjjelének tragikus története, ahol az írónő igyekezett a lehető leghitelesebben támaszkodni a valós tényekre, természetesen azzal együtt, hogy írói fantáziájával is színesítette a történteket. 

Mikor Claranak végre sikerül kiszabadulnia a ládából, összebarátkozik az utastérben utazó, gazdátlan kutyával, Rigel-lel. Bár miután felfedezik a potyautast, sokan nem néznek rá és négylábú barátjára jó szemmel, de szerencsére a lány unokabátyja és a hajó kapitánya kedvesen bánik a párossal. Hamarosan az is kiderül, hogy Rigel nem hétköznapi kutya, különös érzéke van bizonyos dolgokhoz, aminek köszönhetően később kulcsszerepet játszik majd az eseményekben, amikor a két történetszál összeér. Azt a történelemből is tudhatjuk, hogy végül a Carpathia volt az a hajó, ami segítséget nyújtott a Titanic túlélőinek, az írónő pedig az igaz történet alapjai közé egy nagyon szép mesét szőtt egy bátor kislányról, és egy még bátrabb kutyáról. 

Egészen meglepő volt számomra, hogy ez a könyv milyen mélységgel dolgozza fel az eseményeket, és hogyan mutatja be a szörnyű hajókatasztrófát. Kicsit még el is bizonytalanított, hogy vajon oda merném-e adni önálló olvasásra egy 10 éves gyerkőcnek, hiszen amellett, hogy nagyon jó történet, azért akadnak benne igazán megrázó, szívszorító jelenetek. Éppen emiatt ebben az életkorban talán jobb lehet a közös olvasás vagy a megbeszélés, de kicsit idősebb olvasóknak már abszolút jó szívvel ajánlom. Szeretem, amikor egy könyv jó aránnyal vegyíti a megtörtént eseményeket a fikcióval, ráadásul igazán szerethető karaktereket álmodott meg a szerző, akik ellensúlyozni tudták a szomorú történéseket. Összességében remek könyvnek tartom, engem felnőttként is teljesen elvarázsolt és lekötött, és ezután biztos, hogy Lindsay Galvin többi kötetét is el fogom olvasni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Felsős korosztálytól bárkinek, akit érdekel a Titanic története, vagy szereti a megható, állatos regényeket. 

Nyereményjáték:

A Titanic tragédiája sajnos nem egyedi, sok hajókatasztrófa történt már az idők során. A blogjainkon található leírások alapján ezúttal tragikus sorsú hajók neveit keressük. A feladatotok az, hogy beírjátok a hajó nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A Titanicnál szűk egy évszázaddal korábban, 1822. február 6-án süllyedt el, mégis utóbb a Kelet Titanicjaként kezdtek el hivatkozni rá. A jármű a mai Hsziamenből Dzsakarta felé hajózott fedélzetén mintegy 200 fős legénységgel, 1600 utassal és nagy értékű porcelánrakománnyal. Nagyjából egy hónapnyi utazás után a hajó kapitánya úgy döntött, érdemes levágni az utat a Bangka-Belitung-szigeteknél fekvő Gaspar-szoroson át. A szűk és sekély szoroson áthaladva azonban a hajó zátonyra futott, majd 30 méter mélyre süllyedt.

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01. 23. Könyv és más
01. 25. Szembetűnő
01. 27. Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések