Tesz-Vesz Blogturné: Tesz-vesz ​város, Tesz-vesz ​szótár

 


Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

Talán nem túlzok, ha azt mondom, gyermekkorom egyik legmeghatározóbb kötete Richard Scarry egyik könyve volt, egész pontosan a Tesz-vesz ​szótár. A saját példányomat a hosszú évek alatt olyan salátára olvastam, hogy nagyon örültem a lehetőségnek, hogy egy turné keretén belül ezt, és a szerző néhány másik klasszikusát is újra kézbe vehetem. A gyerekkönyvek különleges helyet foglalnak el a szívemben, Tesz-Vesz városról és bájos lakóiról pedig a mai napig úgy gondolom, hogy minden korosztály számára örök érvényű értéket jelentenek, a változatos, fejlesztő és tanító köteteket érdemes kézbe venni az esti mesék alkalmával. Mostani blogturnénkon összesen négy kötetről szeretnék mesélni nektek, ezen az állomáson a klasszikus Tesz-Vesz város és a már emlegetett Tesz-Vesz szótár lesz terítéken. 




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 48 oldal
Fordította: Réz András
Illusztrálta: Richard Scarry
ISBN: 9789634864950


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Tesz-Vesz városban senki sem unatkozik. Tarts velünk, és ismerd meg, mi minden történik az iskolában, az utcán, az orvosi rendelőben, a tűzoltóságon vagy épp a kikötőben. A jó hangulatot nemcsak a szeleburdi szereplők, hanem Réz András remek fordítása is szavatolja.

Véleményem:

Bár talán ez a kötet tekinthető a Tesz-Vesz univerzum alfájának és omegájának, nekem gyerekkoromban nem volt hozzá szerencsém, így izgatottan fedeztem fel ezt az aranyos mesekönyvet, ami első lépésként a címben említett, állatok által benépesített kis települést mutatja meg nekünk. Maga a könyv nagyalakú, keményfedeles és masszív, és már első belelapozásra látszik, hogy gazdagon illusztrálják a szerző által készített, bájos és mozgalmas képek. 


Tesz-Vesz város egyébként szinte minden szempontból olyan, mint egy emberek lakta város, a kötet oldalain a kis olvasók megismerkedhetnek a különféle intézményekkel, épületekkel, munkakörökkel és járművekkel. Meglátogatunk egy gyermekkönyvtárat, végignézegetjük a főutca csillogó üzleteit, majd közelebbről is szemügyre vehetjük, hogy az egyes helyeken milyen tevékenység folyik. A postán például lépésről lépésre elmagyarázza a könyv a legkisebbek számára is érthető nyelvezettel, hogy a Cicó által megírt levél milyen úton jut el végül a nagymamájához. Bepillanthatunk egy iskola mindennapjaiba, megnézhetjük, hogyan dolgoznak a tűzoltók vagy a rendőrök, és jobban megismerkedünk a gazdálkodással, a különféle szakemberek munkájával vagy éppen az utcai közlekedéssel. 

Műfaji szempontból szerintem nagyon érdekes ez a könyvecske. Egyrészt alapvetően ismeretterjesztő, hiszen a gyerekek rengeteg hasznos dolgot megtudhatnak belőle a mindennapi életről, a leíró részek mellett olyan formában is, hogy sok kép mellett meg van nevezve az adott, esetleg kevésbé ismert tárgy. Másrészt szerintem simán tekinthető böngészőnek is, hiszen az elképesztően mozgalmas és részletgazdag lapokon mindig fel lehet fedezni valami újat, vagy éppen játszhatunk azzal is, hogy mondjuk minden oldalon meg kell keresni a kukacot vagy egy másik szereplőt. És ha már szereplők, a kötetben található karakterek bájosak és kedvesek, főleg cicákkal, malacokkal és nyuszikkal találkozhatunk, de rajtuk kívül megjelennek azért kevésbé ismert állatkák is (a személyes kedvencem a már említett kiskukac). 


Ha ez még mindig nem lenne elég pozitívum, nagyon elégedett voltam a kötet szellemiségével is. Például, az egyik fejezetben a házimunkáról van szó, és a különböző otthoni feladatokról. Rögtön az egyik első gondolat, hogy úgy jó, ha mindenki kiveszi a részét a munkából, nincsenek előre leosztott szerepek. De ugyanígy kiemelhetném a hulladékok kezelésével kapcsolatos fejezetet is, ami fontos tudást közvetít a környezetvédelemmel, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Összességében egy nagyon aranyos és esztétikus mesekönyv, Réz András remekül lefordított verseivel és szövegeivel, amit óvodás kortól felfelé jó szívvel ajánlok kisfiúknak és kislányoknak egyaránt.



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 104 oldal
Fordította: Réz András
Illusztrálta: Richard Scarry
ISBN: 9789631197617


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Ebben a könyvben több mint 1500 szót és képet találsz. Sőt mi több, háromszor annyi szót, mert a Tesz-Vesz szótárban a magyar kifejezések angol és német megfelelője is szerepel. Igazi szótárt vehetsz a kezedbe, amelyet, remélem, örömmel forgatsz majd, hiszen a képek sokat segítenek. Meglátod, milyen érdekes összehasonlítani a három nyelv szavait.

Véleményem:

Ahogy már korábban is írtam, a Tesz-Vesz Szótár gyerekkorom egyik legkedvesebb könyve volt, tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla, és nem csupán a nosztalgia miatt. Ahogy a cím is sejteti, ebben a kötetben nem kifejezetten a mesén vagy a szövegen van a hangsúly, sokkal inkább a szókincsbővítésen. Ez akár magyar nyelven önmagában is értékes és izgalmas lenne, tekintve, hogy a könyv az élet milyen sok területére terjed ki, de itt ráadásként minden szó, kifejezés alatt elolvashatjuk az angol, illetve német megfelelőjét is. 


Az első oldalakon a napindítással kapcsolatos tartalmakat találunk, például betekinthetünk Kismackó vagy Nyusziék otthonába, hogy megnézzük a reggeli rutinjukat, teendőiket, reggelijüket stb. Ez is olyasmi, ami már önmagában is hasznos lehet egy óvodás korú gyereknél, hiszen így játékos módon rögzülnek a napi tennivalók, a higiénés szokások. A továbbiakban a lehető legváltozatosabb színtereken találjuk magunkat, ellátogatunk a játszótérre, az iskolába, a kikötőbe, a bevásárlóközpontba, vagy éppen a konyhába. Találunk oldalakat, amik a zenéhez, festészethez vagy sporthoz kapcsolódnak, jobban megismerhetjük a vízi vagy légi járműveket, és elidőzhetünk kicsit a különböző évszakoknál is. Az adott témához kapunk rengeteg aranyos jelenetet, képet, melyek segítik, hogy a legkisebbek minél több hasznos szót, kifejezést ismerjenek meg. 


A szerző saját illusztrációit nem tudom eléggé dicsérni, és itt most nem csupán arról van szó, hogy felnőtt fejjel szépnek látom őket. Pontosan és elevenen él bennem az emlék, mennyire gusztusosnak tartottam gyerekként a remegő pudingot, hogy számolgattam az állatkertben sétáló kisegerek léggömbjeit, vagy éppen hogyan tanultam én is a hangszereket vagy a színeket a könyv segítségével. Nem tudom, hogy volt-e hozzá köze (én gyanítom, hogy igen), de már egészen kis koromban érdekelni kezdtek a nyelvek, próbáltam memorizálni mind az angol, mind a német szavakat. Pont ezért is gondolom olyan határozottan, hogy ez a kötet erősen fejlesztő hatású, az pedig csak hab a tortán, hogy az egyes oldalakon további extra feladatokat találunk, például amikor meg kell keresni valamit a képeken. 

Elképesztően jó érzés volt újraolvasni ezt a könyvet, és ennyi idő után is magabiztosan állítom, hogy minden családi könyvespolcon ott a helye. Nagyon jó volt újra ellátogatni Tesz-Vesz városba, és izgatottan várom, hogy a turnéban szereplő többi kötet milyen meglepetéseket tartogat!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mind a két kötetet jó szívvel ajánlom óvodás kortól minden gyerkőcnek, a szótárat különösen akkor, ha játékos módon akarunk ismerkedni a nyelvekkel.





Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.19. Csak olvass! (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-Vesz város A-tól Z-ig)
01.21. Csak olvass! (Tesz-Vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
01.22. Könyv és más (Tesz-Vesz város, Tesz-Vesz szótár)
01.23. Szembetűnő (Tesz-vesz város, Esti mesék)
01.25. Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája)
01.26. Szembetűnő (Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig)
01.27. Könyv és más (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban)
01.29. KönyvParfé (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-Vesz város - Légy jól nevelt!)
01.31. Szembetűnő (Ahogy illik, Légy jól nevelt!)
02.02. Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
02.04. KönyvParfé (Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor )

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések