Nap ​aranya, Hold ezüstje - Felnőtt mesék Viive Noor képeihez (értékelés és nyereményjáték)

 


Ti is szeretitek a felnőtt mesekönyveket? Ha igen, adjatok esélyt a Nap aranya, Hold ezüstje című kiadványnak, amely a Trend Kiadó gondozásában jelent meg Mészöly Ágnes alkotásaival. A kötet különlegessége, hogy a szerzőnő az észt illusztrátor, Viive Noor rajzai alapján alkotta meg a könyvben szereplő tizenhárom mesét. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a kötetről!



Kiadó: Trend Kiadó, 2023
Oldalszám: 104 oldal
Illusztrálta: Viive Noor
ISBN: 9786156469137


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Áldás vagy átok, ha valaki érti, mit mond a szél? Milyen sors vár arra, aki a Nap aranyára és a Hold ezüstjére vágyik? Boldog életet élhet, aki soha nem néz szembe a sötétséggel? Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló „gonosz” meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették.



Véleményem:

Mészöly Ágnes neve már nem volt ismeretlen a számomra, két évvel ezelőtt nagy hatással volt rám Márta ​evangéliuma című kötete (értékelésem ITT). A felnőtt meséket nagyon kedvelem, nem beszélve a különleges, szépen illusztrált mesegyűjteményekről, így amikor megláttam, hogy megjelenik a Nap ​aranya, Hold ezüstje című könyv, biztos voltam benne, hogy el szeretném olvasni. Különleges és érdekes koncepciónak tűnt, hogy a fülszöveg szerint a történeteket Viive Noor képei ihlették, tehát nem a már megírt mesékhez készültek illusztrációk. Egy szó, mint száz, minden adott volt ahhoz, hogy egyedi élményben legyen részem, és szerencsére nem is kellett csalódnom a kötetben. 


A vékony, ám annál szépségesebb gyűjtemény összesen tizenhárom mesét tartalmaz, melyek mindegyike Viive Noor egyik képével nyit. Ezeknek a képeknek nagyon sajátos a hangulata, jobb alapanyagot el sem tudnék képzelni felnőtteknek szóló, sötétebb tónusú meséknek, mint az észt művész munkái.  Persze a külcsín önmagában csak egy dolog, így természetesen én is leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a különféle mesék mennyire szólítanak majd meg, milyen érzéseket keltenek bennem, összességében milyen mondanivalóval bírnak. Az már a kötet első darabjából, a címadó Nap aranya, Hold ezüstje című történetből kiderült számomra, hogy nem feltétlenül vidám, pozitív kicsengésű történeteket fogok olvasni, ugyanakkor az is látszott, hogy nagyon erős atmoszférájú, elgondolkodtató meséket kapunk az írónőtől. 

A kötetben szereplő történetek alapvetően a népmesék világához nyúlnak vissza, akadnak itt hercegnők, boszorkányok, elátkozott tündérek, bőreváltók, vagy éppen szerencsét próbáló főhősök. Ami viszont nagyon más, mint a jól ismert mesékben, hogy ezekben a történetekben gyakran történik valamilyen baljós fordulat, ami miatt a mesék végkicsengése szomorú vagy éppen meghökkentő. A horror jelzőt nem feltétlenül használnám rájuk, nem attól lesznek sötétek ezek a mesék, hogy véresek vagy ijesztőek, inkább amiatt, hogy itt a jó nem feltétlenül nyeri el méltó jutalmát, vagy legalábbis nem abban a formában, ahogy számítanánk rá. És ha már itt tartunk, a jó vagy a rossz sem biztos, hogy olyan fekete-fehér, mint a klasszikus mesékben. 


A mesék egyébként nagyon szépen vannak megírva, és a témájukat tekintve is kivétel nélkül felkeltették az érdeklődésemet. Egy hasonló gyűjteményben általában mindig akadnak erősebb és gyengébb darabok, én itt kivételesen kiegyenlítettnek éreztem a mezőnyt. Azért persze így is akadtak kedvenceim, például a Szírá és Drisnavár című, szomorú szerelmes történet, vagy A sellő éneke, ami egy nagyszerű történet arról, hogy nem biztos, hogy mindenki arról álmodozik, amit a helyzete, életkora vagy neme alapján feltételeznénk róla. A szívem csücske pedig az Aki értette, mit mond a szél című mese volt. Nem mindegyik történetről tudnám elképzelni, hogy meseterápiában felhasználható lenne, ez a darab viszont olyan gyönyörűen és szimbolikusan meséli el a transzgenerációs örökségektől való szabadulást, hogy belesajdult a szívem. 

Az egyetlen, amit kicsit sajnálok, hogy egy utószóban nem olvashatok a könyv keletkezésének körülményeiről és arról, hogyan került kapcsolatba az írónő Viive Noor illusztrátor képeivel. Persze ettől függetlenül is élveztem a meséket, csak jó lenne tudni, mi volt a rendező elv, miért pont ezeket a történeteket válogatta ki az írónő, volt-e valami konkrét tematika vagy üzenet mögöttük stb. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha valaki hozzám hasonlóan kedveli a sötétebb hangulatú, szomorkás, mély és elgondolkodtató meséket, amik kifejezetten felnőtt olvasóknak szólnak, nem fog csalódni, mert ez a kötet tele van szépséggel, biztos, hogy nem utoljára olvastam el a benne szereplő történeteket. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a felnőtteknek szóló, borongósabb hangulatú meséket.

Nyereményjáték:

Játékunkban különböző mesekönyvek illusztrátorainak munkásságát fedezzük fel. A feladatotok, hogy az állomásokon megadott borítók alapján nézzetek utána a könyv illusztrátorának, illetve keressetek még egy könyvet, amelyen ő dolgozott. A Rafflecopter dobozba tehát egy nevet és egy címet várunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.09. Readinspo
01.11. Utószó
01.15. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések