Unoka ​a Gerbeaud-házból (értékelés és nyereményjáték)

 


Hulej Emese egy neves család leszármazottjának történetén keresztül kalauzolja végig az olvasót a boldog békeidők Budapestjéről a 21. század első évtizedéig. Az életrajz főszereplője Elischer Edith, Gerbeaud Emil unokája. Vajon olyan édes és könnyed volt a legendás cukrász és családjának élete, mint ahogy elsőre gondolnánk? Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, s ismerd meg Edith történetét! A turné végén a Jaffa Kiadó jóvoltából tiéd lehet a könyv egy példánya.




Kiadó: Jaffa Kiadó, 2023
Oldalszám: 230 oldal
ISBN: 9789634758136


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Elischer ​Edith, a legendás cukrász, Gerbeaud Emil unokája jólétben, nagypolgári környezetben, szerető nagycsaládban cseperedett, igazi úrilánynak nevelték. Ám amikor kellett, ez a kicsi és törékeny nő mégis fényesen helytállt: az embert próbáló időkben feltűrte a ruhaujját, és tüzet oltott Budapest ostromának zűrzavarában, segített a legismertebb magyar zsidó családnak a német megszállás után, nyilasokkal hadakozott, és később nem törték meg az ÁVH kihallgatói sem. Kevés híján hat évet töltött a kommunisták börtöneiben, rettenetes körülmények között, elképzelhetetlenül messze kerülve a Gerbeaud fényes termeitől.
A könyvhöz a szerző a Gerbeaud-leszármazottak családi archívumában és számos közgyűjteményben kutatott, többek között az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, ahol periratok, kihallgatási jegyzőkönyvek és ügynöki jelentések is foglalkoznak Elischer Edith-tel és tudós férjével.
Nem elégtétel és nem jóvátétel, de tény: Edith élete vége felé emberi helytállásáért átvehette a francia Becsületrendet. Az ő személyes története egyben család- és cukrászdatörténet is – édes és keserű, mint a huszadik század maga.

HULEJ EMESE újságíró. Huszonöt évig dolgozott a Nők Lapjánál, jelenleg a Magyar Krónika – kronika.hu – munkatársa. Szentendrén él, egy fia van. Első könyve, a Teleki Géza életét feldolgozó „Egy Teleki gróf Afrikában” című kötet 2014-ben jelent meg.


Véleményem:

Vannak olyan könyvek, amik nem kerülnének a látóterembe, ha nem lenne a Blogturné Klub, és ezek között nem egy igazi kincsre akadtam már. Ez volt a helyzet Hulej Emese Unoka ​a Gerbeaud-házból című regényével is, valahogy nem jött velem szembe a különböző könyves oldalakon, utólag viszont borzasztóan örülök, hogy volt lehetőségem elolvasni, mert az egyik legérdekesebb életrajzi könyv volt, amihez az utóbbi években szerencsém volt.


Bevallom, a Gerbeaud-családról eddig nagyjából annyit tudtam, hogy közük van a cukrászathoz, hiszen én is ismerem a Vörösmarty téren álló épületet, bár fogyasztani még nem fogyasztottam ott semmit. Ha jobban nekiáll valaki kérdezgetni, biztosan felcsillant volna az elmém, hogy róluk nevezhették el a híres zserbó süteményt (amiről aztán olvasás közben mókás módon kiderült, hogy nem is igaz), de ennél több fogalmam tényleg nem volt a vállalkozás történetéről vagy arról, milyen volt a cukrászdát vezető család élete, hogyan hatottak rájuk a különböző korok és politikai rendszerek. Hulej Emese könyvének középpontjában elsősorban Elischer  Edith, Gerbeaud Emil unokája áll, aki jóformán a teljes 20. századot végigélte, de az ő személyes sorsán kívül alapos rálátást kapunk az egész család életére és arra, milyen szenvedéllyel határozták meg munkájukkal hosszú évtizedeken át a magyar édesipar világát. 

A kötet elején az írónő röviden mesél arról, miért éppen ezt a témát választotta és milyen módszerekkel, milyen források felhasználásával vágott bele a kutatásba. Ezután kezdődik Gerbeaud Emil és felesége, Ramseyer Eszter története, akik 1884-ben költöztek Budapestre, hogy társuljanak Kugler Henrik cukrászüzletéhez. Innen kezdődött a cukrászda virágkora, a házaspár fáradhatatlanul dolgozott, hogy mind az alapanyagok, mind a kiszolgáló személyzet tekintetében egy igazán színvonalas üzletet hozzanak létre, később további helyszínekkel és gyárakkal bővítve a birodalmat. Öt leányuk ebbe a birodalomba született bele, ugyanakkor egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a család jó anyagi helyzete okán elkényeztették volna őket. Amellett, hogy ügyeltek a gyermekek műveltségére, oktatására, nekik is ki kellett venniük a részüket a családi vállalkozásból, akár azzal, hogy személyesen is besegítettek, akár úgy, hogy olyan férjeket választottak, akik szintén gazdagíthatják majd az egyre kiterjedtebb üzletet. A regény központi alakja, Edith, Gerbeaud Emil Marcelle nevű lányának volt az első gyermeke, aki nagy szeretetben nevelkedett ebben az összetartó, szorgalmas családban. Szükség is volt a boldog, mégis következetes gyerekkorra, ugyanis élete későbbi szakaszaiban csak az ebből nyert lelki erőnek köszönhette, hogy kitartott. 

A Gerbeaud-t sok megpróbáltatás érte az évtizedek során, melyek közül a legtöbb után sikeresen talpra állt a család, például az első világháborút követően. A második világháború után azonban már nem volt ilyen szerencséjük, a cukrászdát államosították, Elischer ​Edithet pedig koholt/fiktív kémtevékenysége miatt hat évre börtönbe zárták. Az ezzel az időszakkal kapcsolatos leírások voltak a legnehezebben emészthetők a könyvben, borzasztó volt olvasni, milyen embertelen körülmények között raboskodott főhősünk, ugyanakkor felemelő volt látni, hogy még ilyen körülmények között is él benne a remény és az élni akarás. Nagy szerepe volt ebben férje, dr. Szelényi Tibor hűségének és szerelmének, illetve azoknak a boldog emlékeknek, amikbe vissza tudott menekülni a legsötétebb órákban. Bár az 1980-as években a korábban átnevezett Gerbeaud Cukrászda visszakapta eredeti nevét, mégis keserédes ez a történet, hiszen a családot, aki kemény, szorgalmas munkával és józan gazdálkodással felépítette azt, végül teljesen megfosztották tulajdonuktól és életük értelmétől. 

Hulej Emese szerintem remekül ír, és nagyszerű érzékkel válogatta össze azokat az epizódokat, amiknek köszönhetően komplexen átláthatjuk a család történetét, amellett, hogy a könyv végig olvasmányos marad. A történet tele van apró érdekességekkel és kevéssé ismert történelmi tényekkel, ami miatt már önmagában is érdemes elolvasni, ha valaki kíváncsi a 20. századi magyar történésekre. Külön érték, hogy a kötetben rengeteg fotót találunk, melyek részben a család, részben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tulajdonát képezik. Elischer ​Edith személyében pedig egy igazán erős és különleges női karaktert ismerhettem meg, aki megérdemli, hogy emlékezzenek rá.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy lebilincselően izgalmas, érdekes életrajzi könyvet olvasni. 

Nyereményjáték:

A történethez kapcsolódóan a sütemények világába kalauzolunk titeket. Minden állomáson elrejtettünk a szövegben egy  ismert desszertet, a feladatotok pedig, hogy a betűket megtalálva, az édesség nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.31. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések