A túra (értékelés és nyereményjáték)

 


Lucy Clarke bemutatkozó regénye A túra, nem csak pörgős, de izgalmas thriller is. Négy barátnő útját kísérhetjük végig, akik belevetik magukat egy norvég hegyi túrába, ám egyikük sem számít arra, hogy a Blafjell-hegyen nem csak a sport szépségét, de a rettegést is megtapasztalják. A fordulatos történetben sohasem tudhatjuk, hogy ki a jó és ki a rossz, ezért jobb résen lenni. Ha kíváncsiak vagytok, tartsatok három bloggerünkkel az állomások során, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: The Hike
Fordította: Novák Gábor
ISBN: 9789635684557


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ideális kirándulóidő van

Négy barát túrára indul Norvégiába, a gyönyörű erdőségbe. Maguk mögött hagyják átlagos hétköznapjaikat. Köztük és a hegycsúcs között nincs semmi egyéb, csak az érintetlen erdő és a metszően kék ég.

Ez az ideális hely arra, hogy valaki eltűnjön

De az erdőnek van egy sötét oldala: egy éve itt tűnt el egy nő. Azóta a hegységet gyanakvás és megválaszolatlan kérdések övezik.

A baráti társaság útja most éppen a rejtélyek kellős közepébe vezet. És a túraúton várja őket valaki, aki megtenne mindent, hogy a titok ne kerüljön a felszínre – akár meg is akadályozza a barátokat abban, hogy élve kijussanak az erdőből.


Véleményem:

Lucy Clarke A túra című regényét úgy tettem el magamnak év elejére, mint valami ínyencfalatot, borzasztóan vártam és nagyon kíváncsi voltam rá több szempontból is. Egyrészt egy jó thrillerre mindig vevő vagyok, másrészt a regény témája és helyszíne is kimondottan közel áll hozzám. Az egyik legfontosabb dolog az életemben a természet és a túrázás, Norvégia pedig évek óta bakancslistán van, nagyon szeretnék egyszer eljutni oda és kirándulgatni a trollok földjén. Minden adott volt hát egy tökéletes olvasmányhoz, és szerencsére azt kell mondjam, én most meg is kaptam mindent, amit szerettem volna. 


A történet középpontjában négy barátnő áll, az ő váltott szemszögű elbeszéléseikből ismerjük meg az eseményeket. Először találkozunk Lizzel, a házas, két gyermekes doktornővel, aki egy ideje úgy érzi, valami kiüresedett az életében, amit szeretne újra tartalommal megtölteni. Barátnőivel, Maggie-vel és Helena-val minden évben együtt nyaralnak, és ebben az évben rajta volt a sor, hogy úti célt válasszon. Ki is szemeli a norvég vadont, hogy egy négynapos, vadkempinggel és hegymászással fűszerezett túrával lépjenek ki a komfortzónájukból. Maggie egyedül neveli kislányát, Helena pedig vérbeli szingli és munkamániás, tehát mind eléggé különböző életet élnek, mindenesetre, ha nem is akkor lelkesedéssel, de azért ők is izgatottan várják, hogy alakul majd a Liz által tervezett kirándulás. A negyedik barátnő, Joni már jó ideje nem tart olyan szoros kapcsolatot a többiekkel, idejét a koncertezések és a féktelen bulizás tölti ki, de az utolsó pillanatban ő is csatlakozik a trióhoz, így minden adott ahhoz, hogy felhőtlen, nagyszerű nyaralásnak nézzenek elébe. A lányok pechére viszont ez a regény egy thriller, így a vakáció minden lesz, csak nem felhőtlen. 

Bár eleinte minden nagyszerűen alakul, az írónő zseniálisan és több szálon építi fel azt a dinamikát, aminek köszönhetően a dolgok fokozatosan egyre rosszabbra fordulnak. Az első baljós jel, hogy már a kiindulópontot jelentő menedékháznál is furcsa pletykák keringenek, egyrészt arról, hogy a hegy, amin át akarnak kelni, különleges, sötét energiákkal rendelkezik, másrészt egy, a túraútvonalon eltűnt nőről, aki azóta sem került elő. Később az is világossá válik, hogy a négy barátnő nagyobb fába vágta a fejszéjét, mint ami reális lett volna, mind fizikailag, mind mentálisan nagyon erősen próbára teszi őket a túra. És akkor ott van az emberi dráma is, ami abból adódik, hogy a négy nő mindegyike rejteget valami titkot, amik ha napvilágra kerülnek, lehet, hogy örökre tönkreteszik a köztük lévő kapcsolatot. A vidám kirándulás hamar olyan fordulatokat vesz, ami után nem csak az a kérdés, hogy ők négyen mekkora lélekjelenléttel bírnak, hanem az is, hogy képesek-e felülemelkedni a sérelmeken és összefogni a túlélés érdekében. 

A thriller vonalról nem is szeretnék többet elárulni, hiszen akkor izgalmas, ha az ember magának fedezheti fel. Én mindenesetre zseniálisnak éreztem a történet felépítését, az írónő nagyon jól adagolta a feszültséget, a könyv második felét gyakorlatilag egyvégtében olvastam ki, annyira tudni akartam, mi lesz a vége. Lehet, hogy nekem azért is jött be annyira, mert tényleg fontos szeletét képezik a túrázással kapcsolatos gondolatok és érzések. Bár nagyon más a személyiségünk, sok tekintetben tudtam Lizzel azonosulni, ahogy azzal is, mennyire fontos számára, hogy valamilyen átlagon felüli teljesítményt vigyen véghez egy olyan helyen, ami távol van a civilizációtól. Évekkel ezelőtt én is megtapasztaltam, hogy amikor úgy érzem, nehéz a mindennapi életemben kontroll alatt tartani a dolgokat, akkor a túrázás, az elérhetetlennek hitt célok elérése jelenti az egyetlen dolgot, amibe kapaszkodni tudok, és ami teljesen megtisztítja az elmémet. 

Nagyon tetszett az is, hogy a könyv által én is ellátogathattam a norvég tájakra, és annak ellenére, hogy a történetben nem alakulnak túl fényesen a dolgok, egy cseppet sem vette el a kedvem attól, hogy egyszer én is elutazzak ide. A váltott szemszögű fejezeteknek köszönhetően a könyv végig nagyon feszes, ráadásul a külső mellett belső utazásra is indulunk, hiszen minden szereplőt egyre jobban megismerünk, megértjük hátterüket, motivációikat, és hogy mi mindent fedezhetnek fel magukban a túrának köszönhetően. Biztos van, aki találna benne hibát, de engem nagyon beszippantott, és megadta a kedvenc élményemet, amikor tényleg éjszakába nyúlóan olvasok, mert képtelen vagyok befejezni, amíg a végére nem érek. Ezek után biztos, hogy fogok még a jövőben olvasni az írónőtől. 
 
Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az olyan thrillereket, ahol a brutalitás helyett inkább a lélektani kérdések kerülnek a középpontba, és szeret túrázni. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkon Norvégiába utazunk és felkeressünk pár híres hegységet és sziklaképződményt. Minden állomáson találtok egy-egy leírást, a ti feladatotok pedig az, hogy rájöjjetek, mikre gondoltunk, és a keresett neveket beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
„2284 méter magas hegycsúcs Norvégia Hurrungane-hegységében, Sogn og Fjordane megyében Luster település közelében. A hegycsúcs a Nordre Skagastølstind, a Vetle Skagastølstind és a Store Skagastølstinden hegycsúcsok közt található..

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.06.  Könyv és más
01.08.  KönyvParfé
01.11.  Readinspo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések