Hiányod ​maga a sötétség (értékelés és nyereményjáték)




Jón Kalman Stefánsson új regénye az emberség, a törékenység és a legyőzhetetlen feledés története. A szerző generációk életét és életüknek alakulását tárja az olvasó elé.
Tartsatok velünk, merüljünk el együtt ebben a különleges történetben, ha pedig nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 




Kiadó: Jelenkor Kiadó, 2023
Oldalszám: 192 oldal
Eredeti cím: Fjarvera þin er myrkur
Fordította: Egyed Veronika
ISBN: 9789635182060


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Talán az a legjobb leírása a szerelemnek, hogy valaki a boldogságtól vagy a kétségbeeséstől képtelen levenni a szemét egy másik emberről?”

Jón Kalman Stefánsson új regénye az emberség, a törékenység és a legyőzhetetlen feledés története. A Hiányod maga a sötétség generációk életét tárja elénk Izland északnyugati fjordjaitól Dél-Európáig, a tizenkilencedik század közepétől 2020-ig. Életeket, melyek bár jelentéktelenek, mint a kerítésoszlopok, mégis összetartják a világot: egy postára adott kisfiú, egy szerelembe esett pap, egy Kierkegaard-tudós halász és egy menthetetlenül szomorú rocksztár – csak néhány szereplő a nagyívű családregényből. Emberek, akiket gyengeségeik és szenvedélyeik éppannyira uralnak, mint a boldogság utáni vágyuk. Történeteik úton-útfélen keresztezik egymást, míg össze nem áll egy kivételes, ragyogóan intenzív mozaik, melyben hőseink nem álmodoznak, hanem ők maguk válnak az álommá.


Véleményem:

Jón Kalman Stefánsson munkássága már régóta a bakancslistámon van, főleg, amióta elolvastam Ásta című regényét (értékelésem ITT). Akkor már egyértelművé vált számomra, hogy az izlandi szerző olyan hangon képes mesélni, amire képtelen vagyok nem odafigyelni, és olyan légkört, olyan keserédes sajgást tud teremteni az ember lelkében, ami alól még az olvasás után hosszú idővel is nehéz kivonni magunkat. Egyből lecsaptam hát a lehetőségre, hogy elolvassam Hiányod ​maga a sötétség című kötetét, ami ha lehet, még jobban is tetszett, mint korábbi könyve, pedig így is igen magasan volt a léc. Az biztos, hogy ez sem lett éppen egy könnyű darab, de aki belevág és hajlandó rááldozni az időt és a figyelmet, csodás élménnyel gazdagodhat. 


Bár nagy tapasztalatom nincs eddig a szerző regényeivel, de az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a konkrét cselekménynél vagy egy lineáris esemény elbeszélésénél sokkal fontosabb számára, hogy az élet nagy kérdéseire keresse a választ, vagy olyan érzelmeket, gondolatokat jelenítsen meg, ami mindenki számára univerzális, kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül. Ebben a regényben is az volt az első említésre méltó élményem, hogy semmiféle bevezetést nem kaptam, miről fog szólni a könyv, vagy kik lesznek a fontosabb szereplők, hanem mindjárt belecsöppentem a narrátor fejébe, aki olyan hirtelenséggel osztotta meg velem legmélyebb gondolatait, hogy ha akartam volna, sem maradhattam volna közömbös a továbbiakban. Szintén a különleges alaphelyzetet erősítette, hogy elbeszélőnk amnéziában szenved, nem tudja ki ő és mi hozta Izlandra, ahogy azt sem, hogyan kapcsolódik a szereplőkhöz, akik viszont ismerik őt. 

Mindehhez hozzájön, hogy a szerző idő és tér szinte minden szabályát felrúgja, csapongunk a különböző idősíkok között, hol távolabbról, hol közelebbről szemléljük több évszázad szereplőit, hogy aztán szép lassan kibontakozzon előttünk egy család, egy közösség élete és sorsa, ahol minden hatással van mindenre. Mókás volt, hogy csak körülbelül a 100. oldalon realizálódott bennem, hogy a kötet tartalmaz egy szereplőlistát, miután felfedeztem, már sokkal könnyebb volt tájékozódnom a regényben, hogy ki kicsoda és milyen kapcsolatban áll a többi szereplővel. De igazából az volt a legérdekesebb az egészben, hogy még amikor nem is értettem pontosan, kinek a gondolatait, érzéseit olvasom éppen, akkor is olyan erővel szívott magába a szöveg, hogy egyetlen pillanatra sem lankadt a figyelmem, és egyszer sem éreztem úgy, hogy ne lennék jelen. 

Azt, hogy miről szól a történet, nehéz lenne egyetlen mondattal megválaszolni. Egyszerre szól emberi sorsokról, szerelmekről, az élet és halál közti vékony határvonalról, az elhibázott döntésekről, megbánásról, és a vissza nem térő lehetőségekről. Emberekről, akik éppolyan esendők, mint mi, és akiket ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak, mint minket. Mindeközben a szerző szerintem nagyszerűen keveri az arányokat, tökéletesen játszik a fénnyel és a sötétséggel: az egyik pillanatban feltesszük a kérdést, mi végre bármilyen vágy, szenvedély vagy álom, ha történetünk vége elkerülhetetlenül ugyanoda vezet, a másikban pedig képesek vagyunk rácsodálkozni az élet megannyi szépségére. Mindehhez tökéletes helyszínt nyújt a zord izlandi táj és tanyavilág, ahol az élet sokszor nem könnyű, és ahol sokkal hangosabbak azok a gondolatok, amik elbizonytalaníthatnak bennünket, sokkal fájóbb és maradandóbb a hiány.

Biztos vagyok benne, hogy még sokáig velem fognak maradni a szerző csodásan megfogalmazott mondatai, ahogy az érzések is, amiket keltett bennem a regény. Az ilyen történetek számomra azért is különlegesek, mert nem tudom megkerülni olvasásuk közben az önreflexiót, az pedig mindig érték, ha a regény megismerése mellett saját magunkról is megtudhatunk olyasmit, ami addig elkerülte a figyelmünket. Nem ajánlom rohanós hétköznapokra, inkább olyan alkalmakra, amikor van bőven időnk elmerülni a stílusában, kissé csapongó, mégis nagyon tudatos történetszövésében. Ha ezt meg tudjuk adni neki, akkor garantált, hogy különleges, meghatározó élményben lesz részünk. Én pedig most már biztosan nem úszom meg, hogy a szerző híres Menny és pokol-trilógiáját is beszerezzem, mert az eddigiek alapján joggal sejthetem, hogy az is szerelem lesz.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a generációkon átívelő, különleges történeteket és a gyönyörű, lírai elbeszélést. 

Nyereményjáték:

Mivel a szerző izlandi, így a mostani játékunk az ő országához kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést Izlandról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes válaszokat. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mi az ország nemzeti állata?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.14.: Csak olvass!
01.16.: Könyv és más
01.18.: Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések