Főnix (értékelés és nyereményjáték)

 


A Jaffa Kiadó jóvoltából egy igencsak aktuális könyvet vehetünk a kezünkbe Dr. Csernus Imrétől. A Főnix a koronavírus-járvány lelki és pszichés gondjait, kérdéseit, témáit járja körül az alapvető emberi bűnök és erények szemszögéből nézve. A turnéban ezúttal öt bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.




Kiadó: Jaffa, 2020
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634754169


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Főnixként élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre. A legendák szerint a főnixmadár élete végén a fészkével együtt porrá ég, és a tűzből egy új, fiatal főnix születik. A történet mindenki számára ismerős, de csak kevesen gondolnak bele, milyen üzenetet hordoz életünkben az újjáéledő tűzmadár szimbóluma.
Csernus Imre úgy véli, a mostani, járványtól sújtott, válságos időszak eddig soha nem látott lehetőséget kínál a megújulásra. Új könyvében a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben élesen rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi sorra a buktatókat és érthetően bemutatja az újjászületés feltételeit. Már csak az a kérdés: öreg vagy fiatal főnixként szeretnénk élni és megélni a jelen kihívásait. 
„Meg kell fogalmaznunk, mit szeretnénk elégetni ahhoz, hogy újjászülessünk, különben a fészek csak terebélyesedni fog, nem pedig felgyulladni. Akkor pedig nem lesz új főnix, vagyis nem lesz megújulás. De nemcsak az a kérdés, hogy mit szeretnénk elégetni, hanem az is, hogy egyáltalán merjük-e elégetni. És ez az egyik legnagyobb konfliktus, mert a legtöbb ember nem meri elégetni a jelenlegi, vacak életét. Nem meri elégetni a megszokást.”


Véleményem:

Csernus doktor nevét szerintem majdnem mindenki ismeri Magyarországon, annak idején eléggé berobbant a köztudatba szokatlanul őszinte, kendőzetlen és néha kíméletlen stílusával. Bevallom, én különösebben nem viszonyultam hozzá sehogyan, zavarni nem zavart egyáltalán a stílusa, viszont az akkori életszakaszaimban a könyvei sem keltették fel az érdeklődésemet annyira, hogy elolvassam őket. Most azonban egy olyan témával kapcsolatban jelent meg kötete, ami mindannyiunk életére hatással van, ez pedig nem más, mint a koronavírus, illetve az egész járványhelyzet továbbgyűrűzése az életünkre, gondolkodásunkra. 

Tavaly tavasszal a vírus alaposan felforgatta az életünket, és még most sem látjuk, hol van a vége, mikor kerülhetünk vissza a rendes kerékvágásba. Nagyon sokan veszítették el az állásukat, változtak meg a munkakörülményeik, és szinte mindannyiunknak le kellett mondani olyan dolgokról, amiket addig természetesnek vettünk. Viszont a legfőbb dolog, amiről le kellett mondanunk, a biztonság és a kiszámíthatóság, márpedig egy ilyen helyzetet csak úgy lehet mentálisan jól kezelni, ha rugalmasan alkalmazkodunk, és igyekszünk minél nagyobb őszinteséggel és tudatossággal megélni ezt a helyzetet. Dr. Csernus Imre arra vállalkozik könyvében, hogy ebben nyújtson számunkra segítséget, ehhez pedig a főnix szimbolikáját használja: akkor tudjuk sikeresen venni az akadályokat és a lehető legkevesebb (lelki) sérüléssel megúszni a pandémiás helyzetet, ha öreg főnixként elengedjük és felégetjük magunk mögött a betokosodott régi szokásokat és félelmeket, hogy aztán új főnixként a tudatosság egy új szintjén szülessünk újjá. 


A legfontosabb tanácsok és gondolatok főleg ahhoz kapcsolódnak, hogy igyekezzünk alkalmazkodni ehhez a helyzethez, és ezt az időt arra használni, hogy valami újat tanuljunk, akár önmagunkról, akár egymásról. Lehet, hogy most jött el az ideje, hogy újraértékeljük a kapcsolatainkat, jobban megismerjük a körülöttünk élő embereket, vagy kipróbáljuk magunkat olyan területeken, amihez korábban nem volt bátorságunk. Fontos az is, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a biztonságunk és mások biztonsága érdekében, de ez ne menjen át egy pánikkal kísért állandó halálfélelembe. Csernus doktor mankót ad ahhoz, hogy tudjunk szembenézni saját magunkkal és a félelmeinkkel, és segít megérteni, hogy a helyzethez való hozzáállásunk mögött milyen pszichés mechanizmusok állhatnak akár egyéni, akár családi vagy társadalmi szinten. A könyv olvasmányos és alapvetően pozitív hangvételű, de természetesen itt is találunk olyan gondolatokat, amik kíméletlenül szembesítenek minket a hibáinkkal vagy a tétlenségünkkel. 

Én elég sokat gondolkodtam olvasás közben, igyekeztem megfejteni a saját viszonyulásomat és a saját félelmeim mibenlétét. Az egyetlen dolog, amit kicsit hiányoltam a kötetből, az a szempont, ami nálam például a legmeghatározóbb a vírushoz való hozzáállásomban: ez pedig a mások miatti aggodalom. Személy szerint sosem attól féltem, hogy én elkapom a betegséget, hanem attól, hogy a szeretteim, idősebb barátaim vagy családtagjaim fertőződnek meg. Persze olyan szempontból mindegy, min aggódunk, hogy a pánik vagy a rettegés önmagában még nem megoldás semmire, de azt gondolom, ez is egy olyan területe a félelmeknek, amivel érdemes foglalkozni. 

Összességében egy tartalmas és őszinte kötetnek tartom a Főnixet, ami a konkrét vírushelyzet mellett azért még egy csomó más érdekes és értékes gondolatot is tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy hogyan éljünk lazábban, tudatosabban, őszintébben és kiegyensúlyozottabban. Nekem nagyon hitelesnek érződött a szerző hangja, úgy éreztem, olyasmiről beszél, amiről tényleg sok tapasztalata van, és egy olyan állapotba jutott el, ami mögött komoly munka van. Önmagában egyik fejezet vagy gondolat sem olyan forradalmi, amiről ne hallottunk volna korábban, inkább attól jó a kötet, hogy ezek a gondolatok jól vannak egymás mellé téve és kihangsúlyozva. Bár tudom, hogy még sokat kell dolgoznom a saját félelmeimen, ez a könyv egy jó kiindulópont ahhoz, hogy belőjük, honnan érdemes elkezdeni a változást és fejlődést. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének egy kicsit befelé fordulni, és tudatosabban megélni a vírushelyzettel kapcsolatos félelmeiket a továbblépés érdekében.

Nyereményjáték:

Dr. Csernus Imrének sok könyve jelent meg különböző témákban. Ezúttal az állomásokon idézeteket találtok a köteteiből, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok az adott könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Mersze-e megújulni, hogy újra megtanulj pezsegni? Mikor fogsz szívvel-lélekkel élni, mint a májusi természet? Csakis akkor, hogy ha először elfogadod magadat."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések