Éld ​át a pillanatot! (értékelés és nyereményjáték)

 

Rácz-Stefán Tibor legújabb szívmelengető karácsonyi regényében egy fiatal lány szívét egy Budapestre érkezett francia író dobogtatja meg. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Könyvmolyképző, 2020
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634576334


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​dedikálás, ami megváltoztatja az egész életed!
Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat.
A tizenhét éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy kiadónál dolgozik gyakornokként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét.
Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes.
A tizenkilenc éves, francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy íróként is bizonyítson.
Bastien a kétségbeesését és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikálásán viszont emberére akad: Panka az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt.
Egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között, az idő viszont ketyeg, a fiú ugyanis hamarosan elhagyja az országot. A szerelmüket már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra?

Véleményem:

Van a decembernek egy olyan időszaka, amikor, annak ellenére, hogy szeretem ezt a hónapot és az ünnepi várakozást, egyre jobban besűrűsödnek a teendők és a különböző stressz-faktorok. Ilyenkor nagy a hajtás a munkahelyen is, be kellene szerezni még egy csomó mindent, a naptárra tekintve pedig látom, hogy rohamosan fogynak a napok karácsonyig, én meg már megint nem sütöttem mézeskalácsházat/nem készítettem mindenkinek egyedi kézműves ajándékot/nem dekoráltam ki a lakást. Na ez az az időszak, amikor a legnagyobb szükség van egy olyan könyvre, ami már néhány fejezet után elhozza a karácsonyi hangulatot, és rámutat arra, hogy nem baj, ha nem tökéletes minden (idén sem), hiszen az ünnep nem erről szól, hanem a várakozásról, a csodáról és a szeretetről. Az Éld át a pillanatot! című regény pedig pontosan ilyen. 

Rácz-Stefán Tibortól eddig három másik könyvet olvastam, és ha valami közös pontot kellene megfogalmaznom, akkor az az lenne, hogy minden történetében megjelenít valamilyen fontos kérdést vagy problémát, vagy éppen küzdelmesebb élethelyzetet. Nincs ez másként ennél a regénynél sem. Az egyik főszereplőnk, Panka már a születésekor elveszítette az édesanyját, amit apja sosem tudott feldolgozni, és minden dühét és fájdalmát a lányára hárította. Panka gyerekotthonokban és különféle, nem túl alkalmas nevelőszülőknél töltötte élete jelentős részét, aminek köszönhetően eljutott egy olyan állapotba, hogy senkit sem mer igazán közel engedni magához. Közel a felnőttkor küszöbéhez végre úgy tűnik, hogy talán rendeződik az élete, keményen tanul az iskolában, és egy népszerű könyvkiadónál dolgozik. Mostani nevelőszülei (akiknek a személye kellemes meglepetés lesz azoknak, akik olvasták az Élni akarok! című regényt) egészen normálisnak tűnnek, de a lány már nem meri beleélni magát abba, hogy végre igazi otthonra találhat, hiszen túl sok csalódás érte. 


A kiadónál, ahol dolgozik, izgalmas eseményt szerveznek, hiszen Budapestre érkezik a bestseller-szerző Bastien egy óriási érdeklődést kiváltó dedikálásra. Panka is izgatott, hiszen nagyon szereti a francia srác regényeit, de néhány szerencsétlen véletlennek köszönhetően a találkozás nem egészen olyan formában történik, ahogy várta, ráadásul Bastien sem éppen a legkedvesebb arcát mutatja. Mi pedig csak kapkodjuk a fejünket kettejük párbeszédeit hallgatva, hogy ebből most vajon világraszóló gyűlölet, vagy hatalmas szerelem fog kerekedni? Romantikus, karácsonyi regényhez illően már most nyugodtan letehetjük a voksunkat, de ez a tündérmese azért, ahogy illik, tartogat jó néhány buktatót hőseink számára. 

A váltott szemszögnek köszönhetően megismerhetjük Bastien történetét is, azt, hogyan vált már tinédzserként sikeres író belőle, illetve azt is, hogyan árnyékolta be az életét egy szerencsétlen baleset. Bár egészen más okokból, de ő is nehezen kötődik az emberekhez és komoly gondok vannak az önértékelésével, nem csoda, hogy sokszor nagyképű és bunkó viselkedés mögé rejtőzik. Azonban Pankában meglát valamit, amit eddig hiába keresett másokban, és úgy érzi, ennek a lánynak talán képes lesz igazán megnyílni. Bár egy ideig úgy tűnik, hogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz és egyre könnyebben eresztik le a korábban felemelt falakat, Bastien a dedikálás után csúnyán elszúr pár dolgot, és mi csak reménykedhetünk abban, hogy a fiataloknak végül sikerül rendezniük a nézeteltéréseket és kinyitni a szívüket egymás felé. 
"Elmondom, hogy szerintem mit jelent az, ha a pillanatnak élünk. Néha az emberek nem azért toppannak be az életünkbe, hogy az utolsó lélegzetvételünkig velünk maradjanak. A futó barátok, kapcsolatok hozhatják az igazi változást bennünk, mert megtanítanak nekünk valamit önmagunkról, vagy arról, ahogy a világhoz állunk."
Ez a történet tényleg egy hamisítatlan karácsonyi tündérmese, az a fajta, amit ebben az időszakban különösen jólesik olvasni, ugyanakkor a könnyedség ellenére igazi mélységeket is találunk benne. A két fiatalnak nem volt egyszerű élete, sok csalódáson mentek keresztül, és szerintem azt a lelkiállapotot és védekező mechanizmust, amit kialakítottak magukban, nagyon hitelesen sikerült ábrázolni. Tetszett a regény témája is, nagyon jó volt kicsit belepillantani abba, milyen lehet a munka egy kiadónál, vagy hogy milyen érzésekkel éli meg egy író az olvasóival való kapcsolatot. Szeretem azt a fajta megoldást is, hogy mellékszereplőként felbukkannak olyan karakterek, akik Tibi előző regényeiben is szerepeltek, klassz, ahogyan összeköti a történeteit egy nagy hálózatban. 


Összességében nagyon jót tett ez most a lelkemnek, akár én vagyok az elsődleges célközönség, akár nem, mert ezzel a történettel kicsit mi is hinni tudunk a csodákban, ráadásul sok fontos üzenetet is tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy legyünk bátrak, merjük kimutatni az érzéseinket, álljunk ki magunkért és ne féljünk szeretni azokat, akik érdemesek rá. Már csak azt sajnálom, hogy az ablakon kitekintve nem látom én is a hóesést, de ettől függetlenül hozzám most beköltözött a karácsony. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik egy romantikus karácsonyi történetre vágynak, ahol a főbb cselekményszál mögött komolyabb mondanivaló is meghúzódik.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során fejest ugrunk a karácsonyi romantikába. Az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyek akárcsak az Éld át a pillanatot!, szintén karácsony idején játszódnak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az időből sosem jut elég, az idő vihart kavar a szívünkben, az időt csak okosan szabad eltölteni. Nem lehet becsomagolni, szalaggal átkötni és a karácsonyfa alá tenni. Időt nem lehet ajándékozni. De ami van, meg lehet egymással osztani.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/09 - Könyvvilág
12/13 - Utószó
12/17 - Könyv és más
12/19 - Fanni's Library
12/21 - Hagyjatok! Olvasok!
12/23 - Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések