Mikulás és a varázsdob (értékelés és nyereményjáték)

 


Idén karácsonykor ismét Mikulásfalván kalandozhatunk, a Kolibri Kiadó jóvoltából ugyanis új kiadásban jelenik meg Mauri Kunnas már-már klasszikus meséje, a Mikulás és a varázsdob. Az izgalmas karácsonyi mesekönyvet ráadásul te is megnyerheted, ha követed a blogturnénkat, és velünk játszol!



Kiadó: Kolibri, 2020

 Oldalszám: 46 oldal
ISBN: 9789634377139
Eredeti cím: Joulupukki ja noitarumpu
Fordító: Kovács Ottilia

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?
A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?
A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

Véleményem:

Mauri Kunnas már két évvel ezelőtt elvarázsolt kedves, humoros karácsonyi mesekönyvével, a Mikulással (értékelés ITT), így nem volt kérdés, hogy szeretném elolvasni a nemrég megjelent Mikulás és a varázsdob című kötetet is, ami egyébként nem egy mai darab, hiszen eredetileg 1995-ben jelent meg. Kunnas a már jól ismert figurákkal és rendkívül részletgazdag illusztrációival ismét elkalauzol bennünket a messzi Lappföldre, azon belül is Mikulásfalvára, hogy bepillanthassunk a Mikulás és segítő manói mindennapjaiba.


Mikulás és csapata éppen a szokásos karácsonyi készülődés közepén van, olvassák a gyerekek kívánságait tartalmazó leveleket és serényen készítik az ajándékokat. Egyszer csak egy különös levélre bukkannak: a megsárgult papíron egy furcsa rajz látható, és egy Bikfic nevű gyerek aláírása. Mivel senki sem biztos benne, mit is ábrázol pontosan a rajz, a manók őrült ötletelésbe kezdenek, hogy mi lehet Bikfic szíve vágya, és szebbnél szebb ajándékokat készítenek neki. Ezzel párhuzamosan különös jelenségek zavarják meg a falu mindennapjait. Újra és újra megszólal egy sejtelmes dobszó, utána pedig sorozatos szerencsétlen balesetek esnek meg Mikulással és a manókkal. Két ifjú manógyerek, Vili és Nóra a rejtély nyomába erednek, és hamarosan kiderül, ki áll a szokatlan jelenségek mögött, és az is, honnan érkezett a titokzatos levél.


Ez a történet is gyorsan magába szippantott, nagyon tetszik, hogy egyszerre humoros és bájos. A könyvben szereplő illusztrációk egészen különlegesek, nem csak azért, mert nagyon jól eltaláltak a különböző karakterek, hanem azért is, mert már-már egy böngésző részletességével rendelkeznek. Akárhányszor lapozzuk át a könyvet, mindig találunk valami új részletet a képeken, amik újra és újra mosolyt csalnak az arcunkra. Egészen aprólékosan megismerhetjük a Mikulás otthonát, a műhelyeket, ahol a különféle játékok készülnek, és egyéb izgalmas helyszíneket is. Hatalmas piros pont azért is, hogy a legelső oldalakon egy tablót találunk, ami bemutatja nekünk a történet fontosabb szereplőit - természetesen ezt is aranyos, humoros módon. A szöveg mennyisége nem túl sok, de azért én inkább nagyobb csoportos ovisoknak ajánlanám legkorábban, felső határt pedig nem igazán tudnék meghatározni, hiszen én is nagyon élveztem a mesét.


Nem szeretném előre lelőni a csattanót, de azt elárulhatom, hogy nekem nagyon tetszett a rejtély megoldása. Kiderül belőle, hogy egy gyermek életére milyen hatással lehet egy csalódás, és az is, hogy milyen fontos szerepe van a megbocsátásnak és a jóvátételnek. Ugyanakkor Kunnas története egyáltalán nem giccses vagy túl didaktikus, rengeteg humor van benne, így garantált, hogy a felnőttek is élvezni fogják a felolvasását. 


Összességében nagyon szerettem ezt a könyvet, és most már egyre biztosabb vagyok benne, hogy a finn grafikus és gyerekkönyvíró összes fellelhető kötetét szeretném szép lassan összegyűjteni. Nagyon jó volt kicsit belefeledkezni ebbe a téli mesevilágba, ahol a rénszarvasok repülni tudnak, az északi fény világít az égen, egy éjszaka alatt pedig minden gyerek vágya valósággá válik.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik egy kicsit humorosabb, könnyedebb, mégis gyönyörű kivitelezésű karácsonyi mesekönyvet szeretnének.

Nyereményjáték:

Mivel a Mikulás és a varázsdob című könyvből mesefilm is készült, ezért mostani játékunkban karácsonyi témájú mesefilmeket gyűjtöttünk össze, ezeket kell felismernetek egy-egy képkocka alapján. Ha sikerült rájönnötök, hogy melyik meséből vágtuk ki a képet, akkor már csak be kell írnotok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
12. 18. Könyv és más
12. 19. Readinspo
12. 20. Nem félünk a könyvektől
12. 21. Utószó
12. 22. Veronika’s Reader Feeder

Megjegyzések