Disney ​– 5 perces történetek hősies lányokról (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces történetek legújabb kötete, melyben ezúttal a hősies lányoké a főszerep. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Disney és Pixar mesék bátor hősnőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.



Kiadó: Kolibri, 2020
Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789634377559


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vágj bele egy új kalandba kedvenc Disney- és Pixar-szereplőiddel! Lovagold meg a hullámokat Lilóval, bújócskázz Vaianával, és csípd nyakon a rosszfiúkat Judy Hopsszal! Öt perc alatt elolvashatod a történeteket – akár elalvás előtt, akár egy közös meséléshez, amikor csak szeretnéd!

Véleményem:

Meserajongóként sosem tudok ellenállni a szép, igényes kivitelezésű gyerekkönyveknek, különösen, ha a középpontban Disney-karakterek állnak, hiszen kölyökként én is nagyon szerettem ezeket a filmeket, történeteket. A Kolibri Kiadó gondozásában már többféle, hasonló válogatás megjelent, de az 5 perces történetek hősies lányokról című kötet a témájával külön felhívta magára a figyelmemet. Mivel nálunk alapvetően női túlerő van (én is imádom a hercegnős sztorikat és párom kislánya is), nem volt kérdés, hogy beszerezzük ezt a kötetet, kíváncsian vártam, hogy a népszerű figurák és a szép kivitelezés mellett vajon tartalmilag is megállja-e a helyét a gyűjtemény. 


A könyvben összesen 12 különböző mesét találunk, melyek valóban nagyon rövidek, kb 5-15 perc alatt lehet elolvasni őket még akkor is, ha közben gyönyörködünk a képekben. A lapokon felbukkannak a Disney és a Pixar népszerű női hősei, úgy mint Lilo, Ariel, Csipkerózsika, Mulan, Judy Hopsz vagy éppen Jázmin hercegnő. Ezek a karakterek már az eredeti mesékben is bebizonyították, milyen fából faragták őket, tudjuk róluk, hogy képesek küzdeni az álmaikért, azonban ezekben a kis történetekben kifejezetten olyan eseményekről olvashatunk, amikor valamilyen kihívás vagy akadály állt előttük, amit igyekeztek a legjobb tudásuk szerint megoldani. 

Ariel például nagyon szeretne megtanulni táncolni, de eléggé kétballábas, Csipkerózsika Fülöp távollétében szeretne indulni a lovagi tornán, Judy Hopsz pedig be akarja bizonyítani, hogy komoly feladatokat is rá lehet bízni a rendőrségnél apró termete ellenére. Nekem nagyon tetszett az a szellemiség és fő mondanivaló, amit a kötet összeállítói képviselnek, sokat tanulhatunk olvasás közben arról, hogy nem szabad feladni a céljainkat, és hogy igenis képesek vagyunk elérni őket, ha szorgalmasan küzdünk vagy gyakorolunk. Nem gondolom, hogy ezek specifikusan lányos mondanivalók lennének, ugyanakkor egy kislány számára adja magát, hogy kedvenc hercegnőivel és női karaktereivel könnyebben azonosul, így nekik tökéletes választás lehet ez a gyűjtemény. 


Ezek mellett azért muszáj megemlítenem a negatívumot is, ami jelen esetben a mesék nyelvezete, szóhasználata volt a számomra. Összességében érthetők és követhetők voltak a mesék, de időről időre előbukkantak olyan szavak és kifejezések, amik szerintem nem passzolnak a kiadó által megadott, 3+-os korosztályhoz (én pl. még 13 éves koromban sem tudtam, mi az, hogy frenetikus). Nehéz kérdés ez, hiszen szerintem az eredeti mesefilmek egy része sem való egy óvodás kisgyereknek (vagy a túl pörgős és komplex cselekmény, vagy a sokszor abszolút felnőtteket megszólító humor és szóhasználat miatt), és az itteni történetek nagyjából követték a filmek stílusát, de azért szerintem pár helyen lehetett volna kicsik számára érthetőbb fogalmakat választani. Nyilván ez még bőven nem az a kategória, ami ártalmas lenne, sőt, nálunk a négy és fél éves érdeklődve hallgatta a meséket, bár gyanítom, hogy ebben azért nagy szerepet játszott az (egyébként nagyon szép és igényes) képi anyag.


Összességében tehát tetszett a könyv, felnőtt fejjel jó volt együtt kalandozni a hercegnőkkel és hősnőkkel, de én egy kicsit nagyobb gondot fordítottam volna a történetek szövegére, hogy valóban a megjelölt korosztályhoz passzoljanak. Ettől függetlenül rajzfilm-rajongó gyerekek (és nem csak kislányok!) polcán mindenképpen ott a helye, főleg, ha szeretnénk karakán, belevaló, szorgalmas és kitartó példaképekről mesélni esténként.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Disney- és Pixar-rajongó gyerekeknek, a magam részéről 4-5 éves kortól.

Nyereményjáték:

A Disney mesék során számtalan bátor hősnőt ismerhettünk már meg. mostani játékunk során pedig övéké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy-egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kit ábrázol, és a nevét beírni a rafflcopter doboz megfelelő mezőjébe.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/14 Könyv és más
12/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/16 Csak olvass!
12/17 Utószó
12/18 Nem félünk a könyvektől
12/19 Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések