Életünk mellékszereplői (értékelés és nyereményjáték)

 

Vajon kik azok a mellékszereplők az életünkben, akik hatással voltak/vannak a sorsunkra, személyiségünk alakulására? És vajon mi hány ember életében töltjük be ugyanezt a fontos szerepet? Polus Enikő izgalmas, interaktív elemekkel tarkított kötetében önismereti és pszichológiai vizekre evezünk, tartsatok öt bloggerünkkel az Életünk mellékszereplői című kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Jaffa Kiadó által felajánlott példányt! 




Kiadó: Jaffa, 2020
Oldalszám: 382 oldal
ISBN: 9789634754145


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​ajándékba kapott alma a piacon, egy ismeretlen ember kedves mosolya az utcán, egy edző biztató szavai, egy társ segítő keze… Mindennapjaink során, a folyton változó helyzetek és kihívások közepette számos olyan emberrel találkozunk, akik mellékszereplők életünk „meséjében”, amelyben ideális esetben mi magunk játsszuk a főszerepet. De vajon kik ők és miként formálják történetünket? Milyen hatással vannak ránk? Egyáltalán észrevesszük őket? És mi kinek az életében töltjük be a mellékszereplői „küldetésünk” és az hogyan hat ránk?
Polus Enikő szerint lelki készségeink és képességeink csak életünk mellékszereplőin keresztül fejlődhetnek ki igazán. Ezen mellékszereplőink folyamatosan ott vannak velünk: hol segítenek, hol feladatokat adnak, hol hátráltatnak, hol a jelenlétükkel hatnak ránk. Hol könnyítik, hol nehezítik az életünket. Komoly érzelmeket, indulatokat és örömöt is kiváltanak belőlünk. Az érzelmi intelligencia fejlesztése abban segít, hogy tisztán lássuk ezeket a helyzeteket és helyén kezeljük a különböző szerepköreinket.
Az interaktív utazásra hívó kötet szerzője saját tapasztalataiból, mások élményeiből és a mesevilágból származó példákkal illusztrálja az életünkben felbukkanó mellékszereplők funkcióját. Rajzoljuk meg saját érzelmi térképünket, ismerjük fel életünk mellékszereplőit a könyv segítségével!
POLUS ENIKŐ mentálhigiénés szakember, családsegítőként, fejlesztő pedagógusként dolgozik. A MESEKŐ Alapítvány vezetője és a Felelős Szülők Iskolája szakértője. Három gyermek édesanyja.

Véleményem:

Bevallom, korábban nem nagyon ismertem Polus Enikő nevét, pedig egy nagyon széles tevékenységi körben mozgó, a segítő szakmának sok területén aktív szakemberről van szó. Viszont az Életünk mellékszereplői nagyon felhívta magára a figyelmemet a fülszövegével, főleg azért, mert az utóbbi időkben kicsit háttérbe szorult az életemben az önreflexió és a tudatos befelé figyelés. Korábban ez nem jelentett gondot, mert a pedagógiai/pszichológiai tanulmányaim során folyamatosan kellett aktívan foglalkoznom önismereti kérdésekkel, de most, hogy ezek szünetelnek, sajnos engem is beszippantott kicsit a mókuskerék. Mondhatjuk tehát, hogy a lehető legjobbkor talált meg ez a könyv.

A kötetet nevezhetjük önismereti vagy önsegítő könyvnek, de szerintem ennél kicsivel többről van szó. Vagy inkább úgy mondanám, hogy a szerző nem állt meg annál, hogy általános jótanácsokat osztogasson, amit vagy sikerül megfogadnunk, vagy nem, sokkal inkább egy szemléletet próbál kialakítani bennünk, aminek köszönhetően tudatosabban tudjuk megélni az életünket. Ehhez a szemlélethez nagyon korrekt elméleti hátteret nyújt, de mindezt teljesen közérthető nyelvezettel és stílussal, hogy az is könnyedén haladhasson az olvasással, akinek esetleg ez az első ilyen jellegű könyve. Utólag azért azt gondolom, hogy szerencsésebb úgy haladni vele, hogy adunk magunknak bőven időt az emésztgetésre, mivel rengeteg mély és tartalmas gondolat van benne, olyan könyvvé válhat, amit gyakran előveszünk a mindennapok során.


Ahogy a cím is utal rá, a könyv egyik legmarkánsabb témája, hogy az életünk történetében (vagy ha úgy tetszik, meséjében, ugyanis Polus Enikő sokszor használja a mesét önismereti eszközként) kik vagy mik azok a mellékszereplők, amelyek fontos hatást fejtenek ki, vagy akár az egész életünket megváltoztathatják. Itt tennék egy kis kitérőt azzal kapcsolatban, hogy én hogyan látom az életfeladatunkat, vagy sorsunkat, ha úgy jobban tetszik. Jó pár éve alakult ki bennem az a kép, hogy az emberek életük során kapcsolódnak egymáshoz, mintha egy finom szállal lennének összekötve. Lehet, hogy ez csak egy futó találkozás vagy egy életre szóló kapcsolat, de akkor is nyomot hagy, és lehet, hogy annak hatására mi is máshogyan fogunk kapcsolódni másokhoz. Olyan ez, mintha a pillangó hatást ötvöznénk egy óriási szövettel, ahol minden ok-okozati összefüggésben áll mindennel, és mindenki beépül valahogy a saját élet-fonalával a másik ember szőttesébe. Én pedig igyekszem úgy élni az életemet, hogy ez a szál minél szebb és színesebb legyen, csakúgy, mint a saját szőttesem, amibe mások hatását szövöm bele. Nos, ez a kitérő csak annyiból volt érdekes, hogy azért tetszett borzasztóan ez a könyv, mert kicsit ezt a képet erősítette meg bennem. Polus Enikő a mellékszereplőkkel magyarázza el ezeknek a kapcsolódásoknak a jelentőségét, és felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos észrevennünk azokat az akár jelentéktelennek tűnő személyeket vagy eseményeket is, akik egy adott pillanatban hatnak az életünkre. 

A könyvben emellett számos más téma is megjelenik, például az, hogy milyen különböző szerepeket töltünk be az életünkben, és hogy mennyire fontos, hogy ezeket a helyükön kezeljük, és ha szükség van rá, le is tudjuk venni, mint egy cipőt. De ugyanígy olvashatunk arról is, hogyan töltsünk saját magunkkal minőségi időt, hogyan legyünk emberségesek önmagunkkal, és mik azok a technikák, amelyekkel mélyíthetjük az önismeretünket. Nagyon tetszett, hogy ezekhez konkrét feladatokat is kapunk, aki szeretné, akár a könyvben is elkészítheti azokat az ábrákat vagy rajzokat, amik segítenek abban, hogy kicsit közelebb kerüljünk önmagunkhoz. 

Szintén fontos rész, és talán az egyik legkülönlegesebb, amikor a szerző néhány ismert mesét is beemelt a könyvbe, később pedig ezeket elemzi végig, itt is a mellékszereplők és a különböző szimbólumok szempontjából. Olvasás után el is kezdtem nézegetni különféle meseterápiás oldalakat, nagyon elkezdett érdekelni a téma, azt pedig nagyon jó néven vettem, hogy a kötet ilyen szempontból is inspirált. Az pedig egy plusz aktualitást ad a könyvnek, hogy a mellékszereplők között megjelennek különféle események vagy akár természeti jelenségek is, ezek közül egy a mostani koronavírus-járvány. Szerintem nagyon pozitív, ha kicsit képesek vagyunk elgondolkodni erről az állapotról abból a szempontból, hogy hogyan hat éppen most az életünkre, mit tanít nekünk, hogyan segít jobban megismerni önmagunkat. 


Összességében szerintem ez egy nagyon jól átgondolt, nagyon szakmai, mégis közérthető kötet, amiben Polus Enikő sokszor hoz fel saját, személyes példákat is, így még közelebb tudjuk érezni magunkhoz. Érdemes megadni neki a szükséges időt, de ha valaki nyitott arra, hogy jobban megértse önmagát és javítson az életminőségén, biztos, hogy sokat ki tud venni belőle magának. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének tudatosabban gondolkodni az emberi kapcsolatokról és arról, hogy milyen hatások formálják az életünket, gondolkodásunkat. 

Nyereményjáték:

A Jaffa Kiadó kínálatában további izgalmas, lélektani és önismereti témákat feldolgozó köteteket találunk, mostani nyereményjátékunkban ezek után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a feladatotok pedig, hogy a könyv szerzőjének nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések