Sicc az iskolában (értékelés és nyereményjáték)

 


Sicc, a mókamester cica kalandjait számos kötet lapjain követhetjük nyomon. Legújabb turnénkban Kálmán Jenő klasszikus meséjének soron következő kötetéről, a Sicc az iskolábanról írnak bloggereink, amelynek egy példányát meg is nyerhetitek, ha velünk játszotok. :)





Kiadó: Móra, 2020
Oldalszám: 48 oldal
ISBN: 9789634866640
Illusztrálta: Tankó Béla


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A könyv rövid, kacagtató verses meséi mind Siccről, a nagy mókamesterről, valamint erdei barátairól szólnak. Többek között megtudhatjuk, hogyan lesz Sicc sikeres és népszerű tanár az erdei iskolában, mivel tréfálja meg Durmit, az öreg medvét, milyen cseles húzással védi meg a kacsákat a vadászoktól, és hogyan veszi rá Róka Rudit, hogy Mikulásnak öltözzön. A klasszikus történeteket Tankó Béla illusztrálta.


Véleményem:

A múltkori értékelés után nem sokkal egy újabb Sicc-kötettel érkezem, melyet szintén olvastam már gyerekkoromban, de sokkal kevésbé emlékeztem rá, mint az előzőre (talán az iskolai téma nem annyira hozott lázba kiskoromban, haha:)). A Sicc az iskolában frissen, ropogósan jelent meg újra a Móra Könyvkiadó gondozásában, és újabb hét mesét tartalmaz, amiben nyomon követhetjük a kíváncsi és szeleburdi macska és a többi mókás állatszereplő kalandjait. 


Az előző kötettel ellentétben ezt kevésbé mondhatjuk tematikusnak, hiszen csak a címadó, első mese szól ténylegesen az iskoláról. Ebben a vicces történetben Sicc iskolaalapításra adja a fejét, ahová szépen beiratkozik a többi állat is, akiket kedvenc macskánk és segédtanítója, Trombi igyekszik kitanítani az ábécére. Felbukkan Sicc örök ellenfele, Róka Rudi is, aki próbál keresztbe tenni az újdonsült direktor úrnak, de terve - szokás szerint- fordítva sül el, és végül ő jár pórul. A kötetben szereplő többi történet egyébként nagyon változatos, mind a témáját, mind a helyszínét tekintve. Olvashatunk arról, hogyan próbálja Sicc megtréfálni a téli álomra készülő medvét, megtudhatjuk, hogy járt Róka Rudi, amikor Mikulásnak öltözött, de még egy Szputnyik űrrakéta fedélzetére is feljuthatunk (ó, az a csodálatos űrkorszak...:)).


A mesékben most is jól megmutatkozik Sicc csalafinta természete, bevallom, az én (felnőttkori) ízlésemnek néha kicsit túl otrombák is voltak a tréfái, például amikor szegény Durmival, az öreg medvével babrált ki. Ugyanakkor több történetben is bebizonyította, hogy bőven szorult belé segítőkészség és önzetlenség is. A Sicc és a csalikacsa című mesében például segít a kacsáknak, hogy a vadászok ne tudják őket csapdába ejteni, a Sicc az árvíz idején pedig arról mesél nekünk, hogyan segített a kandúr a bajba jutott állatokon, amikor  a víz elöntött mindent. Összességében tehát megvan az egyensúly csínyek és jó cselekedetek között, és hát azért itt még bőven nem találkozunk annyi gonoszkodással, mint mondjuk egy Tom és Jerry-ben. 

A személyes kedvencem ebben a kötetben a már korábban említett Sicc és a csalikacsa volt, valószínűleg azért, mert főhősünk itt mutatta meg a legjobb oldalát, de nagyon tetszett például a Róka Rudi Mikulás lesz című történet is, amikor Sicc meggyőzi a ravaszdit, hogy álruhában könnyebben tud majd tyúkokat lopni magának, ennek a mesének nagyon mókásra sikeredtek az illusztrációi. Tankó Béla rajzai továbbra is nagyon tetszenek, Sicc karaktere szerintem rettenetesen cuki, de ugyanígy nagyon jól eltalált a többi állatfigura is. A történetek mozgalmasak és pörgősek, a hozzájuk tartozó versek pedig humorosak és dallamosak, jó érzés felolvasni őket. A megjelölt óvodás korosztály számára teljes mértékben élvezhetőek, még amíg nem is értik teljes egészében a cselekményt, a versek ritmusa és a színes képek garantáltan lekötik őket. 


Nagyon jó volt újra belefeledkezni gyerekkorom egy darabkájába, azt hiszem, a következő lépés az lesz, hogy megpróbálom a diafilmeket is beszerezni, ugyanis mostanában teljesen rákaptunk a vetítésre, amit én magam is imádtam kicsi koromban. Közben pedig szorgosan gyűjtöm majd a Sicc-sorozat többi darabját is, hogy egy nap teljes legyen a gyűjtemény. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Óvodás kortól gyerekeknek, illetve nosztalgia gyanánt minden felnőttnek, aki szerette a Sicc-meséket kiskorában. 

Nyereményjáték:

Sicc úrfit eredetileg az Amerikában népszerű mese- és képregényhős, Felix macska ihlette, éppen ezért ezúttal híres képregényhős cicák neveit kell kitalálnotok a képek alapján, majd a megfejtést beleírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések