Hex ​– Egy boszorkány bosszúja (értékelés és nyereményjáték)

 


Ha szereted a boszorkányos és félelmetes történeteket, akkor Thomas Olde Heuvelt HEX - Egy boszorkány bosszúja című könyve neked is kötelező beszerzés lesz, ugyanis a  holland szerző első bemutatkozó regénye hátborzongatóra sikeredett. Erről mesél nektek a Blogturné Klub 5 bloggere is, akik elolvasták a regényt, és sok mindent megtudtak Katherine-ről, a boszorkányról, aki már nagyon régóta kísérte Black Spring lakosainak életét. 
Ha velünk tartasz a turnén neked is esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott HEX - Egy boszorkány bosszúja című regényt. Felkészültél? Vigyázat! Csak akkor csatlakozz, ha nem félsz a boszorkányoktól! 




Kiadó: Maxim, 2020
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789632618708
Eredeti cím: Hex
Fordító: Szűr-Szabó Katalin


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Aki itt születik, haláláig arra van kárhoztatva, hogy itt is maradjon. Aki ideköltözik, sosem megy el.

Üdvözlünk Black Springben, a látszólag festői Hudson Valley-i városban, ahol egy boszorkány kísért. Abban a házban jelenik meg, ahol csak kedve van, és minden éjszaka más gyermek ágya mellett áll. Mindenki tudja, hogy a boszorkány szemének sosem szabad kinyílnia, mert az elképzelhetetlen következményekkel járna. A városi tanács mindezt persze titokban tartja a nyilvánosság előtt, és minden erejükkel azon vannak, hogy az átok ne terjedhessen el máshová. De a helyi tinédzserek nem tudnak megbékélni azzal, hogy nem hagyhatják el a várost, így a szigorú megkötések ellenére közvetíteni kezdik a boszorkányvadászatot a neten. Arra viszont nem gondoltak, milyen sötétséget szabadítanak a városra ezzel.

Véleményem:

Manapság a horror műfaja (egyszerre sajnos és szerencsére) eléggé eltávolodott  attól, amin tinikorunkban ijedeztünk a moziban. A regény- és novellaírók is folyamatosan kísérleteznek, hogy olyan új hangokat, árnyalatokat és nézőpontokat mutassanak meg, melyek eredetinek és üdítőnek számítanak a jól ismert történetek mellett, én pedig örülök is ezeknek az újító kezdeményezéseknek. Mégis, néha rám tör a nosztalgia, és a régi ijesztgetős-boszorkányos rémtörténetek úgy tudnak hiányozni, mint a kakasos nyalóka (pedig az igazából még jó sem volt). Nem véletlen, hogy életemben legjobban talán az Ideglelés című filmen voltam betojva, nagyon tetszett, hogy a gonosz boszorkány lett a történet főhőse, ráadásul nem ijesztgetős, jump-scare-es megoldásokkal, hanem azzal a fajta félelemmel, ami az első pár perc alatt berágja magát a bőröm alá. Nos, valami hasonló élményt vártam Thomas Olde Heuvelt bemutatkozó regényétől, aminek a megjelenését azóta izgatottan figyeltem, amióta először hallottam róla. 

A történetünk egy amerikai kisvárosban, Black Springben játszódik. A település festői környezetben helyezkedik el, patakkal, erdővel körülvéve, sok családnak ad otthont, akik igyekeznek békében és szeretetben nevelni a gyerekeiket. Csak hogy Black Springben van valami apróság, ami szokatlanná teszi más településekhez képest: nevezetesen, hogy van egy több, mint háromszáz éves boszorkányuk, Katherine, aki időről időre felbukkan valamelyik család otthonában vagy valamelyik közterületen. Miután évtizedekkel ezelőtt bevarrták a száját és a szemeit, elvileg nem tud ártani senkinek, pusztán a jelenlétét kell megtűrniük maguk között. No meg egy átkot, melynek köszönhetően senki nem hagyhatja el Black Springet büntetlenül. 

Itt él a regény tulajdonképpeni főszereplője, Steve is a feleségével és két fiával. A lehetőségekhez képest boldog életük van, bár az idősebb fiú néhány kortársával együtt egyre nehezebben viseli a kötöttségeket. A település vezetői hosszú idők óta azon vannak, hogy a külvilág elől eltitkolják a boszorkány létezését, és amennyiben valamelyik lakó ezt a titkot veszélyezteti, azzal szemben kíméletlenül fellépnek. Ugyanilyen szabály, hogy senki sem léphet kapcsolatba Katherine-nel, azt pedig mindenáron meg kell akadályozni, hogy valaha is kinyissa a szemét. A szabályok évtizedeken keresztül tartják magukat, de az utóbbi időkben egyre több a lázadó hang, egyre többen szeretnének kitörni ebből a kényszerű rabságból, és olyanok is vannak, akik magán a boszorkányon állnának bosszút, amiért ilyen életet kénytelenek élni miatta. Az események néhány rossz döntés következtében hirtelen felgyorsulnak, és Black Spring lakóinak olyan iszonyattal kell szembenézniük, amit korábban el se tudtak volna képzelni.


Bevallom, eleinte igencsak meg voltam ijedve. A cselekmény számomra eléggé lassan indult be, ráadásul olyan zavarba ejtő volt a kiindulótéma, hogy egy darabig nem tudtam vele mit kezdeni (lássuk be, egy bárhol, bármikor felbukkanó boszorkány története, akit sokszor paravánokkal vagy konyharuhákkal takarnak el az avatatlan szemek elől, első hallásra simán lehetne egy zsé-kategóriás horrorvígjáték is, és én sokáig nem is tudtam elképzelni, hogyan lesz ebből horror). Ugyanakkor érdemes volt átküzdeni magam az első félszáz oldalon, mert utána egy olyan izgalmas, egyszerre zsigeri félelmet keltő és az emberi lélek legsötétebb bugyrát megmutató horror kerekedett ki belőle, ami után megnyaltam a tíz ujjamat. Miután képes voltam belehelyezkedni a lakók helyzetébe, és elképzelni, milyen lehet együtt élni egy ilyen hátborzongató jelenséggel és titokkal, egyre jobban át tudtam adni magam a borzongásnak. A szerző  remekül adagolja a feszültséget (többek között azzal, ahogyan az eleinte teljesen passzív boszorkány egyre aktívabbá válik), ráadásul azt az utat választotta dramaturgiailag, amit én nagyon szeretek: megmutatta, hogy a legsötétebb iszonyat nem az erdők mélyén vagy a boszorkányok kunyhójában lakozik, hanem az emberekben. 

Nagyon érdekes volt, ahogy Black Spring működött. A saját törvényeivel, szabályaival és titkaival olybá tűnt, mintha a település megrekedt volna az 1600-as években. Ráadásul ahogy a feszültség fokozódik és Katherine egyre veszélyesebbé válik, nagyszerűen kirajzolódik, hogy  kiből milyen reakciót vált ki a félelem. Steve és családja igyekszik ellenállni a tébolynak, és a regény folyamán végig a józanságot képviselik, de nem lenne igazán jó horror, ha a szerző nem tenné próbára a főszereplőt is - hogy elbukik, vagy átmegy a morális teszten, az legyen meglepetés azoknak, akik elolvassák a regényt. 

Összességében, az első pár fejezettől eltekintve rettentően élveztem az olvasást, régen volt ilyen élményem, amikor rendesen borzonghattam és parázhattam egy könyvön. A fejezetek nem szűkölködnek a naturálisabb vagy kegyetlenebb jelenetekben, de tetszett, hogy ezeket nem éreztem öncélúnak vagy túltoltnak.  Katherine karaktere szerintem nagyszerűen sikeredett, a  külseje és a felbukkanásai kellően hátborzongatóak, és bár sokmindent megtudunk a múltjáról, azért a lénye nagy része rejtély, és ez így is van jól. Thomas Olde Heuvelt bemutatkozása számomra meggyőző volt, (már csak azt sajnálom, hogy nem tudok hollandul, ugyanis a regény eredeti verziójának más a befejezése, a kis galád pedig nem árulta el az utószóban, hogy mi az!) és biztos, hogy el fogom olvasni a következő könyvét is. Ez a regény  pedig sürgősen filmadaptációért kiált!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Ha valaki egy klasszikus, félelmetes, boszorkányos horrort szeretne olvasni, amiben fontos szerepe van a társadalmi és lélektani jelenségeknek is, ne habozzon!

Nyereményjáték:

A HEX főszereplője egy gonosz boszorkány, aki sok álmatlan éjszakát okoz a kis városkának, ahol kísért. Ha olvastál már néhány boszorkányos történetetét, akkor ismerősek lesznek számodra a következő idézetek. Minden turné résztvevő blogján találsz egy idézetet, amiben a főszereplő egy boszorkány. A te feladatod annyi, hogy megírd, hogy melyik könyvben hangzik el az idézet. 
Ha helyes válaszokat adsz a Rafflecopter dobozban, akkor a turné végén megnyerheted Thomas Olde Heuvelt HEX - Egy boszorkány bosszúja című könyvet
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A boszorkányok egyedül halnak meg"
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.20. Könyv és más 
12.21. Kelly és Lupi olvas 

Megjegyzések