Karácsonyi blogturné- társasjáték ajánló

 

„Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket.”

Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?

Mi, a Blogturné Klub tagjai minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Nektek is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk Benneteket!

Természetesen a karácsony nem múlhat el ajándékozás nélkül, így ha válaszoltok néhány egyszerű kérdésre, a Blogturné Klub angyalkái a ti karácsonyfáitok alá is becsempészhetnek egy-egy meglepetést.




Nem olyan régen, a Halloween-blogturné keretében már hoztam nektek egy társasjáték ajánlót, ahol kifejezetten olyan témájú, hangulatú darabokat igyekeztem összeválogatni, amik passzolnak ehhez az ünnephez. Úgy gondoltam, ezt a szokást megtartom a karácsonyi turnéra is, hiszen a családi összejövetelek, felhőtlen időtöltés egyik legnagyszerűbb eszköze a közös társasjátékozás. Sajnos az idei év más, mint a korábbiak, lesznek olyanok, akik csak szűk körben tudnak ünnepelni, ezért a válogatás során azt is szem előtt tartottam, hogy a legtöbb játék kis létszámmal is élvezetes legyen. Szempont volt továbbá, hogy az összes ajánlott játéknak egyszerű, könnyen megérthető legyen a szabálya, hogy azokat a családtagjainkat is jobban bevonhassuk a társasozás világába, akik egyébként ritkán űzik ezt a tevékenységet, ahogy az is, hogy többféle mechanizmus és játéktípus is teret kapjon. Lássuk tehát, hogy én miket ajánlok a szünetre! :)


1. Carcassonne

Ezt a játékot valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni, mert az egyik legnépszerűbb stratégiai játék. Szerintem kifejezetten beugró-típusú darab, mivel nem bonyolult a játékszabály, jó bevezető lehet az ilyen jellegű játékok világába. A Carcassonne-ban lapkákat helyezünk le, amivel a térképet - és így a játékteret - építjük, a figuráinkat pedig igyekszünk úgy elhelyezni ezeken a lapkákon, hogy a lehető legtöbb győzelmi pontot hozzák a végén. Nagyon sokféle típusa megjelent már az alapjáték mellett, ezek közül a személyes kedvencem a Déltenger, bár ehhez jelenleg csak használtan vagy külföldről lehet hozzájutni. Mindenesetre az eredeti alapjáték is szuper, ráadásul ha megszeretjük, számos kiegészítőt is gyűjthetünk hozzá. Két főtől már abszolút élvezhető, de akár négyen is játszhatjuk.




2. Szócsapdák

Nagyon szeretem az olyan játékokat, ahol a szavakkal kell bűvészkedni, de lássuk be, a klasszikusabb Activity vagy Tabu már sokak számára unalmas lehet. A Szócsapdák ezekhez képest kevés csavarral rendelkezik, azok viszont teljesen új megvilágításba helyezik a hagyományos játékmenetet. Itt is szavakat kell a csapattársunknak körülírnunk, azonban az ellenfél csapata kicsit megnehezíti a dolgunkat: előre felírnak olyan csapdaszavakat, amiket ha kimondunk, nem sikerül a küldetés. Hogy igazán vicces legyen a dolog, mi ezeket a csapdaszavakat nem látjuk, tehát igyekeznünk kell olyan körmönfontan fogalmazni, hogy kerüljük azokat a fogalmakat, amiket szerintünk a másik csapat felírt. Jól bele lehet zombulni a "biztos azt hiszi, hogy azt hiszem, hogy azt hiszi, hogy ezt fogom kimondani"- gondolatmenetekbe, de garantált a sok nevetés, az pedig egy kis plusz, hogy maga a játék egy kis szörnyes-katakombás hangulattal és díszlettel rendelkezik. Ez a játék minimum négy főtől az igazi, cserébe pofonegyszerű megtanulni. 




3. Tiltott sivatag

Ez egy igazi, kooperatív társasjáték 2-5 fő részére. Az alaptéma szerint hajótörést szenvedtünk egy sivatagban, a célunk pedig, hogy megkeressük és összegyűjtsük léghajónk hiányzó darabjait, mielőtt a homokvihar vagy a kíméletlen időjárás végezne velünk. A játék során különböző akciókat hajthatunk végre, melyeket közösen megbeszélhetünk, sőt, a sikeres túléléshez elengedhetetlen, hogy segítsük egymást. Nagy előnye, hogy szép, igényes a kivitelezése, és kellőképpen nehéz is ahhoz, hogy kihívást jelentsen. Ha valaki nem ódzkodik a vírusos témától, annak egyébként ajánlom Matt Leacock másik játékát, a Pandemic-et is, én picit még jobban is szeretem, mint a Tiltott-sorozat darabjait.




4. Vigyázat, vadnyugat!

Egy újabb személyes kedvenc, ami véleményem szerint kicsit alulértékelt a társasjátékok világában, holott az egyik legjobban kitalált és legerősebb tematikával rendelkező ügyességi játék. A Vigyázat, vadnyugat! a klasszikus gombfoci vagy golyózás elemeit bújtatta új köntösbe, melynek keretében egy igazi vadnyugati várost kell felépítenünk (szó szerint, ahogy a mellékelt ábra mutatja) és leszámolnunk az ellenséges bandával. A játékban csapatokra oszlunk, vagy a banditákkal, vagy a seriffekkel leszünk, a célunk pedig, hogy teljesítsük a játékfüzetben található küldetéseket, kihívásokat. Nagyon szeretem, hogy a többféle alapfelállásnak és küldetésnek köszönhetően rengeteg variáció van benne, azt meg pláne, hogy ennyire szép, három dimenziós asztalunk lesz. A szembenálló csapatok különböző korongokat pöckölnek, melyekkel lehet mozogni és lőni is, de a sok kisebb szabálynak köszönhetően ez sem egyszerű dolog, idő, mire igazán profik leszünk a célzásban. Nagyon változatos létszámmal játszható, mi ketten is nagyon szeretjük, de akár tíz ember is játszhat vele. Egyetlen "hátránya", hogy jó nagy, lehetőleg sima felületű asztal kell hozzá. Ja, és feltétlenül ajánlok hozzá valami vadnyugati háttérzenét, úgy az igazi. :)



5. Tactic iKNOW

Az én családomban mindig is szerettük a különböző kvízeket és műveltségi vetélkedőket, akár a tévében, akár társasjáték formájában. Ezeknél a játékoknál viszont sokszor hátrány, hogy a család legműveltebb tagját úgyse tudjuk legyőzni, sokan pedig nem szívesen csatlakoznak egy ilyen játékhoz, félvén, hogy "beégnek". Ezt a csorbát köszörüli ki a Tactic iKNOW társas, ami több csavart is belevisz a klasszikus műveltségi kvízekbe. Ebben a játékban a feladványokhoz három állítás tartozik, mi pedig első körben megtippelhetjük, hogy hány állításból fogjuk tudni a megfejtést. De ez nem mindig a mi döntésünk, hiszen ha éppen úgy jön ki a sorrend, simán lehet, hogy a többiek elfoglalják a biztosabb, három állításos helyeket, nekünk pedig egyből kell kitalálni a megoldást. Aztán a második körben jön a másik csavar, ugyanis arra is tippelnünk kell, hogy a többi játékos fogja-e tudni adott mennyiségű állításból a helyes megfejtést. A lényeg tehát, hogy egyáltalán nem biztos, hogy akkor fogunk nyerni, ha mi vagyunk a legműveltebbek, hiszen a tippeléseinkre is bezsebelhetünk egy csomó pontot. Azt pedig külön szeretem benne, hogy nem csak a klasszikus műveltségi területek jelennek meg benne, hanem modernebb filmek, zenék, popkulturális témák is.




6. Szabadulópakli

Akik szeretik a szabadulószobák világát, azoknak szerencsére ma már a társasjátékos piac is rengeteg alternatívát nyújt. Ezek közül az egyik kedvencem a Szabadulópakli-család, melyből jelenleg már hat különböző is elérhető magyar nyelven. Ezek a játékok kicsit, könnyen hordozhatók és olcsók is, ami miatt pedig a szívem csücskei, hogy semmit sem kell megrongálni, vágni vagy hajtogatni rajtuk, így kipróbálás után gond nélkül továbbadhatók. Két fővel is nagyon izgalmas és élvezetes kalandok ezek (vagy akár egyedül is, ha éppen mindenki bejgli-kómában fetreng és nem akar velünk leülni), de természetesen többen is játszhatjuk, közös erővel kell megfejtenünk a különböző kódokat és rejtvényeket ahhoz, hogy teljesítsük a küldetést. Egy-másfél órányi garantált szórakozás, ami az otthonunkba varázsolja a szabadulószobák hangulatát.



7. Unstable Unicorns, avagy A rémes ménes

Végezetül itt van ő, a családi kötelékek, barátságok és szerelmek legfőbb próbatétele, avagy a játék, amit akkor érdemes elővennünk, ha a nagy békében és boldogságban hiányozni kezd egy jó kis összeveszés vagy tányércsapkodás. :) Na jó, ennyire talán nem vészes a helyzet, de az Unikornisok- A rémes ménes egy igazán gonosz és szenyó kártyajáték, ahol a cukinak tűnő unikorniskáinkkal ledózerolhatjuk, megsemmisíthetjük, felrobbanthatjuk, és még egyéb, válogatott módon szívathatjuk ellenfelünk ménesét. A mókás témától eltekintve egyébként ez egy nagyon okos és jól összerakott játék, számtalan különféle stratégiával, ahol ugyan a szerencsének is nagy szerepe van, de azért nagyon nem mindegy, hogy gazdálkodunk a lapjainkkal. Néhány speciális szabállyal már két fővel is remekül működik (viszont csak stabil lábakon álló párkapcsolatban ajánlott:)), de bevonhatjuk az egész családot, ha azt szeretnénk, hogy a kollektív utálat többfelé oszoljon el. :)


Remélem, hogy a felsoroltak közül mindenki talált olyan játékot, ami felkeltette az érdeklődését, most még az utolsó pillanatban akár be is szerezhetjük őket a téli szünetre. Természetesen a válogatás most is elég szubjektív és a teljesség igénye nélkül készült, de én bármelyik itt szereplő darabot jó szívvel ajánlom felnőtteknek és nagyobbacska gyerekeknek (döntően 8-10 éves kortól). Boldog, játékos karácsonyt kívánok mindenkinek! :)





Nyereményjáték:

Az ünnepi időszak elengedhetetlen részét képezik a karácsonyi filmek, így mostani játékunk során is ezeké lesz a főszerep. Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik filmből származik, majd a helyes megoldást beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. De vigyázat, a Grincs megtréfált minket, és az egyik állomáson egy egészen máshonnan származó idézetet is elrejtett! Találjátok meg, melyik az, és extra pontért írjátok be az erre kijelölt sorba. 
A játék végén megnyerhetitek a bloggereink által felajánlott nyeremények egyikét.
Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

Feladvány:
“– Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
12/22 Könyv és más - Játékajánló
12/22 Csak olvass! - Mézeskalács  
12/23 Olvasónapló - Romantikus könyvajánló 
12/23 Dreamworld - Mesekönyvajánló + Jégvarázs kakaó
12/24 Hagyjatok! Olvasok! - Book Tag

Megjegyzések