Disney- Karácsonyi mesegyűjtemény (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából újabb kötettel bővült a Disney könyvek sora. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a Karácsonyi mesegyűjteményt, mely életre kelti a karácsony varázslatos hangulatát, és bepillantást enged régi- és új kedvencek ünnepi pillanataiba.
Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat, töltsétek ki booktagetünket, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.




Kiadó: Kolibri Kiadó, 2020
Oldalszám: 208 oldal
ISBN: 9789634377566
Fordító: Wohl Anita


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Készülj az ünnepekre kedvenc mesehőseiddel! Olvasd el, hogyan szervezi meg Ralph és Vanellope a rosszfiúk karácsonyi partiját! Borítsd ünnepi díszbe az otthonod Woodyval, Buzz-zal és a Toy Story többi szereplőjével! Kövesd nyomon Elza és Anna első közös karácsonyát! Az elbűvölő ünnepi mesegyűjtemény történetei életre keltik a karácsony varázslatos…

Véleményem

Szerencsére még mindig nem fogytunk ki a csodás karácsonyi könyvekből, melyek közül a soron következő, amit elolvashattam, a Kolibri Kiadó újdonsága, a Disney ​– Karácsonyi mesegyűjtemény. Ebben a csodaszép kötetben a Disney- és Pixar ismerős mesehőseit láthatjuk viszont, a könyvben szereplő történetek pedig mind a karácsonyhoz kötődnek, így egy igazán ünnepi válogatásról beszélhetünk. Én nagyon szeretem a rajzfilmeket, éppen emiatt igyekszem minden olyan mesegyűjteményt elolvasni, ahol kedvenc hőseimmel találkozhatok, ugyanakkor mindig kétesélyes, hogy a mesék szövegezése, a filmhez képest leegyszerűsített történetek mennyire állják meg a helyüket önálló darabokként. Nos annyit már most elmondhatok, hogy ez a könyv minden szempontból nagyon pozitív meglepetés volt, talán az eddigi legjobb Disney-válogatás, amit az utóbbi években olvastam.

A kötet összesen 12 mesét tartalmaz, melyeket eredeti megjelenés és stílus szempontjából és nagyon vegyesen válogattak össze a szerkesztők. A régebbi, klasszikus rajzfilmek közül megtaláljuk Micimackót, Donald kacsát és Dagobert bácsit, Susit és Tekergőt, vagy éppen Robin Hood-ot. Kedvenc hercegnőinket sem kell nélkülöznünk, a Jégvarázs, a Kis hableány, A hercegnő és a béka és az Aranyhaj világából is találunk történeteket. A legfrissebb és legmodernebb mesék közül a Verdák, a Wall-E és Rontó Ralph képviselteti magát, ez utóbbi egyébként az egyetlen, aminek az eredetijét nem láttam és nem igazán ismertem a szereplőket. Szerencsére ez nem is okozott problémát, mert a különféle karácsonyi mesék akkor is teljesen élvezhetőek, ha valaki nem látta a film-változatukat. 

A karácsony, mint téma elég változatosan jelenik meg a történetekben. A Toy Story világában játszódó mesében például Andy a szüleivel elutazik az ünnepekre, a játékok pedig magukra maradnak otthon. Woody először kétségbe esik, hogy kis gazdájuk nélkül kell a karácsonyt eltölteniük, de végül rájön, hogy ettől még lehet szép az ünnep, hiszen ők, játékok ott vannak egymásnak. Ez a mese különösen aktuális lehet mostanában, nem tudom, hogy volt-e ebben bármi szándékosság, de jól reflektál arra a szomorkás jelenségre, hogy idén sokan csak szűk körben tudnak együtt lenni a szeretteikkel. Sok történetben kap központi szerepet az ajándékozás, Micimackó például tanácstalanul töri a fejét, mint is adhatna barátainak, és persze nem maradhat el a megfelelő tanulság sem, miszerint az igazi ajándék a szándék és az együtt töltött idő - ez az üzenet több másik mesében is visszaköszön, például a Jégvarázs világában játszódó darabban. 

Ami nekem óriási pozitívum, hogy a mesék teljes értékűek egytől egyik, jól szerkesztettek és felépítettek, megfelelő tanulsággal és lezárással. Akkor is jó őket olvasni, ha nem ismerjük vagy szeretjük annyira az eredeti, filmes verziókat, és tökéletesen alkalmasak arra, hogy óvodás kortól felfelé felolvassuk őket esti meseként. Különösen értékes darab volt számomra a Karácsonyi ének, ami a Disney-kacsák jól ismert karaktereivel meséli el Dickens klasszikusát, szerintem itt is sikerült úgy lerövidíteni a tartalmat, hogy az ne menjen a mondanivaló vagy az érthetőség rovására. 

Külön kiemelendő, hogy a könyvben csodaszép  illusztrációk vannak, melyeken megelevenednek a mesék jelenetei a már jól ismert rajzfilmek stílusában. Szerintem ez egy nagyszerű ajándék lehet a fa alá, kiemelkedik a műfajra/stílusra hasonló kötetek közül, bár már jócskán kinőttem az eredeti célkorosztályból, nagyon jólesett az ünnepek előtt elmerülni ezekben a szép, kedves történetekben. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik egy igazán igényes, szöveg és illusztráció szempontjából is kiemelkedő Disney-válogatást szeretnének olvasni.

Nyereményjáték:

“Az ünnep arra való, hogy azokkal az emberekkel - és játékokkal - legyünk, akiket szeretünk.” Így hát mostani játékunk során a barátoké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, az illető ki(k)nek a legjobb barátja. Tehát nem a képen látható karakter nevét várjuk megfejtésként, hanem ismert barátjáét (pl.: ha Matuka van a képen, akkor a megfejtés Villám lesz). Egyes esetekben persze több megoldást is elfogadunk. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/15 Dreamworld
12/16 Utószó
12/19 Booktag
12/21 Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések