Karácsonyi kitérő (értékelés és nyereményjáték)

 


Zágoni Balázs a Barni-könyvek és a A Fekete fény sorozat után most egy igazi karácsonyi könyvet írt. A Karácsonyi kitérő főszereplői egy öttagú család, akik az idei ünnepet szeretnék emlékezetesebbé tenni, mint az elrontott tavalyit. A gyerekek és a szülők úgy döntenek, hogy idén jóval hamarabb elkezdenek készülni a Szentestére, de ahogy az lenni szokott az ünnep közeledtével semmi sem úgy alakul, ahogy azt tervezik. Meg lehet menteni a karácsonyt? Szebbé lehet tenni az ünnepet? Ebből a rövid és tanulságos történetből ez is kiderül! 
Tarts velünk és a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik megpróbálják meglelni az ünnep csodáját a Karácsonyi kitérő turné során. Válaszolj te is a nyereményjáték kérdéseire helyesen, és megnyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyv egy példányát. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2021
Oldalszám: 120 oldal
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
ISBN: 9789634869009


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít, és még kétségbe ejtőbbé válik a helyzet, mint tavaly. Lehet még szép a karácsonyuk? Vajon ott keresik a karácsony szentségét, ahol kell és érdemes? A HUBBY-díjas Zágoni Balázs szórakoztató, megható és elgondolkodtató új könyvéhez Szabó-Nyulász Melinda készített illusztrációkat.


Véleményem:

Kicsit vakon vágtam bele ebbe a könyvbe, nem igazán tudtam, pontosan mire számíthatok, csak annyit, hogy egy viszonylag rövid karácsonyi történetet olvashatok majd, aminek nagyon jópofa a borítója. Zágoni Balázs neve ugyanakkor nem volt teljesen ismeretlen a számomra, egyik írásával már találkozhattam az Amikor ​a kukák világgá mentek című kötet blogturnéja kapcsán. Valami könnyed kis szórakozást reméltem, ami segít ráhangolódni a közelgő decemberre, így én voltam a legboldogabb, amikor emellett még egy nagyon szép mondanivalót és érzékeny történetet is kaptam. 


A Karácsonyi kitérő egy háromgyerekes családról szól, akik éppen az ünnepekre készülődnek. Nagyrészt a középső kislány, Emma nézőpontjából ismerhetjük meg az eseményeket, aki elhatározza, hogy idén mindent megtesz annak érdekében, hogy időben elkészüljenek a feladatokkal, és hogy karácsony napja ne fulladjon őrült káoszba. Listákat ír, segít otthon, amiben csak tud, de még a leggondosabb felkészülés ellenére is úgy tűnik, hogy nem mehet minden tökéletesen, a családtagok állandó rohanásban vannak és örülnek, ha a legalapvetőbb dolgokat el tudják időben intézni. Emma aztán nem sokkal karácsony előtt éppen nővére helyett megy a postára feladni a képeslapokat, amikor egy koldusba botlik. Először pénzt is ad neki, de amikor megtudja, hogy a férfi úgyis italra költi, inkább visszakéri a pénzt. Persze azután az eset nem hagyja nyugodni, gyermeki lelkiismerete folyamatosan dolgozik, a könyv további részében meg is tudhatjuk, mi lesz ennek a konfliktusnak a feloldása és hogyan vonódik bele Emma egész családja is, hogy végül egy nagyon megható lezárást kaphassunk. 

Az első dolog, ami nagyon tetszett, a történet életszerűsége. Szinte magam előtt láttam minden oldalon a saját családunkat, amikor mindenki ideges, minden a feje tetején áll, mert még nincs kész a vaníliás kifli, az ablak sincs megpucolva, az égősorról meg megint 24-én fog kiderülni, hogy nem ég. Szerintem ez a fajta káosz és feszültség szinte már hozzátartozik az ünnepekhez, biztosan vannak, akik ügyesen menedzselik a feladatokat és a házimunkát, de azt gondolom, inkább a Zágoni Balázs által felvázolt helyzet tekinthető általánosnak. Ezzel együtt Emma családja végtelenül szerethető, kicsit durcás, kamasz nővére és a csodákban még mélyen hívő kisöccse egyaránt helyes figurák, ahogy a szülők is. A könyv stílusa, hangvétele könnyed és szórakoztató, ugyanakkor hamar kiderül, hogy az író komolyabb témákkal is szeret foglalkozni.


Szerintem bátor és helyes dolog, hogy egy gyermekkönyvben is szerepet kaphatnak olyan témák, mint a szegénység vagy a koldulás. A gyerekek mindenképpen találkoznak társadalmi problémákkal és olyan emberekkel, akik ezekben érintettek, az viszont nem mindegy, hogy milyen tudással és érzékenységgel fordulnak feléjük. A Karácsonyi kitérő nem idealizálja a szegénységet, nem is bagatellizálja el, ugyanakkor mégis kapunk egy olyan történetet, ami gyerekek számára is feldolgozható és azért nem is túl nyomasztó. Karácsonykor talán kicsit nagyobb esély van arra, hogy az emberek odafigyelnek egymásra és segíteni akarnak, így ez a könyv nagyszerű apropó arra, hogy olvasás után beszélgessünk erről vagy akár cselekedjünk is. 

Összességében tehát nagyon pozitív élmény volt számomra ez a kis kötet, olyan üzenettel, ami méltó a karácsonyhoz, és amit úgy tudott átadni a szerző, hogy közben végig könnyed és humoros maradt. Ezek után oda fogok figyelni Zágoni Balázs nevére, ahogy Szabó-Nyulász Melindára is, aki a kötet illusztrátoraként kedves, szívmelengető rajzokkal egészítette ki a történetet. A gyerekeken kívül érdemes elolvasnia mindenkinek, aki számára ismerős a karácsony előtti hajtás és bolondokháza, a mondanivalóból sokat tanulhatunk mi, felnőttek is arról, hogy mi is az ünnep igazi lényege. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Felsős korosztálytól felfelé mindenkinek, aki szeretne egy egyszerre humoros és elgondolkodtató karácsonyi történetet olvasni.

Nyereményjáték:

A karácsony és az ünnep fontos témája a gyerekkönyveknek. Ha te is szívesen olvasol karácsonyi történeteket, akkor ez a játék neked való lesz. Minden blogon találsz egy karácsonnyal kapcsolatos idézetet. A feladat egyszerű, írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regényből idézetek a bloggereink. Ha helyesen megfejted hogy honnan származnak az idézetek, akkor a turné végén megnyerheted Zágoni Balázs könyvét. Játékra fel! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A játékok nagyon szépek, de sokkal jobb jónak lenni, mint gazdagnak!"

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
November 9 Sorok között 
November 13 Zakkant olvas
November 15 Könyv és más
November 17 Spirit Bliss Sárga könyves út 
November 19 Kelly és Lupi olvas
November 21 Csak olvass! 

Megjegyzések